galériával

2021.08.22. 06:55

Falunappal ünnepelték az államalapítást Ecsegfalván

Több száz adag illatos babgulyás és aranybarnára sült kürtőskalács, valamint lekváros kifli fogadta szombaton az ecsegfalvi Falunapra érkezőket. Az eseményt a hagyományok szerint immár több évtizede szervezik meg az államalapításunk ünnepéhez kapcsolódva, így a Pulyka téri színpadon a köszöntők után kenyéráldás is volt.

Vásári Erzsébet

Két szalmabála között besétálva a Pulyka térre rögtön aranybarnára sült lekváros kifli és egy óriás bogrács fogadott minket szombaton az ecsegfalvi Falunapon, amiben hétszáz adag babgulyás rotyogott, hogy minden látogató jól lakhasson. A rendezvényen kicsikre és nagyokra is gondoltak, hiszen a finomságok és a kirakodó vásár mellett mini vidámpark és kreatív sarok is várta az érdeklődőket.

A megnyitón elsőként Galambos István polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, Falunapjukat immár évtizedek óta Magyarország születésnapjához kötik. Ilyenkor hazalátogatnak elszármazottaik, és a település apraja-nagyja összegyűlik a Pulyka téren, hogy megemlékezzenek az ünnepről és együtt legyenek. Ez a nap pedig idén különösen fontos számukra, hiszen tavaly a pandémia miatt nem volt lehetőségük megszervezni. Majd kihasználva a község lakóinak nagy számú jelenlétét elárulta, településük számára nemrég a felújítások és fejlesztések időszaka kezdődött meg.

A Magyar Falu Programon belül ugyanis a közút felújítástól kezdve az iskolaépület és a művelődési ház korszerűsítésén, illetve az új orvosi eszközök beszerzésén át olyan dolgok valósulnak meg Ecsegfalván, amik mind a lakosság életminőségén javítanak. Továbbá a közelgő TOP Plusz kiírások forrás kihasználása és a küszöbön álló szennyvízhálózat kiépítése is komoly lehetőségeket rejt községük számára. Mindezekért köszönetet mondott kormánynak és külön Dankó Béla országgyűlési képviselőnek, aki szívén viseli Ecsegfalva sorsát és fejlődését.

Dankó Béla kifejtette, az ecsegfalvi Falunap egy különösen színes, vidám színfoltja a nyaranta ilyenkor egymást követő települési sokadalmaknak. Hiszen az ősi állapotában fennmaradt természeti környezet és a hagyományos alföldi mezőgazdaság adja e táj, és a település sajátságos hangulatát, arculatát. A község környezetében kiépült létforma, a mezőgazdasághoz kötődő generációk óta fennálló hagyományok pedig egy valóban sokrétű környezetet és ragyogó táptalaj jelentenek az önszerveződés számos formájának.

Ám ez a nap – noha a kikapcsolódást, szórakozást tűzte zászlajára -, elsősorban mégis az értékek, a közösséget összefogó emlékek és a lehetőségek köré szerveződött. Ecsegfalva értékei pedig kettős célt szolgálnak. Őrzik a hagyományt, miközben a jelen közösségét is megerősítik. Hangsúlyozta, ennek a folyamatnak pedig jó a részesének lenni a mindennapok munkájában és az ünnepi alkalmakon is.

Az országgyűlési képviselő köszöntője után Czank Gábor plébános szentelte meg az új kenyeret, amit Dankó Béla szegett meg, majd Galambos Istvánnal együtt osztották szét a jelenlévőknek.

A köszöntők és a kenyérszentelés után az óriás bográcsot néztük meg közelebbről. A benne rotyogó ételt kavargató dévaványai vendéglátós, Bere Ferenc elárulta, az üstben 700 adag babgulyás, a Falunapra látogatók ebédje készül, ami a Dévaványai Sportegyesület felajánlása volt, ők pályázati forrásból finanszírozták. Hozzátette, méretes üstjüket immár másodjára főzték tele Ecsegfalván. Majd elmondta, az ételt feleségével, Saláki Erzsébettel és Kiss Károllyal, Dévaványa alpolgármesterével együtt főzik, illetve gyermekei és unokája is jelen vannak.

Szívesen sütnek az ecsegfalviaknak

A szépen sorakozó szilvalekváros kiflik és kürtős kalácsok a Dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesületének standjához vonzottak minket a Pulyka téren. Varga Istvánné sütés közben elárulta, 2011 óta foglalkoznak helyi nevezetességek készítésével, ami olyannyira jól sikerült nekik, hogy idővel sorra érkeztek hozzájuk a meghívások a különböző rendezvényekre.

Így Dévaványán és Ecsegfalván kívül megsütötték már Szegeden, Gyulán, Békéscsabán, de még Londonban is finomságaikat. Hozzátette, Ecsegfalván most jártak harmadjára, és mindig örömmel látják, hogy mennyire ízlik a helyieknek süteményük. Éppen ezért most is 60 kilogramm lissztel és 40 liter tejjel indultak útnak, hogy biztos eleget süssenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában