vihar

2021.07.20. 06:55

Tótkomlósról segítettek a csehországi tornádó károsultjainak

Adománygyűjtést hirdetett a Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség, miután kiderült, a Csehországban tombolt szélvihar komoly károkat és pusztítást okozott. A felhívás gyorsan célba ért: több magánszemélyt, kisvállalkozót, szomszédos gyülekezetet, nagyobb céget is adományozásra, segítésre mozgósított.

Csete Ilona

Jégesővel kísért tornádó végzett komoly pusztítást június végén a dél-morvaországi településeken /Fotó: AFP/

Fotó: Anadolu Agency via AFP

A gyülekezet ifjúsági csapatával, tíz fiatallal vitte a helyszínre a kétmillió forint értékű szállítmányt Szpisák Attila lelkész. Miután a Szlovákiai Evangélikus Diakónia a Tótkomlósi Evangélikus Szeretetszolgálat partnerszervezete, így a komlósiak hamar felfigyeltek a segélykiáltásukra. Ezután döntöttek a gyűjtés és a kiszállítás mellett – ismertük meg a karitatív akció részleteit, amellyel a június végi, csehországi, jégesővel kísért tornádó pusztította dél-morvaországi régió károsultjain szándékoztak segíteni. A fiatalok három autóval indultak útnak Csehországba.

Jégesővel kísért tornádó végzett komoly pusztítást június végén a dél-morvaországi településeken /Fotó: AFP/

– Előtte tájékozódtunk, mire van nagyon nagy szükség: tartós élelmiszert, ágyneműket, gyógyszert, tisztítószereket, tetőfóliát és önkéntes szolgálatot kértek. De célirányosan vittünk lapátokat, más, a romeltakarításhoz nélkülözhetetlen eszközöket is – sorolta Szpisák Attila, a tótkomlósi gyülekezet lelkésze. Megemlítette, hogy felhívásukhoz csatlakozott budapesti, szarvasi, békéscsabai evangélikus diakóniai szolgálat is.

– Amikor célba juttattuk a szállítmányt, rendkívül hálásak voltak az emberek. Azt láttuk, nagyon nagy erőkkel és szervezetten zajlott a mentés, a kárelhárítás, amibe mi is bekapcsolódtunk. A helyieknek hamar kiderült, hogy dolgos, magyar fiatalok érkeztek és segédkeztek – avatott be a részletekbe Szpisák Attila.

– A látvány lesújtó volt: a vihar semmit nem kímélt. Ezért is maradtunk még plusz egy napot. Egy kisváros terének a kármentesítésébe, tisztításába kapcsolódtunk be. Megállás nélkül dolgoztunk, szelektálva elszállítottuk a törmeléket. Jólesett hallani, hogy mennyien dicsérték a gyermekeinket. Reggeltől estig megfeszített munka zajlott. A helyiektől pedig sok odafigyelést, innivalót, ebédet kaptunk. Azt gondolom, a fiataljaink remekül helytálltak, megtapasztalták az önzetlen segítségnyújtást – mesélte büszkén.

A komlósi fiatalok három autóval vittek adományokat /Fotó: BMH/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában