békés megye

2021.07.29. 13:44

Milyen bőrbarát menüvel készüljünk strandra?

A nyári kánikulában gyakran halljuk, hogy nagyon fontos a folyadékpótlás és bőrünk védelme. Ebben a jól összeállított, zöldség- és gyümölcsalapú táplálkozás sokat segíthet. Ezek az élelmiszerek vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaznak. A paradicsom és a dinnye különösen ajánlott a hőségben.

Nyemcsok László

Fotó: Shutterstock

Az Európai Friss Csapat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) uniós nevelési programja, amelynek célja, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítse a 6–18 éves korosztály, illetve a gyermekes családok körében.

Fülöp Lili, a csapat dietetikusa elmondta, valószínűleg sokunknak okozott már fejtörést, hogy milyen egészséges, mégis egyszerű fogást vigyünk magunkkal a strandra, amit az egész család örömmel fogyaszt. Szerencsére a nyár a friss hazai zöldségek és gyümölcsök szezonja, így egy kis kreativitással könnyen varázsolhatunk üdítő finomságokat a vízpartra is. Olyan strandmenüt állítottak össze, mely hidratál, védi a bőrt, hűsít és finom is.

Strand és dinnye nyerő páros a kánikulában. Szerencsére mindkettőben bővelkedünk /Fotó: Shutterstock/

Szólt arról, kiváló strandmenü lehet a paradicsomos kölessaláta, utána pedig desszertként a nyár slágergyümölcséből, a dinnyéből készített golyók. Mindkettő gyorsan elkészíthető, könnyű fogás, melyekben az a fantasztikus, hogy a forróságban segítik a folyadékpótlást, és bőrünk védekezését a káros UV-sugarak ellen.

– Mindez a menü két fő alapanyagának köszönhető, a paradicsomnak és a dinnyének, melyek több mint 90 százaléka víz, így fogyasztásuk jelentős segítség az elvesztett folyadék pótlásában –

hangsúlyozta Fülöp Lili. – Emellett mindkettő likopinban gazdag, ez felel bőrünk védelméért az UV-sugarakkal szemben. A jótékony hatást a paradicsomban nagy mennyiségben megtalálható C-vitamin tovább erősíti. A kölessalátába paprika is kerül, amely magas C-vitamin-tartalmával szintén hozzájárul a bőrvédő funkcióhoz.

A zamatos hazai dinnyéből készülő „nasi” elkészítéséhez igazából nem is kell más alapanyag, elég hozzá egy jó ötlet. Ha az ételt így tálaljuk, mindenki, még a gyerekek is szívesebben fogyasztanak belőle. A zöldségeknél és a gyümölcsöknél pedig ez különösen igaz. A dinnyét is számtalan módon készíthetjük elő és tálalhatjuk. Az egyik legegyszerűbb­, ha sárga- vagy görögdinnyéből kis gömböket vájunk ki dinnyegolyó-faragó vagy karalábévájó segítségével, és ezeket tesszük egy dobozba, amiből majd fogpiszkálóval, vagy akár díszített koktélpálcákkal fogyaszthatjuk el. A dinnyegolyók ízlés szerint meglocsolhatók néhány csepp citrommal, mézzel, vagy a frissítő hatás fokozása érdekében megszórhatók mentával.

Üdítő zöldséges kölessaláta

Az Európai Friss Csapat program első hároméves periódusa 2018 és 2020 között futott megyénkben is. Az első három év eredményeként a 8–14 évesek körében, akik kifejezetten kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, 30 százalék feletti a kabalafigurák, Frutti és Veggi ismertsége. A zöldség-gyümölcs testvérpár az elmúlt időszakban az egész országot bejárta, 35 ezer kilométert utazott, és 45 roadshow-, valamint 100 nagyáruházi helyszínen 7750 kilogramm zöldséggel és gyümölccsel kóstoltatta meg az érdeklődőket.

Üdítő zöldséges kölessaláta Fülöp Lilitől négy személyre

Hozzávalók: 20 dkg köles (szárazon), 8–10 db paradicsom, fél csokor petrezselyemzöld, 4 db kápia paprika, 2 citrom leve, 4 fej vörös- vagy újhagyma, 4 evőkanál tökmag- vagy lenmagolaj, só, bors, ízlés szerint.

Elkészítése: a kölest kétszeres mennyiségű, sós vízben készre főzzük, úgy, mintha rizst készítenénk. Eközben a paradicsomot, a petrezselyemzöldet, a paprikát és a hagymát felaprítjuk, majd a fűszerekkel és a citrom levével együtt a már megfőtt köleshez adjuk.

Meglocsoljuk az olajjal, és még egy kis citromlevet adhatunk hozzá. Alaposan összeforgatjuk, majd állni hagyjuk 1-2 órát (vagy többet) a hűtőben, amíg az ízek összeérnek. Tálaláskor ízlés szerint sonkakockákkal, csírákkal díszíthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában