Békéscsaba

2021.08.13. 19:44

Öntözőrendszerrel óvnák a parkerdőt a CsabaParkban

Az egyre szeszélyesebbé váló időjárás, a jövőben is várhatóan aszályos nyarak az önkormányzatot is lépésre késztetik. A CsabaParkban automata öntöző rendszert kell kiépíteni, ehhez pedig pályázati lehetőségeket kell keresni – mondta Hanó Miklós alpolgármester.

Licska Balázs

20210812 Békéscsaba Öntözés a CsabaParkban. Képen Kocziha Attila erdőmérnök Fotó Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Hanó Miklós alpolgármester kifejtette, száz éve nem volt hazánkban olyan meleg és csapadékszegény nyár, mint idén, ez pedig nehéz helyzetbe hozta a Békés megyei gazdákat is. Őstermelőként hozzátette, hogy a kukorica gyenge termést hoz vagy egyáltalán nem hoz, a légköri aszály miatt hiába zöldek a levelek, minden ki van száradva. Pontosan ezért a mezőgazdaságban is minél hamarabb meg kell oldani az öntözés kérdését. Látható, hogy nemcsak itthon, hanem szerte Európában problémát okoz a forróság, erdőtüzek pusztítanak Olaszországtól Görögországig.

Kocziha Attila mutatta, hogy feltöltötték a CsabaPark árokrendszerét /Fotók: Bencsik Ádám/

Kiemelte, a békéscsabai önkormányzat fontos feladata a köz- és zöldterületek karbantartása, ápolása, locsolása, és jó, hogy a civil szervezetek is besegítenek az öntözésben. Aláhúzta: a CsabaParkban is óvni kell az egyre népszerűbbé váló parkerdő területét, az árnyékot és hűvöst adó fákat. Bár locsolnak lajtos kocsival és slaggal is, a megoldás az lenne, ha automata öntöző rendszert építenének ki. Mivel a beruházás komoly költséget jelent, keresik rá a pályázati lehetőségeket.

– A 43 hektár méretű CsabaPark az egykori parkerdő része, amit az 1970-es években telepítettek egy korábban lecsapolt mocsaras területből lett vizenyős szántón – mondta Kocziha Attila faipari mérnök, a CsabaPark üzemeltetési vezetője.

Hozzáfűzte: a nagyon rossz minőségű talaj miatt harmadakkora növekedést produkáltak a fák az elmúlt évtizedekben, mint normál helyen.

A rossz talajszerkezet a tápanyagokban szegény, gyökerek által áthatolhatatlan, felszínhez közeli agyagos vízzáró rétegnek köszönhető. Ez esős időben pangó vizessé teszi a területet, aszályos időben viszont kőkeménységűre szárad, elzárva a gyökereket a nedves talajrétegektől.

Kocziha Attila mutatott egy hatalmas listát, hogy milyen, a zöldterület gondozásával járó feladataik vannak a gazolástól a metszésen át az öntözésig CsabaParkban, amiket kilenc munkatárssal látnak el. Nyáron a kaszálás mellett a locsolás a legfontosabb, és ez hosszú távon sem lesz másként.

Most nyolc vízvételi helyről lehet az öntözést megoldani. Évek óta segít egy vállalkozó egy lajtos kocsival – az három 1000 literes tartályt szállíthat –, hogy olyan helyekre is eljuthassanak, ahova a slagokkal nem érnek el. Reggel fél 6-tól 10 óráig locsolnak, főleg a csemetéket és a cserjéket.

Ugyanakkor az egész erdőnek hiányzik a csapadék.

A szárazságra való tekintettel felduzzasztották a tavat az Élővíz-csatornáról, és így feltöltötték a CsabaParkot átszelő árokrendszert is, hogy átnedvesítsék az erdő talajszerkezetét. Megjegyezte, hogy az árokrendszer és az Élővíz-csatornával való összeköttetés egyébként azért épült ki, hogy a sok csapadékot levezethessék a létesítmény területéről – ám az aszályos időjárás úgy hozta, hogy most ennek ellenkezőjére van szükség.

Aszályos nyarakra kell készülni hosszabb távon is

Kocziha Attila szintén kiemelte, miszerint 1901 óta nem volt olyan meleg és aszályos nyár, mint idén.

Békéscsabánál olyan felszálló légáramlatok vannak, amelyek miatt az esőfelhők el- és kikerülik a várost. Egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt a város fejlődése miatt, hogy az elmúlt évtizedekben nőtt az aszfaltozott területek aránya. Ezért hasonló időjárásra kell felkészülni hosszú távon is.

Elmondta, a napi rutinfeladatok mellett előfordulnak nem tervezett, de azonnal megoldást kívánó problémák. Ilyenek például a szeszélyes időjárás miatti viharok, amelyek leverik a száraz ágakat, esetleg fákat döntenek ki. A viharok utáni takarítás van, hogy két-három napot is igénybe vesz.

 

A kukorica is igencsak megsínyli a csapadékmentes időjárást

A CsabaPark fáit is rendszeresen locsolják a Hatvanezer Fa Egyesület tagjai:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/osszefogassal-itatjak-a-fakat-a-csabaiak-4186400/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában