rajzás

2021.08.13. 07:28

Elkezdődött a darázsszezon Békésben

Egyre több és több háznál jelennek meg tömegével a darazsak, ami azt jelenti hogy rajzásuk elkezdődött, beindult az idei darázsszezon.

G. Cs.

Az áprilisi enyhe időjárás miatt a darazsaknak idén lehetőségük nyílt a hamarabbi beköltözésre, viszont a májusi hideg miatt a szaporodásra már nem, így a rajzási időszak kitolódott két-három héttel. Ha valaki most veszi észre, hogy tömegével jelennek meg házánál a darazsak, az azt jelenti, hogy már április környékén beköltöztek.

– Ha azon a ponton, ahol a darazsak ki-be repkednek, megszámoljuk, hogy egy perc alatt hány rovar repül be a fészekbe, akkor megbecsülhetjük a kolónia létszámát. Egy tizenötös szám esetében ez nyolc-tizenötezer egyedet jelenthet, amiben már benne vannak a lárvák és a királynők is – mondta el kérdésünkre Varga Péter egészségügyi gázmester.

A darázsirtáshoz érdemes szakembert hívni /A szerző felvétele/

A méhekkel ellentétben a darazsaknál a többkirálynős-modell van, tehát egy fészekben akár tíz királynő is élhet egyszerre. A vályogfalazatú házakat szeretik leginkább, mert abban könnyen tudnak kialakítani élőhelyet maguknak.

– Amikor még csak egy kicsi, sárga színű beázási folt van, és nincs repedés a mennyezeten, akkor még meg lehet oldani a fészekirtást bontás nélkül, ám amikor a folt már nagyobb, az azt jelenti, hogy a fészket csak a mészréteg tartja és bármikor beszakadhat. Ekkor már bizony bontani kell. A legnagyobb fészkem egy öt és fél négyzetméteres volt, ami súlyban elérte a három és fél kilogrammot, ebben közel tízezer lárva és dolgozó volt – mondta el Varga Péter.

Az egészségügyi gázmester azt javasolja, hogy érdemes szakembert hívni erre a feladatra, aki tisztában van azzal, hogy mikor és hol kell keresni a fészket. Mint elmondta, az idei darázsszezon várhatóan szeptember közepéig-október elejéig tart majd attól függően, hogy milyen lesz a következő hetek időjárása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában