mesterségek ünnepe

2021.08.19. 15:41

Gyermekíjászattal, bemutatókkal készülnek a Békés megyei népművészek

Idén 35. alkalommal rendezik meg a budai Várban a Mesterségek Ünnepét csütörtök és vasárnap között. Az eseményen részt vesz a Békés Megyei Népművészeti Egyesület is.

V. N.

Forrás: Shutterstock illusztráció

Fotó: Shutterstock

A kézművesek legnagyobb kárpát-medencei fesztiválját, a budai Várban, új helyszínen, a Kapisztrán tértől a Szentháromság térig, idén először ingyenesen látogathatják az érdeklődők.

A hajdani vásárok hangulatát idéző ünnepségen közel ezer kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egész napos színpadi programokkal, mesterségbemutatókkal népi játszóházakkal, látványműhelyekkel, divatbemutatóval folk-kocsmával és táncházzal várják a látogatókat.

– Idén a Mesterségek Ünnepének, – akárcsak a Körös-völgyi Sokadalomnak – a vadászat és a halászat a témája. Ehhez kapcsolódóan az egyesületünk tagjai minikiállítással, gyermekíjászattal, illetve egy mesesarokkal készülnek

– avatott be minket Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetőségi tagja.

Hozzátette, a kézműves fesztiválon mesterségbemutatókat is tart a megyei népművészeti egyesület.

– A bemutatókon a megyei rézművesmester kürtveretet készít, a fafaragóink puskatust és agancsalátétet faragnak és a nemezkalap készítés rejtelmeibe is bevezetjük az érdeklődőket – fogalmazott Kocsis Klára.

Egyúttal kiemelte,

a békési népművészeti egyesület tagjai közül több mint 20 népi kézműves árulja majd a míves portékáit az ünnepség alatt a várban.

Mint megtudtuk, a Mesterségek Ünnepe díszvendégei idén a türk nyelvű országok lesznek. A háromnapos rendezvényen azeri szőnyegkészítők, kazah hagyományos viseletkészítők és nemezesek, üzbég batikművészek és tatár bőrművesek legszebb mestermunkáit csodálhatják meg az érdeklődők, de a Mesterségek Ünnepén ott lesznek Törökország és Kirgizisztán kézművesmesterei is. A rendezvény igazi különlegességeként koreai mesterekkel is találkozhatunk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában