koronavírus/galériával

2021.08.31. 13:55

Több tucat tanuló vehette fel a védőoltást Békéscsabán

Több tucatnyi tanuló kapta meg a koronavírus elleni első védőoltást kedden Békéscsabán, az Andrássy Gyula gimnáziumban kialakított oltóponton. A fiatalok azt mondták, hogy szüleik, nagyszüleik is felvették korábban a vakcinát, és szeretnék, ha tantermi oktatás lenne és nem digitális: egyrészt a könnyebb tanulás, másrészt pedig a közösség miatt.

L. B.

20210830 Békéscsaba Elkezdődött a diákok oltása az Anrdássy Gimnáziumba Dr. Kabódi Péter orvos Kádárné Szabó Ildikó egyetemi okleveles ápoló - aki adta az oltást Nyetinszki Anna (barna hajú, barna felsős kislány) Szigeti Boglárka (szőkésbarna hajú, bordó felsős kislány) Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Reggel 8-tól délután 2 óráig érkeztek folyamatosan a diákok az Andrássy Gyula gimnáziumba. Szabó László igazgató elmondta, első turnusban a vakcinára jelentkező andrássys fiatalokat oltották, a második körben pedig békéscsabai általános iskolások jöttek, ugyanis a középiskolát oltópontnak jelölték ki számukra.

Hozzátette,

a szülőket előzetesen értesítették a lehetőségről, miszerint gyermekeik az intézményben is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást.

Elmondta: gimnáziumban a pedagógusok döntő többsége megkapta a vakcinát, mint fogalmazott, remekül állnak ebben a tekintetben, és ismertette azt is: amint megnyílt a lehetőség, az előző tanév végén a diákok közül szintén többen felvették a védőoltást.

Szigeti Boglárka is megkapta az oltást Kádárné Szabó Ildikótól kedden az Andrássy gimnáziumban /Fotó: Imre György/

Ezek alapján bízik abban, hogy a szerdán kezdődő tanévet végigvihetik tantermi oktatással, és nem lesz szükség a digitális munkarend elrendelésére – igaz, eddig sem jelentett problémát számukra a feladat megoldása.

Az orvosi szobában többek között dr. Kabódi Péter orvos várta a fiatalokat, aki elmondta, hogy Pfizer/BioNTech készítménnyel oltanak. Mindegyik diáktól megkérdezte, hogy melyik karba kéri a vakcinát, majd annak beadását követően átadta nekik az oltási kártyát, amin szerepelt az is, hogy a koronavírus elleni második védőoltást szeptember 21-én, tehát három hét múlva vehetik fel.

A kilencedikes Nyetinszki Anna elmondta, szülei is felvették a vakcinát, és rábízták teljesen a döntést, hogy ő él-e a lehetőséggel. Azért kérte a vakcinát, mert úgy véli, hogy kellő védettséget ad a súlyos megbetegedéssel szemben.

Nyetinszki Anna maga döntött az oltás felvétele mellett

Számára nem jelentett kihívást általános iskolásként a digitális munkarend, ám, mint fogalmazott, középiskolában bizonyára komolyabb lesz a tananyag, ezért szeretné a tantermi oktatást.

A végzős Szigeti Boglárka megosztotta: szülei, nagyszülei szintén igényelték a védőoltást, és bár a döntést rábízták, támogatták, hogy ő is felvegye a vakcinát, amit elsősorban a család és a saját egészségének védelme érdekében kért.

Másrészt azért, mert szerinte így nagyobb eséllyel lesz végig tantermi oktatás, amit a digitálissal szemben hatékonyabbnak ítél. Emellett fontos számára a közösség, hogy találkozhasson a társaival, a barátaival.

Jelenléti oktatásra készülnek

A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumból is mentek gyerekek az Andrássy Gyula gimnáziumba, hogy felvegyék az oltást. Az intézmény megbízott igazgatója, dr. Malatyinszki Anita elmondta, most főleg a 12 és 15 év közöttiek körében volt jelentős az érdeklődés, ugyanis a gimnazisták közül sokan késő tavasszal és a nyáron már éltek a lehetőséggel. A pedagógusok döntő többsége szintén kérte a vakcinát.

– Sokkal biztonságosabb az iskolai élet, ha magas az átoltottság – mondta. Kiemelte, jelenléti oktatásra készülnek. Nem szeretnének ismét átállni hibrid és digitális munkarendre, mint ahogy az az előző tanévben is történt. Azt szeretnék, hogy minden visszatérhessen a régi, megszokott kerékvágásba. Hangsúlyozta, a diákok számára is fontos, hogy közösségben legyenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában