Doboz-Szanazug

2021.08.04. 06:55

Szeretettel gyógyítottak az Ágota-táborban

Idén is Doboz-Szanazugban táboroztak a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek. Mintegy ötszázan vettek részt az Ágota-táborban, ahol számtalan élmény várta többek között a Békés megyei fiatalokat is.

Busi Ottó

– Általában egyedül oldom meg a gondjaimat. Ebben a táborban sok szeretetet és odaadást kaptam, megmutatták, hogy együtt erősebbek vagyunk. Zárkózott típus vagyok, itt a tíz nap alatt azt tanultam meg, hogy merjek segítséget kérni és fogadjam is el azt – mondta Cseke Gábor, aki először vett részt Ágota-táborban.

A gyulai lakásotthonban élő fiatal atletizál, a táborban is edzett minden nap, így szívéhez a sportos programok álltak közel.

Indult a Toldi-versenyen, amelyre külön taktikát is kidolgozott. Legjobban mégis a Ki mit tud?-produkciójuk hatotta meg. – Együtt találtuk ki a csapatommal, egy flashmobot adtunk elő, amelyben azt mutattuk be, hogy bármiben is különbözünk, legyen az bőrszín, származás, kor, mégis egyformák vagyunk – magyarázta lelkesen a 16 éves fiú.

– A gyermekek közül sokaknak nehézséget okoz saját értékeik felismerése és megmutatása. Ezért olyan élményeket próbáltunk biztosítani, amelyekkel több önbecsülésre tehetnek szert – fejtette ki Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány alapítója.

A rengeteg verseny mellett strandolás és népszerű habparti is biztosította a fiatalok önfeledt szórakozását /Fotók: BMH/

– Szépségversenyt, Toldi-versenyt, Ki mit tud?-ot, roma estet, váltóversenyeket szervezünk nekik. Ha az itteni önkéntesek biztatására indulnak ezeken és megméretik magukat, az mindannyiuk számára megerősítést jelent, hogy ők is tehetségesek. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy megtapasztalhatják: érdemeiktől függetlenül szerethetőek – mondta Kothencz János. Hozzátette, a rendezvény terapeutikus jellege a kezdetek óta adott, ám az élményprogramok is a tábor részét képezik.

Az önfeledt szórakozás, a strandolás sem maradhatott ki ebben az évben a tábor programjából, valamint idén is volt habparti és Nyári Mikulás.

Nem messze beszélgetésünktől, egy hűs fa árnyékában találkoztunk Kurucz Dáviddal, aki éppen citerázott.

– Még az iskolában tetszett meg a hangszer, négy éve játszom rajta. Főként csoportban zenéltem, ám amióta Gyulára kerültem, csak néha veszem elő a hangszert, de itt most többször is gyakoroltam, mert készültem a Ki mit tud?-ra – árulta el a 19 éves fiatal. Az igyekezetnek meglett az eredménye, Dávid különdíjas lett a tehetségkutatón.

Beszélgetésünk alatt kiderült, Gáborhoz hasonlóan ő is nehezen kér segítséget, ám a jövőképről szóló társalgáson egyik sorstársa beszámolója nagy hatással volt rá.

– Az alcsoportvezetőm elmesélte, hogyan küzdött, miként hozott döntéseket mások segítségével, és mára már munkája, családja van. Követendő példa lett a számomra – hangsúlyozta a fiatal.

A gyulai Kurucz Dávid citerás produkciója különdíjat érdemelt.

Hengerné Bartó Edit két évtizede dolgozik a gyermek­védelemben. Önkéntes segítőként először volt az Ágota-­táborban.

– Sok érzelmet váltott ki belőlem ez a tíz nap. Már az első nap, ahogy vártuk a gyerekeket, az nagyon megérintett. Ekkora szeretetet, mint ami feléjük irányult, még nem tapasztaltam – fejtette ki.

– A tábor oldott hangulata arra is szolgál, hogy felszabadítsa a gyerekeket a lelki terhek súlya alól és azzá lehessenek itt, legalább tíz napra, akik valójában: önfeledt, boldog gyermekek és fiatalok – tette hozzá összegezve Kothencz János, az évről évre visszatérő rendezvény megálmodója.

Enyhítik a fiatalok gondját, baját

Mint a szervezőktől megtudtuk, az idei Doboz-Szanazugban megrendezett Ágota-tábor bekerült a Gyógyító Szent Erzsébet-táborok sorába. A gyógyító táborok kiemelt célja, hogy a 7-18 év közötti, testi vagy lelki betegséggel élő, és gyógyuló gyermekek számára olyan táborozás váljon elérhetővé, amelyben a közösen szerzett élményekkel a gyermekek kicsit megfeledkezhetnek a problémákról, az állapotukból adódó esetleges mindennapi nehézségeikről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában