békés megye

2021.08.08. 15:29

Így diétázzunk, sportoljunk a legnagyobb hőségben

Tényleg gyorsabban fogyunk nyáron? Hogyan kezdjünk el edzeni, diétázni a legnagyobb hőség közepén? Min múlik a kitartásunk? A gyulai személyi edzővel, Fodor Csabával beszélgettünk a nyári diétázással, sportolással kapcsolatban.

N. T.

Fotó: Shutterstock

Sokaknak ismerős lehet az a kánikulai jelenet, amikor csüggedten megállunk otthonunkban a tükör előtt, magunkra nézünk, a posztkarantén-pocakunkra, majd ki az ablakon, melyen keresztül rácsodálkozunk a 37 Celsius-fokban olvadó kinti világra. Tekintetünk visszaszalad a pocakra, és a „majd” szócska mantrázásával inkább jégkrémbe, hideg fröccsbe menekülünk, hogy pillanatnyilag megnyugtassuk magunkat:

Végül is nem olyan vészes ez, ilyen melegben mozdulni sincs kedvem.

Ám vannak olyanok közöttünk, akikben már megszületett az elhatározás, és elég kitartóan ragaszkodnak ahhoz, hogy még a nyáron kicsit előcsalogassák a beach body-t a zsír fogságából.

Arról már több szakembertől, szaklapból hallottunk, hogy az egészséges, biztos fogyáshoz nem elég a sport, arra is figyelnünk kell, hogy mit fogyasztunk.

Ám mit tegyünk, ha izzasztó utunkat a fogyás felé éppen akkor kezdenénk meg, amikor olyan nagy forrósággal küzdünk, hogy a szúnyogok is két oktávval lentebb szóló hangon zümmögnek a fülünkbe?

Segítségül Fodor Csaba személyi edzőt hívtuk, aki több éves tapasztalattal a háta mögött avatott be a titkokba és a sikerbe.

Legenda, vagy valóság? Tényleg könnyebb nyáron fogyni?

A szakember elárulta, hogy a meleg idő miatt könnyebb kalóriát égeti.

Magasabb a pulzusunk, jobban izzadunk, bár nehezebb is mozogni a melegebb időben.

Ilyenkor könnyebben csökken az állóképesség, illetve romlik a teljesítmény is.

Diéta közben is szigorú szabályok várnak ránk

Az elengedhetetlen diétát is meg kell terveznünk. Fodor Csaba kiemelte, hogy az a legfontosabb, hogy fokozatosan próbáljuk csökkenteni a szénhidrátbevitelt. Egy komolyabb, fokozatos diétához napi szinten sok idő szükséges.

Mint megtudtuk,

4-5 étkezés szükséges naponta, érdemes összeállítani pontosan, hogy mikor étkezünk, és a forgatókönyvet is napról napra szigorúan be kell tartanunk.

A szakember külön kitért arra is, hogy a gyors ételeket (gyorsan felszívódó szénhidrátokat) és a cukros üdítőket kerüljük.

Ügyeljünk a folyadék mennyiségére, minőségére /Fotók: Shutterstock illusztráció/

– Csak vizet, vagy vitaminokból készült sportitalokat, izotóniás folyadékokat fogyasszunk, mivel izzadás során sok ásványi anyag ürül ki a szervezetünkből – részletezte.

Gondosan válasszuk meg az időpontot!

A személyi edző azt tanácsolta, hogy ha ebben a rekkenő hőségben a szabadban szeretnénk sportolni, érdemes a reggeli, vagy az esti órákban azt kivitelezni.

Ha kezdőként vágunk bele, érdemes a sportolást is fokozatosan felvezetni, mint a diétát.

– Például, ha a szabadtéri futást választjuk, próbáljunk meg egy percet kocogni, majd két percet gyalogolni! Ezt ismételjük meg egymás után 5-10 alkalommal, hetente pedig 2-4 alkalommal! Ezt nevezzük egyébként intervallumedzésnek – magyarázta Fodor Csaba.

Ne a legnagyobb melegben kezdjük a sportolást

Az intervallumedzéssel kapcsolatban kifejtette, hogy közben nem emelkedik meg drasztikusan a pulzusunk és kisebb esélyünk van arra, hogy valami mozgásszervi problémával találkozzunk.

– Ha esetleg más napszakban van csak időnk sportolni, érdemes egy klimatizált helyen megfelelő hőmérsékleten ezt kivitelezni – tette hozzá.

Reális célokkal kitartóbbak lehetünk

Sokszor, sokakkal fordult már elő, hogy a kezdeti lelkesedés után mégis feladták a harcot. Fodor Csaba elárulta, hogy ez a reális célkitűzéstől is függ.

– Reális célok lehetnek az adott időintervallum által bekövetkezett testzsírvesztés, illetve a súly csökkenése. Fontos, hogy ha esetleg súlyzós edzésformákkal is izmot formálunk, feszesítünk, akkor a testtömeg csökkenése nem megfelelő iránymutatás – taglalta a szakember.

Az eredmény akkor lehet a leglátványosabb, ha egész alakos képeket csinálunk magunkról, majd 8-10 hét múlva ezt megismételjük. A saját vendégeimnek ez a módszer vált be legjobban. Megdöbbentő sokszor a változás és ezt csak akkor vesszük igazan észre, ha a két képet összehasonlítjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában