Galériával, videóval

2021.07.16. 17:14

Teljessé vált a gyulai Stefánia-szárny

A napokban teljessé vált a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnyának berendezése, amivel befejeződött a patinás épület rekonstrukciója. A szárny felújítása összesen 950 millió forintból valósult meg.

Papp Gábor

20210716 Gyula Bemutatták a Stefánia szárnynak a berendezéseit Görgényi E rnő Kovács József és Fekete Dombi Ildikó Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

A felújítási munkálatok már korábban befejeződtek, a Stefánia-szárny működéséhez szükséges eszközök beszerzésére pedig 60 millió forintot biztosított a gyulai önkormányzat – fogalmazott a helyszínen megtartott pénteki sajtóbejáráson dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere elmondta, ez utóbbi folyamat is véget ért azzal, hogy a székek és az asztalok is megérkeztek. Kiemelte, a fejlesztést gyulaiak építették gyulaiaknak. – A gyulai önkormányzat uniós forrást nyert el a beruházásra, amit a kormány a felmerülő többletköltségek okán további 250 millió forinttal támogatott – tette hozzá. – A kivitelezést gyulai fővállalkozó nyerte közbeszerzés keretében és nyolc gyulai vállalkozás közreműködött alvállalkozóként. Mint mondta, mindannyian minőségi, gyönyörű munkát végeztek, például a nyílászárók, a gipszkartonozás, az épületgépészet és a vasmunkák is a munkájukat dicsérik.

Dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta, nincs még egy valódi kastélyban kialakított valódi bálterem az Alföldön, amit a helyiség a belső építészetét tekintve korhű, történetileg hiteles, ugyanakkor a fény- és hangtechnika, valamint a gépészet 21. századi: – Mind a gyulaiak, mind a városba érkező vendégek számára egy új attrakció született, amihez nagy reményeket fűzünk – fogalmazott. – Az első lakodalmat már meg is tartották a bálteremben. Az exkluzív környezet kitűnő lehetőséget biztosít ilyen életre szóló élményt nyújtó eseményekhez. A terem emellett konferenciák, hangversenyek számára is ideális színtérként szolgál. A bálterem mellett tartozik az épülethez egy csemegtár, ami kisebb, 40 fős rendezvényeknek adhat otthont, a különleges látványkonyhában pedig gasztronómiai programokat és főzőtanfolyamokat rendezhetnek. Dr. Görgényi Ernő megerősítette, az Almásy-kastély rekonstrukciója gyakorlatilag befejeződött, később még irodák kialakítását és terasz építését tervezik, de ezek már kisebb munkálatok lesznek az eddigiekhez képest. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a kastély az összedőlés határán volt, azóta előbb megvalósult a főépület, és mostanra a Stefánia-szárny rekonstrukciója.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő kiemelte egy multifunkcionális tér jött létre, amely egyedülálló környezetet biztosít a látogatók számára. Kitért arra, hogy Stefánia-szárny adott otthont korábban a román-magyar külügyminiszteri találkozónak.

Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, már az Almásy-kastély Látogatóközpont elindításakor is fontosnak tartották, hogy a gyulaiak is magukénak érezhessék az épületet, ahogy ezt most is lényegesnek tekintik. Így hétfőtől hétköznapokon 15 és 17 óra között a helyiek számára, gyulai lakcímigazolvánnyal díjtalanul biztosítják az Almásy-kastély Stefánia-szárnyának három, látogatók számára nyitott helyisége – a bálterem, a látványkonyha és a csemegetár – megtekintésének lehetőségét. Erre a programra nem szükséges regisztrálni.

Tárlatvezetések is lesznek

Minden nap, vagyis a hétvégeken is indulnak 17 és 18 órától azok a tárlatvezetések, amelyeken a kiskastély-szárny történetét és a névadó gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefániát életét ismerhetik meg a látogatók, a program végén pedig gyulai kézműves szörppel is kedveskednek a bejárás résztvevőinek. A délután ötkor és hatkor induló programunkra aznap 16 óráig lehet regisztrálni a kastély ajándékboltjában. Ez utóbbi program részvételi díjas.

Fekete-Dombi Ildikó kérdésünkre elmondta, az első lakodalom múlt szombaton sikeresen zárult a bálteremben, és bár a járványhelyzet miatt nem hirdették a lehetőséget, de már most sok az érdeklődő. Emellett konferenciára is kértek már tőlük árajánlatot. Mint kiemelte, mind a bálterem, mind a látványkonyha és csemegetár egyediséget tükröz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában