orosháza

2021.08.18. 13:44

Miniszteri engedéllyel indulhatott a versenyen, kiemelkedően teljesített

Varga Szilárdnak, a Táncsics gimnázium tehetséges diákjának a kedvenc tantárgya a kémia. Felkészítő tanárával, Franciszti Lászlóval lehetőséget kapott, hogy ellátogasson Miskolcra. Az egyetem vezetése invitálta őket két napra. Szilárdot és oktatóját az egyetem rektora, dr. Horváth Zita is fogadta egy rövid beszélgetésre.

Cs. I.

Fotó: VEGH CSABA

A középiskolai évek legösszetettebb tudását igénylő, s ezáltal legrangosabb versenye ennek a korosztálynak az OKTV (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny).

Szilárd külön miniszteri engedéllyel indulhatott 2021-ben az OKTV-n kémiából, hiszen még csak 10. osztályos volt.

Fiatal kora ellenére kiemelkedően teljesített: országos 11. helyezést ért el. A Táncsics tanévzáró ünnepségén ő kapta a legjobb kémikusnak járó Kazár-díjat, amit a szakmai munkaközösség ítélt meg a fiatalnak. Szilárdnak az Irinyi János kémiaversenyen elért országos 3. helyezését, a Kodolányi János Egyetem diákkutatói ösztöndíjprogram keretében elért sikerét is díjazták a gyűrűvel.

Balról dr. Palotás Árpád, a műszaki anyagtudományi kar dékánja, Varga Szilárd, dr. Horváth Zita rektor és Franciszti László /Fotó: BMH/

A Kaáli Tanulmányi Alapítványtól, dr. Kaáli Nagy Gézától is átvehette a diák és felkészítője az elismerést. A nyár is közös programot hozott kettőjüknek: a Miskolci Egyetemen ismerkedtek a felsőoktatási intézmény kínálati palettájával. Szilárd szep­temberben a 11. évfolyamát kezdi a Táncsicsban. Tudatosan készül a pályaválasztásra. Már most keresi leendő egyetemét, leendő szakmájának képzési helyét. Miskolcon az anyagtudományi kar vendége volt tanárával együtt.

– Még keresi a helyét Szilárd, sokat beszélgetünk arról, mennyire színes a kémia. Sok lehetőség vár reá: az ipar számára fontos a szakember-utánpótlás. A Miskolci Egyetemen erre is láttunk jó példákat, kaptunk információkat. Fantasztikus lehetőségként éltük meg azt a két napot Miskolcon – mesélte Szilárd középiskolai tanára, aki szerencsésnek érzi magát, hiszen a korábbi évek tapasztalata szerint 40 évente találkozni ilyen tehetséges tanuló­val. Ő abban igyekszik diákjának segíteni, hogy megmutatja a lehetőségeket. A Miskolci Egyetem jó választás lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában