Békéscsaba

2021.08.25. 13:54

A viharok hegyére indulnak Suhajda Szilárdék

A Föld hetedik legmagasabb hegycsúcsa, a Nepálban található 8167 méter magas Dhaulagiri megmászására készül Klein Dávid és a békéscsabai kötődésű Suhajda Szilárd – erről az Eseményhorizont csapat tájékoztatta hírportálunkat az expedícióval kapcsolatos, napokban megtartott sajtótájékoztatót követően.

P. G.

Suhajda Szilárd és Klein Dávid hamarosan Nepálba indulnak.

A részletekről megtudtuk, Klein Dávid és Suhajda Szilárd újabb nyolcezres hegycsúcsra készülnek. A járványhelyzet okozta viszontagságos időszak után, az őszi himalájai szezon végre lehetőséget kínál a folytatásra: az Eseményhorizont expedíciója szeptember 1-én kezdődik.

Klein Dávid 2016-ban első magyar állampolgárként jutott fel a legveszélyesebbnek tartott nyolcezres hegyóriás, az Annapurna csúcsára. 2019-ben újabb sikert könyvelt el a mászópáros: Suhajda Szilárd szintén első magyarként léphetett a világ második legmagasabb pontjára, a 8611 méteres K2 csúcsára. A páros több évre felépített programját – beleértve a Mount Everest palack nélküli megmászásának tervét – ezek után alaposan felborította a covid pandémia, a koronavírus sok elképzelést felülírt.

Suhajda Szilárd és Klein Dávid hamarosan Nepálba indulnak.

A hamarosan induló expedíció célja a Nepálban található himalájai csúcs, a 8167 méter magas Dhaulagiri megmászása. Erőss Zsolt 2006-os sikere óta több magyar expedíció is megkísérelt feljutni a „viharok hegyeként” is emlegetett csúcsra, de mindmáig nem született újabb sikeres magyar megmászás.

A Zajo Dhaulagiri Expedíció 2021 mászópárosa szeptember 1-én repül Budapestről Katmanduba, és várhatóan két hónapot töltenek majd a Himalájában. Klein Dávid és Suhajda Szilárd, szokásukhoz híven, „tiszta eszközökkel” szándékoznak feljutni a csúcsra: mesterséges oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül. A környezettudatos expedíció a sportszerű hegymászás értékeire és a környezetvédelem fontosságára is fel szeretné hívni a figyelmet. Az akklimatizációs időszakot követően, október elején várható a csúcsmászás.

Az expedíció híreit többek között a sportolók Facebook-oldalain lehet majd nyomon követni. Suhajda Szilárd békéscsabai kötődésű, így a városban és a megyében különösen érdekes lehet az újabb kihívás.

Korábbi cikkeink ide kattintva olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában