BÉKÉS MEGYE

2021.08.27. 17:14

Önkéntesek mentik az állatokat

Az állatszerető, állatvédő közösség még mindig gyakran találkozik elhanyagolt, kezeletlen, beteg háziállattal, rossz tartási körülményekkel. Békésben is kutyák, macskák tucatjai szenvednek emberi gondatlanság miatt. A Szurkolók az állatkínzás ellen megyei csapata legutóbb Gyuláról mentett meg egy szomjazó, láncra vert kutyát.

Nagy Szilvia

20210825 Békéscsaba Állatokat mentenek a Reménylakban a képen fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Kerti játék, sétáltatás helyett rövid lánc vagy éppen bálamadzag a nyakon. Kennel, kényelmes kutyaház helyett egy nyáron pokoli, télen sarkvidéki hőmérsékletű vashordó. Simogatás, jutalomfalatok helyett elhanyagolás, bántalmazás, árokba hajítás. Gondos ápolás, csip helyett bolhák marta sebek, bélférgektől felpuffadó, éhező has. Ezek közül van tett, mulasztás, amire, ha fény derül, rendőrségi eljárást von maga után, bűntettnek minősül, szabadságvesztéssel sújtható.

Kovács Viktorhoz bújik egy megmentett francia buldog /Fotók: Bencsik Ádám/

– Legutóbb egy gyulai, vashordó mellé kikötött, szomjazó kutyát hoztunk biztonságos körülmények közé – mondta el Kovács Viktor, a Szurkolók az állatkínzás ellen csapat lelke, megyei motorja, aki szabadidejében, önkéntes alapon, cukrászmunkája mellett menti azokat az állatokat, amelyek szenvedése már tűrhetetlen számára. Együttműködik a Viharsarki Állatőrséggel és a békéscsabai Remény-Lak Állatvédő Egyesülettel is, van csipleolvasója. Juttatott már vissza elveszett kutyát a tulajdonosának, de gondoskodott már eb elvételéről is tarthatatlan állapotok miatt. Elárulta, minden hétre jut egy-egy szomorú eset, de az összes szenvedőn sajnos nem tudnak segíteni. Szerinte az emberek mentalitásán, a törvényi szabályozáson és a menhelyek finanszírozásán kellene változtatni.

– Láttunk olyan kutyát, amely hosszú ideig egy tízkilós daganattal élt, de a gazdája nem tett semmit. Másutt elpusztult a rossz tartási körülmények közt tengődő kutya, két nap múlva meg már ott ült a következő láncra verve – részletezte Kovács Viktor. Hozzátette, a felelőtlen gazdák sokszor még nyakörvet se vesznek a kutyájuknak, pedig 500 forintért már kapható. A Szurkolók az állatkínzás ellen tagjai Sarkadon, Gyulán és Kunágotán is találtak már elhanyagolt ebet, volt, amelyik beszorult, megrövidült láncon tengődött, egy másik nyakhúsába meg belenőtt a bálamadzag, amit rákötöttek. Körösladányban, Vésztőn, Kétegyházán, Szarvason és Békés­szentandráson szaporítókat lepleztek le.

– A macskáknál sem jobb a helyzet, az emberek feje rossz berögződésektől hemzseg, néha úgy érezni, még mindig az őskorban élünk. Azt gondolják, a házhoz kutya, macska is dukál, ha fial, elférnek a kölykök az udvaron, és majd esznek valamit – mondta el Kitka Hajnalka, aki öt éve a Csabai Állatvédők ideiglenes befogadója, szintén nyolcórás munkája mellett, önkéntes alapon áldozza szabadidejét a mentésre. Szerinte a legrosszabb az ivartalanítás hiánya, pedig egy macska életében is csak egyszer kell az orvosi beavatkozás, ami ugyan 10 ezer forintnál kezdődik, de az állatvédő egyesület szívesen segít a rászorulóknak. Mindez évi két szaporulattól óvná meg a gazdát. Elmondta, a múlt hétvégén például fűnyírás közben találtak egy kismacskát Békéscsabán, bal szeme gennytől, jobb szeme csipától ragadt össze, egy óra volt befogni. Végül az állat a helyi állatvédő egyesülethez került, karanténketrecbe, de az egyik szemére megvakult.

– Három hónapos, hasonló állapotú testvére is befogás alatt áll – mondta Kitka Hajnalka, hozzáfűzve, a város minden menhelye tele van macskákkal. Kiemelte, a közösségi oldalakra tett segítségkérő posztoknak óriási ereje van, de a legnagyobb változás legbelül, az emberek szívében és fejében kellene, hogy meginduljon.

Sokan elfogadják a segítséget

– Jó, hogy néhány egykor felelőtlen gazda már elfogadja a segítséget, hajlandó gondoskodni az állatáról. Hozzájuk rendszeresen viszünk tápot, segítünk élhető kutyaházat építeni – mondta el Kovács Viktor, aki szerint az állatok iránti emberséges bánásmódot gyermekkorban kell megtanulni, elsajátítani. A Szurkolók csapata ősszel a lehetőségekhez mérten óvodákba, iskolákba is ellátogat majd, hogy a felelős állattartásról beszélgessen a gyerekekkel. Kitka Hajnalka hozzátette, az érettségi előtti kötelező közösségi szolgálatot is egyre több fiatal tölti az állatmenhelyen, ami szintén a változásba vetett hitet erősíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában