Resetár Anita

2021.08.05. 06:55

Irakot is megjárta a csabai kútfúró lány

Tizenöt évet vártam arra, hogy itthon, Békéscsabán dolgozhassak – mondta Resetár Anita, aki műszerkabin-csoportvezetőként dolgozik a Nádas soron, ahol egy termálvizet termelő kutat fúrnak. Azon kevés nők egyike, akik a szakmában ténykednek. Megfordult az országban mindenfelé. Három évet lehúzott Irakban is, pont akkor, amikor teret nyert az Iszlám Állam és fellángoltak a harcok.

Licska Balázs

Rendőrnek készült, de nem vették fel, ezért a Vízműbe jelentkezett geológus-geofizikus technikusnak, mivel vagánynak hangzott. A munkában leginkább a szabadságot szereti.

Régen kevesebben voltunk, de ma már egyre több nő van a szakmában – mondta Resetár Anita, aki műszerkabin-csoportvezetőként dolgozik a Nádas soron. Figyeli a képernyőket és az azon megjelenő számokat, amelyek közül a legfontosabb, hogy milyen mélységben jár a fúrófej. De nézi a nyomás értékét, mint ahogy a gázokra is ügyel, így például szén-dioxidra vagy a kén-hidrogénre. Bár tisztában vannak azzal, hogy mely értékek a megfelelők, ha valami túl sok vagy túl kevés, a rendszer riasztást ad.

– Feltörő kén-hidrogén esetén például azonnal menekülni kell – folytatta. Elmondta,

a mérgező gáz szaga leginkább a záptojáséhoz hasonlít, de komoly mennyiség esetén elmegy az ember szaglása.

Rögtön légzőkészüléket kell felvenni, és a gyülekezési pontra menni. A kútra annak lezárást követően csak akkor lehet visszatérni, ha teljesen biztonságos a terep. Amikor Irakban dolgozott, előfordult ilyen probléma.

– Itthon voltam az országban mindenfelé, és három évet lehúztam Irakban is úgy, hogy négy hét munkát négy hét pihenő követett – magyarázta. Irak kurdisztáni részén ténykedett, ráadásul pont akkor, amikor az Iszlám Állam teret hódított és fellángoltak a harcok. Nagyjából védték őket, és nem is esett semmilyen bántódásuk. A Közel-Keleten együtt dolgozott ugyanúgy amerikaiakkal, mint arabokkal. Az első estéje érdekesen alakult.

– Egyedül voltam magyarként akkor műszakban, és ugye azon a vidéken a nők nincsenek olyan helyzetben, mint például itthon – folytatta.

Volt is egy rövid szóváltása egy férfival, amit azzal zárt le: „Ha nem szoksz meg, el lehet menni.” Ezt követően nem volt semmilyen probléma.

– Imádom ezt a munkát, számomra hobbi is egyben, ez az életem – hangsúlyozta Resetár Anita. Hozzáfűzte, nemcsak a monitorokat figyeli, hanem kőzetmintákat szed és elemez. A torony felszerelésénél ugyancsak ott van, hiszen érzékelőket telepít, tehát akadnak fizikai feladatai is.

Elmondta: rendőr szeretett volna lenni, de a szeme miatt nem vették fel. Kinyitotta a felvételis füzetet, és meglátta a Vízműnél a geológus-geofizikus technikusi képzést. Fogalma sem volt arról, hogy ez mit takar, de vagánynak hangzott. Szakmát szerzett, elkerült gyakorlatra, belecsöppent a munka világába. Amikor kezdett, volt egy közvélemény-kutatás a kabinosok között, hogy kik akarnak nőkkel dolgozni, és mindössze egy férfi válaszolt igennel.

– Itt szabadnak érzem magam, ez fogott meg.

Sosem voltam az a fajta nő, aki felveszi a magassarkút, a szoknyát, az inget, és egy irodában dolgozik.

Persze nagyon kell figyelni és koncentrálni, de nem olyan kötött, mint egy gyár. Emellett szívesebben dolgozom férfiakkal, mint nőkkel. A mostani csapattal immár négy éve olyanok vagyunk, mint egy család – mesélte. Hozzáfűzte: ha elindul a munka, nincs ünnepnap és hétvége, sok karácsonyát áldozta már a foglalkozásának.

Olaj és gáz után termálvizet keres

Anita eddig olaj és földgáz után kutatott, tehát az, hogy Békéscsabán termálvizet keresnek, újdonság. Ám a munka és a technológia ugyanaz, és szerinte a geotermikus kutakban van a jövő. A Nádas soron 2500 méter mélységig mennek le, ami a szakmában nem igazán kihívás. A mélység 3000 méternél kezdődik, az 5000 méter ritkaság. Ilyen Irakban volt. Járt mindenfelé az országban, olyankor panziókban szállt meg, így örömmel fogadta, hogy itthon dolgozhat és otthon aludhat. Nincs számára álommeló, mint mondta, bárhova elviszik a kabint, csak munka legyen, meg fúrótorony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában