művésztanya

2021.08.03. 13:55

Újra megtelt élettel az újkígyósi tábor

Ismét élettel telt meg az újkígyósi Kossuth utcai Művésztanya, ahol a Kígyós Művészeti Egyesület támogatásával, Horváth-Gazsó Adrienn művésztanár szárnyai alatt többtucatnyi művész mutatkozik be. Az egyhetes programon az alkotók ezúttal a kontraszt kérdéskörét járták körbe.

Vágvölgyi Nóra

20210728 Újkígyós Művésztelep indult Horváth-Gazsó Adrienn vezetésével. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Képen:Horváth-Gazsó Adrienn művésztanár

Fotó: Imre György

Ötödik alkalommal nyílt meg az újkígyósi Művésztábor, ahová idén közel harminc alkotó érkezett: a pályakezdő fiatalok mellett egyetemet végzett, s már komoly sikereket elért művészek is. Horváth-Gazsó Adrienn művésztanár, a tábor szíve és motorja elmondta, a vendégek jól kiegészítik egymást, mert a tapasztaltabbak egyfajta támogatást adnak azoknak, akik még csak most bontogatják szárnyaikat, míg a fiatalok a frissességet hozzák el évről évre a táborba.

– Szeretnénk minél több tehetségnek lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra, fejlődésre. Illetve az is cél, hogy minél eltérőbb stílusú művészeket válogassunk össze, így biztosan rengeteget tudunk tanulni egymástól ez alatt az egy hét alatt. Ráadásul a pandémia miatt az utóbbi egy évben az egyetemisták el voltak zárva a közös munkától, így ez a hét némiképp pótolhatja ezeket a szakmai élményeket is – osztotta meg velünk a művész.

Horváth-Gazsó Adrienn művésztanár tucatnyi alkotónak segít bemutatkozni /Fotó: Imre György/

Az idei évben a művésztábor lakói a különböző technikájú alkotásokban a kontrasztot állították a középpontba. A kiadott téma mentén a hét végére kerámiák, plasztikák, nyomatok és síkábrázolások készültek.

– Most, hogy már körvonalazódnak a munkák, látszik, hogy nagyon izgalmas, friss és rendkívül változatos technikával készült alkotások születnek

– avatott be a tábor megálmodója.

Enyedi Zsolt például egy ágyrácsot metszett gravírozóval.

– Egyik este körberajzoltak a többiek, amikor az ágyrácson pihentem. Ebbe a formába metszem bele a holdfázisokat, majd ezt fölfestem kékkel és lenyomtatom egy papírra, a végeredmény pedig egy vászonkép lesz – részletezte a fiatal tehetség, aki idén végzett grafikusként a képzőművészeti egyetemen.

A művésztábor ötlete hét éve, a város alapításának 200. évfordulójának ünnepén született, és azóta egyre több helyi és országos támogatója van.

A helyiek olykor egy tál pogácsával, süteménnyel vagy kerti finomságokkal kedveskednek a művészeknek, örülnek a vendégeknek, szeretik őket. De a Sugarbird ruhatervező csoport is felajánlotta két éve a segítségét, amelynek ügyvezetője ezúttal alkotóként is részt vesz a táborban. Jagasics V. Csonka Hedvig, a márka megálmodója ottjártunkkor éppen élete első festményét készítette.

– Innen származom, szüleim itt élnek, Adriennt is jól ismerem, azt viszont nem gondoltam, hogy egyszer én is ecsetet ragadok. A férjem ötlete volt, hogy megnézzük, mit tudunk kihozni magunkból. Ez most egy nagyon izgalmas kísérlet a számomra, hiszen a munkám során elsősorban számítógépen dolgozom. A csapatommal mindig a már meglévő alkotásokból, ismert festményekből, népművészeti elemekből készítjük el a ruháinkat. És hiába próbálok nem így nézni a vászonra, folyamatosan ruhát, anyagot látok magam előtt – mesélte nevetve az ismert ruhamárka ügyvezetője.

Mint fogalmazott, számára a férjével való kapcsolat már önmagában egy nagy kontraszt, ezért úgy döntött, hogy ugyanazt a napfelkeltét festi meg, ugyanazokkal a színekkel, mint amit a férje.

– Érdekes, hogy ő mindent szögletesen ábrázol, én pedig mindent legömbölyítettem a képen – fűzte hozzá.

Mint megtudtuk, a művészek jellemzően reggel kilenckor kezdenek, és többnyire éjszakába nyúlóan alkotnak.

– Olykor annyira belemerülnek a munkáikba, hogy akár pirkadatig is dolgoznak, és aztán hátul, a gyümölcsösben lévő függőágyakban pihennek meg – árulta el Horváth-Gazsó Adrienn.

Galéria nyílik az alkotásokból

– Évek óta dolgozunk azon, hogy legyen egy kiállítótere a művésztelepnek. Hiszen az alkotók minden évben itt hagyják a táborban készült munkákat, így már elég komoly gyűjteménnyel rendelkezünk. Ez az elképzelés most megvalósulni látszik, és ha minden igaz, akkor jövőre már az alkotások első bemutatása a saját művésztelepes galériában lesz – avatott be minket Horváth-Gazsó Adrienn, a kígyósi művésztábor alapítója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában