Józsa Péter

2021.07.14. 13:58

Lengyelországba készül a békéscsabai hajóskapitány

Újabb hajós útra indul a Szalonta kapitánya, Józsa Péter. Legénységével ezúttal Báthory István emléke előtt tisztelegve szelik át Lengyelországot egészen a Balti tengerig. Az egy hónapos úton, akárcsak a tavalyi Trianoni Hajós Emléktúrán, számtalan folyó, csatorna, izgalmas megállók várják majd a távoli vizek magyar felfedezőit.

Vágvölgyi Nóra

Józsa Péter több mint ezer kilométert tesz meg egy hónap alatt Szalonta nevű hajójával /Fotó: BMH/

Ilyenkor az ember vízbe, a hajós pedig vízre kívánkozik – fogadott Józsa Péter, akivel az idei nyár eddigi legmelegebb napján találkoztunk. – Elvégre a vízen sosincs olyan meleg, mint a szárazföldön, ha más nem, a menetszél akkor is hűsíti az embert – tette hozzá a hajóskapitány.

Szavai szerint egy híres lengyel tengerész mondta, hogy a hajósok hajósa mindig messzi horizontokról álmodik.

Ezzel pedig a csabai kapitány sincs másként, idén is komoly tervei vannak, ezúttal Lengyelország vizeit hódítaná meg.

Erre az évre hirdette meg ugyanis a budapesti Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület és a szilágysomlyói Báthory István Alapítvány a Báthory Emlékév eseménysorozatot, mely több kiemelt dátumhoz is kapcsolódik: 450 éve, 1571-ben választották Báthory Istvánt Erdély fejedelmévé, 445 éve, 1576-ban tette le a lengyel királyi esküt a Wawelben, és 440 éve, 1581-ben alapította akadémiáját Kolozsváron.

Józsa Péter több mint ezer kilométert tesz meg egy hónap alatt Szalonta nevű hajójával /Fotó: BMH/

– Úgy döntöttem, hogy az emlékévre való tekintettel lerójuk tiszteletünket a közös lengyel–magyar hősünk, Báthory István előtt, és Lengyelországba vezet az idei hajóutunk. Az expedíció felett egyébként védnökséget vállalt dr. Rónayné Słaba Ewa, a magyar országgyűlés lengyel kisebbségi szószólója. A terv az, hogy a lengyel folyókon keresztül a Balti tengerig jutunk majd el. Folyókon, csatornákon és víztározókon át vezet az utunk– avatott be a hajós, aki hozzátette: az idei út nem lesz olyan hosszú, mint a tavalyi, két hónapig tartó Trianoni Hajós Emléktúra.

Most körülbelül feleennyi időt vesz igénybe a körülbelül 1200 folyamkilométer megtétele.

– Sziléziából indulnánk Gliwicétől, mert onnan az Oderához vezet egy csatorna. Az Oderán mennénk le egészen a német határig. A folyó elmegy Boroszló (Wrocław) mellett, ahol Báthory András, aki unokaöccse volt Istvánnak, érsek volt, így ide is ellátogatunk. Majd a Warta folyó következik, amelyik keletre megy és becsatlakozik a Notećbe, az pedig a Visztulába.

Innen mennénk egészen a Balti-tengerig, egy kis kanyarral a Szkarpawa folyón – részletezte az útvonalat Józsa Péter.

Hozzátette, kérdezősködött és kiderült, hogy a lengyelek nagyon szeretik Báthory Istvánt, mint királyt. – A célunk adott, és tavaly is éreztük az úton, hogy az egész utazás jellegét megemeli, többletet ad, ha ilyen okkal megyünk. Illetve, amikor lengyelekkel beszélgettem és kérdeztem, hogy voltak-e már arrafelé magyar hajók, elmondták, hogy még sosem.

Német, angol hajó már megfordult, de magyar sosem, magyar hajós nemigen járt arrafelé,

úgyhogy ez is célunk, mármint hogy megmutassuk magunkat, és így magyar lobogót is lássanak arrafelé – részletezte a hajós.

A tervek szerint július második felében indulnak, és augusztus 20-án érnének a hajósok Krakkóba, ahol így éppen István napon rónák le kegyeletüket. – Krakkóban van eltemetve Báthory István, és ott a Wawelben megkoszorúznánk a szépen felújított síremlékét a magyar hajósok nevében – árulta el terveit Józsa Péter.

Zászlókkal üzennek a hajósok

– Eddig az összes zászlót egy békéscsabai varrónő varrta az útmutatásaim szerint. A kötelező kódlobogókat is, a sárga (Q) lobogó például azt jelenti a hajó járványmentes. Egyszer az Adrián egy társaságot vitorláztattam, amikor odajött hozzánk a szigorú parti őrség hajója. – Küldjünk orvost? – kérdezték. Akkor vettem észre, hogy valaki a vitorla mögött kitette száradni a sárga pólóját, a dalmáciaiak pedig azt hitték, beteg volt a hajón – emlékezett vissza egy évekkel ezelőtti útjára, Józsa Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában