vöröskereszt

2021.08.16. 19:55

Műsebeket láttak el a fiatalok a szarvasi táborban

Mézeskalácsot adományoztak, bepillantottak a karitatív szervezet tevékenységébe, mentőállomásra látogattak, sebeket festettek, majd gyógyítottak, mindemellett csapatépítő játékokat játszottak a szarvasi Vöröskeresztes táborban. A programokon húsz gyermek vehetett részt ingyenesen, idén elsőként a településen.

Vásári Erzsébet

20210812 Szarvas Vöröskeresztes tábor gyerekeknek Fotó Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Minden napja izgalmasan telt annak a szarvasi Vöröskeresztes tábornak, amit hétfőtől péntekig tartottak a Gyulai SZC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium épü­letében.

Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének igazgatója elmondta, a Szociális Alap kiírására pályázott alapszervezetük, ennek jóvoltából szervezhették meg a szarvasi tábort.

Hozzátette, ezeket az alapokat a Vöröskereszt azért írja ki, hogy alapszervezetei is lehetőséghez juthassanak különböző programok megvalósításához. Elárulta, a szarvasiak erre először pályáztak,

és rögtön meg is nyerték a támogatást, amiből húsz 6-14 éves korú gyermek részére valósíthattak meg egy ötnapos napközis tábort, ami a családok számára ingyenes volt.

A megyei igazgatótól megtudtuk, a tábor kapcsán egy nem mindennapi programsorozatról volt szó, hiszen szervezői úgy állították össze, hogy keretében a gyerekek megismerjék a Vöröskereszt tevékenységét, illetve megmutassák nekik, milyen jó segíteni. Ő maga az első napon, hétfőn járt a helyszínen, amikor a szervezetről beszélgetett a gyermekekkel, illetve arról, hogy ők a segítségnyújtás milyen formáit tapasztalták már.

Szűcs Lili, Tóth Adél, Tusjak Gabriella és Hajduch Noémi is kért egy-egy műsebet a táborban /Fotó: Bencsik Ádám/

Nyemcsok Emese védőnő, a tábor egyik szervezője elmondta, minden napra igyekeztek más programot szervezni a gyerekeknek, melyekben szerepelt mozgás, egészségfejlesztés, a Vöröskereszt megismerése, illetve meglepetésélmények is.

Minden egyes nap programját úgy állították össze, hogy legyen benne elmélet a hozzá tartozó gyakorlattal.

Csütörtökön például egy arcfestő, Krátki Kitti műsebeket festett a gyerekekre, amiket utána megtanultak ellátni. Erre épült részben a pénteki program is, amikor mentőállomásra látogattak. Szerdán pedig az egészséges táplálkozásról beszélgettek, majd egy okos tányért készítettek, végül minden résztvevő hazavihetett egy egészségkosarat. Mindeközben az öt nap alatt végig igyekeztek megismertetni a gyerekekkel a segítségnyújtást és annak előnyeit. Hétfőn ezért az Ótemplomi Szeretetszolgálat hajléktalanszállójára vittek mézeskalácsot, amit egy szarva­si cukrászda ajánlott fel és a gyerekek díszítettek ki.

Nyemcsok Emese elmondta, sok munkát fektettek abba Hegyi Gáborné védőnővel, hogy a programok minél színesebbek legyenek, amiben segítségükre volt Nagy Magdolna, a Vöröskereszt szarvasi szervezetének munkatársa, illetve Tóth Zoltánné is.

Az iskola ingyenesen biztosította a helyszínt, egy helyi pékség a gyerekek bőséges reggelijét, egy zöldséges a gyümölcsöket, valamint egy békéscsabai cég a teasüteményt.

Még a szarvasi EFI is támogatta a tábort, járt náluk gyógypedagógusuk, aki játékos feladatokat vitt, illetve irodájukból egy pszichológus. Kiemelte, a gyerekek egész héten nagyon jól érezték magukat, nyitottak voltak a programokra, és meglepetésükre nem volt ismeretlen számukra a segítségnyújtás, mindannyian tudtak mondani olyan példát, amikor másokon segítettek.

A Vöröskereszt jubileuma volt az alaptéma

Nagy Magdolna elmondta, észlelve a pályázat kiírását, tájékoztatta a lehetőségről a szarvasi védőnőket, akik összeállították a nyertes, izgalmakkal teli, eseménydús programot. Elárulta, a legtöbb meglepetésben pénteken részesültek a gyerekek, amikor a mentőállomás látogatása után egy tűzoltóautó vonult ki hozzájuk, majd délután a Holt-Körösön hajóztak. Kiemelte, a tábor alap­témája a Vöröskereszt 140., illetve az Ifjúsági Vöröskereszt 100. születésnapja, így a táborozók készítettek piros-­fehér kulcstartókat, illetve egy, az évfordulót jelző bögrét kaptak ajándékba.

Tóth Adél elmondta, nagyon jól érezte magát a vöröskeresztes táborban, mert rengeteg izgalmas program volt az öt nap alatt, és sok helyre ellátogattak. Ráadásul új barátokat is szerzett a hét folyamán. Kedvenc programja a mű­seb­festés volt, amiből az ő karjára is került egy. Hozzátette, furcsa érzés volt viselni, majd jó volt megtanulni, hogyan kell ellátni egy olyan sebet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában