átadó

2021.08.27. 13:49

Nagycsaládosok használhatják a legendás gyulai Sík-tanyát

Jelképesen adta át a gyönyörű természeti környezetben fekvő gyulai Sík-tanya kulcsát dr. Görgényi Ernő polgármester a Gyulai Nagycsaládosok Egyesületének a napokban. A képviselő-testület döntése értelmében az ingatlant öt éven keresztül díjmentesen használhatja a civil szervezet.

Papp Gábor

Képen: Görgényi Ernő, Gyula polgármestere adta át jelképesen az épület kulcsát Molnár Lászlóné elnöknek

Fotó: Bencsik Ádám

Hatalmas lehetőséget kaptunk azzal, hogy öt éven keresztül használhatjuk a kisökörjárási erdő szélén található épületet és a hozzátartozó gyönyörű kertet – fogalmazott az átadás előtt Molnár Lászlóné. A Gyulai Nagycsaládosok Egyesületének elnöke elmondta, nagyon sok munkával már sikerült lakhatóvá tenni az ingatlant, amiért a szülők, a gyerekek és nagyszülők is rengeteget dolgoztak. Kitért arra, hogy a jövőben is vigyázni fognak a területre és tovább szépítik a tanyát.

Molnár Lászlóné emlékeztetett arra, hogy az ingatlannak komoly múltja van, az utóbbi években művészek használták, illetve laktak benne. Ott élt Cvetkovic Stojadin szerb szobrászművész, illetve korábban Sík Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar rendező. A tanyát több mint hetven család fogja használni, éppen szerdán is újabb tagcsalád csatlakozott az egyesülethez.

Molnár Lászlóné kifejtette, az épület ideális lesz kézműves foglalkozásokra, kulturális programokra, míg az udvar sporttevékenységekre, közös főzésekre, sütésekre. Rendbe hozott kemencéjük kiváló lehetőséget ad erre. Az egyesület elnöke szólt arról is, hogy folyamatosan gyűjtögetik a népművészet, a népi kultúra tárgyait.

– Gyerekeinknek szeretnénk megmutatni, milyen eszközöket használtak dédszüleink, nagyszüleink. Sok tárgyat mi magunk sem ismerünk, ez külön pluszmotiváció – tette hozzá.

Molnár Lászlóné és Görgényi Ernő

Dr. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, az épület máris magán viseli a nagycsaládosok keze és munkája nyomát. Az önkormányzati épületek kapcsán elmondta, ha az ingatlanok nem valamely hivatalos szerv székhelyéül szolgálnak, akkor nagyon fontos, hogy a közösségek számára megfelelő lehetőséget biztosítsanak.

– A jól élhető közösségek biztosítják, hogy jól élhető városban éljünk. A közösségi élmények maradandóak, legyen szó a családról vagy egy tágabb közösségről – tette hozzá. – Ezért is kiemelt partnerei az önkormányzatnak a civil szervezetek, és ezért is hozott a képviselő-testület több olyan döntést, amelyek célja az volt, hogy a gyulai civilek működési körülményeit segítsék és javítsák. Hozzátette, a közelmúltban az Esze Tamás utca 2. szám alatti civil központ újulhatott meg, míg korábban kialakították a Béke sugárúti civil házat.

A Kossuth Lajos utcán a Mi Egymásért Egyesület számára ifjúsági feladatellátás céljára adták át a volt múzeumi ingatlant.

A Kapushíd hídfőjénél a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület számára biztosítják az egyik épület használatát, ahol szakmai programokat tartanak, és helyi termelők mézét árulják. A volt kismozi épületét a Dél-Alföldi Wellness Egyesület számára adták át, amelynek tagjai ott bowlingpályát építettek és azt üzemeltetik. Ugyanebben az épületben kapott helyet a Zeneműhely Egyesület is, amely korszerű zenestúdiót és koncertek számára alkalmas klubhelyiséget alakított ki.

Fotók: Bencsik Ádám

– Célunk, hogy az épületeket az egyre szaporodó gyulai civil szervezetek élettel töltsék meg – hangsúlyozta a polgármester.

Fontos a családok támogatása

Dr. Görgényi Ernő kiemelte, a városvezetés szívügye a gyulai családok támogatása. A nagycsaládosokkal való egyik beszélgetésen merült fel, hogy szívesen vennék birtokba a Sík-tanyát, amit mi örömmel támogattunk – húzta alá. Az ingatlan a Fehér-Körös egykori, eredeti medrének partján, a mostani Élővíz-csatorna mellett, az erdő szélén, jó levegőn található. Ott nagyon szép családi programok szervezhetők meg. Az egyesületet tisztelet illeti, amiért vállalta, hogy kezük munkájával szépíti a tanyát – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában