Békéscsaba

2021.08.12. 13:58

Maradnak a placcon a hajléktalanok, ha kapnak aprópénzt

Ha azt szeretnénk, hogy ne legyenek a belvárosban az utcán lézengő, hajléktalannak tűnő emberek, akkor nem szabad nekik pénzt adni – mondta Varga Éva, a családsegítő és gyermekjóléti központ igazgatója. A rendőrségen kiemelték: rendszeresen és visszatérően ellenőrzik őket, és mindannyian rendelkeznek lakcímmel.

Licska Balázs

Rendszeres, hogy közterületi padokon alszanak a hajléktalannak látszó emberek /Illusztráció: MW/

Fotó: AS

– Egyik reggel egy hajléktalant találtam a bejárati ajtóm előtt. Korábban felborította az utcán lévő kukát nemcsak nálam, hanem a szomszédnál is. Minden tele volt szeméttel. Alig volt magánál, és nem is volt hajlandó összeszedni a hulladékot – panaszkodott hírportálunknak egy Mednyánszky utcai olvasó, akinek tapasztalata szerint rendszeresen ott vannak a fedélnélkülinek tűnő emberek az Andrássy út elején és a Nagy Imre téren, ott végzik el kis- és nagydolgaikat is.

Naponta több ezer forintot szednek össze

– A minap én hívtam ki a rendőröket, mert láttam, hogy összeverekedtek az ABC előtt – mondta Varga Éva, a családsegítő és gyermekjóléti központ igazgatója. Hozzátette, hiába kérte, illetve az utcai szociális munkás kollégái, valamint a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai is hiába kérték az utcán élőket: nem hajlandók beköltözni a Gyár utcai hajléktalanszállóra.

Akadnak köztük olyanok, akik közterületen töltik az egész napot, vannak, akiknek egyébként van saját ingatlana.

– A telet a hajléktalanszállón töltik, mivel ott meleg van és kapnak ebédet. De nyárra kiköltöznek az utcára, az Andrássy út elején lévő ABC elé, ahol naponta 5-8 ezer forintot is összeszednek. Ezt kellene megszüntetni. Ha nem kapnának pénzt, akkor nem lennének ott – hangsúlyozta Varga Éva. A szakember hozzátette, a pénzt aztán elköltik borra és kisüveges töményre. Az utcán lézengők pedig féltik a placcot: például hiába adnak nekik tiszta ruhát, fürdeni is alig mennek el onnan.

Rendszeres, hogy közterületi padokon alszanak a hajléktalannak látszó emberek /Illusztráció: MW/

Nem is akarnak változtatni helyzetükön

– Tisztában vannak a jogaikkal, a kötelezettségeikkel már kevésbé – folytatta. Az igazgató kiemelte, tudják, hogy ha nem zaklató módon kéregetnek, illetve ha részegen, de csendben ülnek a padokon, akkor nem szegnek szabályt. És kikérik maguknak, ha hozzájuk mernek szólni és megkérik őket, hogy távozzanak. Aláhúzta: nekik egészen addig jó így, amíg kapnak pénzt; és az elmondásaikkal ellentétben nem is akarnak a fejük fölé fedélt vagy munkát.

– Az önkormányzat mindent megtesz, rendkívüli módon támogatja a rászorulókat, azokat, akik akarnak változtatni.

Aki valóban javítani szeretne a helyzetén, az bemegy a Gyár utcai hajléktalanszállóra, ahol szakemberek foglalkoznak velük, segítenek nekik. És van továbblépési lehetőségük, dolgozhatnak, a Békési úton pedig szinte albérletben élhetnek – ecsetelte Varga Éva.

Verekedtek, bevitték őket a rendőrök

Két hajléktalan-életmódot folytató férfi verekedett az Andrássy úton, a színház előtt pénteken 18 óra körül – ismertették a rendőrségen, hozzátéve, garázdaság miatt előállították őket és büntetőeljárást indítottak ellenük. Hangsúlyozták: a jogszabályok adta keretek között napi rendszerességgel, visszatérően ellenőrzik a hajléktalan-életmódot folytatókat. Mivel mindegyikük lakcímmel rendelkezik, nem alkalmazható velük szemben a szabálysértési törvény vonatkozó paragrafusa, miszerint szabálysértést követ el az, aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik.

Panaszkodnak a vendégek, nem használják a padokat

– Panaszkodnak a hajléktalannak látszó emberek és botrányos viselkedésük miatt a környékben lakók, illetve a vendégek is, akik között sok a kisgyermekes – mondták az Andrássy út elején lévő fagylaltozók, illetve a szomszédos kávézó munkatársai hírportálunk érdeklődésére. Hozzátették: van, hogy az utcán lézengők félmeztelenre vetkőznek, megmártóznak a szökőkútban, éppen csak elfordulva a növényekre vizelnek. Ha az alkoholtól kiütik magukat – ami a kánikulában könnyedén előfordul –, akkor megesik, hogy azt sem tudják, merre van az arra, hogy verekednek és kiabálnak. De annak is fültanúi voltak, hogy helyben élik nemi életüket. A vendégek a hajléktalannak látszók miatt nem szívesen ülnek a közterületi padokra, csak a teraszokra. Hangsúlyozták: a rendőrök rendszeresen ellenőrzik az utcán lézengőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában