galériával

2021.07.02. 13:53

Felavatták a mezőkovácsházi piacteret

A Zöldváros projekt keretében felavatták a 220 millió forintból megépült új piacteret és fedett vásárcsarnokot Mezőkovácsháza központjában pénteken. Árusokkal, vásárlókkal is megtelt a hely, ami már azt jelezte, az emberek megszokták, kedvelik a modern környezetet.

Csete Ilona

20210702 Mezőkovácsháza Piac étadás Zalai Mihály és Csepreghy Elemér mondott beszédet . Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

A ciklusokon átívelő projekt első lépését a terveztetéskor tették meg 2012-ben. Majd 2015-ben az áttervezés, a pályáztatás vette kezdetét és a megvalósítás, a szalagátvágás napja 2021. július 2. lett. Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke ünnepi beszédében emlékeztetett, jól megfér ezen a helyen a hímzett táska, a mezőgazdasági kisgép, a kézműves termék.

Béni Attila, a járási hivatal vezetője, Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke, Csepreghy Elemér polgármester, Varga Gusztáv, a megyei közgyűlés területfejlesztési bizottságának elnöke, és Mohnács Pál, a Bólem Kft. ügyvezetője vágta át a szalagot /Fotó: Imre György/

– Békés megye számos településén épültek ehhez hasonló piacterek, sok évtizedes kihagyás után, komoly igényekre reagálva. Az volt a cél, hogy a helyben lévő tudás, alapanyag, élelmiszeripari kézműves technológiák, hagyományok megjelenhessenek ezeken a helyeken, amelyek ráadásul az emberek találkozásának a meghatározó színterei is. Az is a cél, hogy családok megélhetését biztosítsák ezek a foglalkozások – tette hozzá.

S ha ez a beruházás kevésnek tűnne, arról is beszélt az elnök, hogy csak Mezőkovácsházára TOP-os beruházások keretében 2,5 milliárd forint érkezett. Ez 17 nyertes pályázatot jelent a megyei önkormányzat hathatós együttműködésével.

– A leggazdagabban finanszírozott város az önöké – emelte ki Zalai Mihály, aki beszélt e térség lehetőségeiről, a következő fejlesztési ciklus által ebbe a járásba érkező 9,3 milliárd forintról, plusz az 1 milliárd forint értékű közútfejlesztésről. Olyan projektekről, amik a lakosság részéről régen megfogalmazódott igényeket elégíthetnek ki. Ezektől válhat még élhetőbbé, lakosságmegtartóvá egy település.

Népesüljenek be közösségi tereik!

Csepreghy Elemér polgármester a Zöldváros projekt elemeit részletezte, azt, hogy mennyi értékkel gazdagodott e projekt által Mezőkovácsháza: a megújult játszótérrel, parkolókkal, közterületi parkosítással, levendulással, útburkolattal, a Kalocsa Róza Művelődési Központ környezetének szebbé tételével. Bejelentette, ennek az ingatlannak a nagyszabású felújítása is hamarosan elkezdődhet.

– Meg tudtuk csinálni. Lett vásár-, séta- és játszóterünk. Rendezetté vált a belvárosunk – összegezte a városvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában