mérések

2021.08.31. 06:58

Folyamatosan vizsgálják a csabai levegő minőségét

A szálló por mellett különféle gázok mennyiségét is méri, valamint az adatokat folyamatosan rögzíti és tárolja is majd az az állomás, amit Jaminában, a Kolozsvári utcai rendelőintézetnél telepítenek a közeljövőben egy projekt keretében. Közben felülvizsgálták Békéscsaba levegőminőségi tervét, amiben azt írták, hogy a megyeszékhely „nem tipikusan légszennyezett”.

Licska Balázs

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

A közelmúltban felülvizsgálták Békéscsaba levegőminőségi tervét, ami egy csaknem százoldalas dokumentum, és abban feltárták többek között a légszennyezettség okát is, és hogy ahhoz miként és mennyire járul hozzá a lakosság, a közlekedés, az ipar és a mezőgazdaság. Azt írták, hogy a város nem tipikusan légszennyezett település, ugyanakkor kerülnek a levegőbe ártalmas anyagok, főleg a fűtés, a mezőgazdasági és üzemi tevékenységek, a közlekedés miatt. A szennyeződések jelentős része a város légterének alsó 20 méteres rétegébe kerül. Ezért a levegő minőségét ezek befolyásolják, igaz, főleg a tényleges kibocsátások környezetében.

A szálló por mennyiségét, levegőben lévő koncentrációját állandóan mérik a Dobozi úton, valamint időszakosan a Lencsési-lakótelepi Pásztor utcában, továbbá az úgynevezett Life projekt keretében ideiglenesen figyelték a jaminai Kolozsvári utcában is.

A levegő minősítése jó volt, mivel a mérések alapján a szálló por levegőt terhelő szintje az elmúlt években nem haladta meg a határértéket.

Ennek ellenére a legjelentősebb kihívást a szálló por, valamint a részecskékhez tapadó kockázatos, mérgező és káros szerves anyag, az úgynevezett benzapirén jelenti. A szálló por légúti megbetegedések kialakulását idézheti elő, hosszú távon növelheti az allergia, az asztmatikus rohamok, a tüdőrák és a vérrögképződés kockázatát.

Egy újabb mérőállomást telepítenek Békéscsabán, a Kolozsvári utcában /Shutterstock illusztráció/

Napjainkban a szálló por kétharmad része a lakossági fűtésből ered. Sok háztartásban továbbra is az a jellemző, hogy fával, szénnel fűtenek, illetve feltételezhető, hogy sok helyen hulladék, akár műanyag, gumi is kerül a tűzre. Ráadásul az ártalmas anyagokat gyakran elavult berendezésekben, nem megfelelő technikával égetik el, ami tovább fokozza a problémát.

Hogy nézzék a levegő milyenségét, egy újabb mérőállomást telepítenek Békéscsabán, a Kolozsvári utcában a Life projekt keretében 55 millió forintból – erről döntött nemrég ülésén a városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság.

Ez figyeli majd nemcsak a szálló por, hanem a nitrogén-dioxid és nitrogén-monoxid, a kén-dioxid, a szén-monoxid, az ózon mennyiségét is.

A paramétereket rögzítik, tárolják, és a rendszer segíti az adatok feldolgozását, kiértékelését is.

Minden békéscsabainak van saját tapasztalata arról, hogy az érzett illatok, szagok alapján milyen a levegő szennyezettsége. Ezért fontos, hogy az újonnan létesülő mérőállomás révén születik egy adatbázis, és látható lesz a valós helyzet, ami alapján lehet döntéseket hozni – mondta a bizottság tagja, a város környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka, Opauszki Zoltán.

Újabb mérőállomást telepítenek

A Life projekt keretében vizsgálták felül Békéscsaba levegőminőségi tervét, annak részeként telepítenek újabb mérőállomást Jaminában, illetve annak elemeként épül ki – a fővárosi BuBira hajazva – CsaBi néven a közösségi kerékpármegosztó rendszer, ami öt állomásból és ötven bicikliből fog állni – sorolta Opauszki Zoltán. Hangsúlyozta, az önkormányzat számára fontos a környezet védelme, és ez a szándék megjelent az elmúlt években lezajlott és a most folyamatban lévő beruházásokban is.

Több épületet korszerűsítettek energetikailag, az óvodáktól a könyvtárig. Emellett megvalósul az úgynevezett Smart Grid-projekt, benne naperőművekkel, a közvilágítás korszerűsítésével, a geotermikus hő hasznosításával, elektromos buszok beszerzésével. Ez az egyedülálló projekt a jövőben mintaként szolgálhat más városok számára is. A bicikliutak építése szintén értelmezhető környezetvédelmi szempontból, hiszen aki nem ül autóba, nem szennyezi környezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában