Gyula-Galériával/videóval

2021.08.01. 16:14

Egy korszak mindennapjait mutatták be a Végvári napok

Látványos időutazásra hívták az érdeklődőket az immáron kilencedik alkalommal megtartott Végvári napok péntektől vasárnapig Gyulán. A rendezvénysorozaton tizennégy hagyományőrző egyesületből közel kétszázan idézték fel a gyulai vár 1566-os ostromát. A programon azonban a hagyományőrök nemcsak az erődítmény történetének legjelentősebb eseményét jelenítették meg, de a végvári küzdelmek és a hódoltság korának mindennapjait is bemutatták.

20210731 Gyula FVégvári napokon a hagyományőrzők bevették a gyulai palánk várat Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

A péntek esti megnyitó után pedig szombaton és vasárnap pedig számtalan programelem szolgálta, hogy a látogatók megismerjék, milyen volt az élet a török hódoltság idejében. Szombaton este 7 órától ismét megelevenedett a gyulai vár ostroma, a védők 63 napon át tartották hősiesen az erődítményt, amit szombaton mintegy 60 percben idéztek meg rengeteg látványos csatajelenet közepette és dr. Csikány Tamás kommentálása mellett. A nézőknek olyan érzése lehetett, mintha ők is ott lehettek volna az összecsapásoknál.

Láthatták például, ahogy a törökök rajta ütnek a várba küldött szállítmányon, de megélhették, ahogy a védők visszaverik az első támadásokat az óriási túlerővel szemben. Amit – milyen érdekes is – a közönség tapssal honorált. Felidézték, hogy az ostromot vezető Pertev pasa íjásza a vár feladására felszólító levelet juttatott az erődítménybe, amit azonnal, olvasatlanul vissza is lőttek. A látogatók képet kaptak arról, hogyan fogyott az élelem és a lőszer a várban, miként terjedt a járvány, és miként vezetett mindez a vár feladásához, miközben a kért felmentő seregeknek nyomuk sem volt.

Beszterczey Attila színművész és Varga Zoltán felidézték, hogy miként alakulhatott Pertev pasa és a várkapitány, Kerecsényi László tárgyalása az erődítmény későbbi átadásá­ról. Betekintést kaptak, hogy Kerecsényinek miként kellett őrlődni emberi életek megmentése és a hősi halál között. Az ostrom egyébként a magyar végvári harcok között rekord ideig tartott, a megállapodás ellenére az oszmán katonák a kivonuló védőkre törtek.

Videó: Kiss Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában