2021.07.05. 18:21
Békéscsabai cukrász alkotta meg az év fagylaltját
Fehér Gergő békéscsabai cukrász Bíborka fantázianevű, csilis, szedres, csokis alkotása lett az év fagylaltja a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idei versenyén, melynek döntőjét hétfőn tartották Budapesten. A csabai Cafe One-t képviselő Fehér Gergő mellett egy másik Békés megyei cukrász is kiválóan szerepelt: az erdő-mező ízei kategóriában a szeghalmi Ladányi cukrászda színeiben, Ladányi László Nagyerdő kincse elnevezésű fagylaltja is bejutott a legjobbak közé.
Fotó: Nagy Mihaly
Az 1998 óta minden évben megszervezett szakmai megmérettetés döntőjét hétfőn tartották Budapesten – írja az MTI.
Fehér Gergő lapunknak elmondta, a fagylalt alapvetően helyi alapanyagokból készül, melyhez friss gyümölcsöt, és hozzávalókat válogattak össze. – Előfordult, hogy reggel a piacon válogattuk össze a legfontosabb alapanyagokat, de emellett vannak a fagylaltban nehezen beszerezhető különlegességek is. A nevezéssel, az esetleges cím megszerzésével nem titkolt célunk volt Békéscsaba gasztronómiai hírnevének öregbítése, valamint a környéken szép számmal megtalálható helyi termelőkre való figyelemfelhívás. A fagylaltban többek között fellelhető szeder, magas minőségű étcsokoládé, két fajta kígyósi csili szósz, agávé szirup, és lime is – részletezte a cukrász.
Elárulta, a fagylaltkészítés egy összetett folyamat, amely nagyon sok figyelmet igényel. Szavai szerint nem túlzás azt állítani, hogy egy emberöltő sem elég az elsajátításához. – Sok mindenre oda kell figyelni, hogy egy magas minőségű kézműves fagylalt kerüljön a vendégek elé. A legfontosabb az ízek harmóniája, de amikor megtalálja a cukrász azt az ízt, amit szeretne, még sok esetben ezután következik a legkeményebb munka. Hiszen a textúráján, a receptúráján keresztül is tökéletesre kell alkotni, és ez nehéz feladat – avatott be a fagylaltkészítés titkaiba Fehér Gergő.
Hozzátette, a nevezéskor háromnál több fagylalt elképzelése volt a fejükben, és sokat teszteltek, de végül Bíborkára esett a választásuk. Elmondása szerint nagyon jól harmonizáltak benne az ízek, megtalálták azok egyensúlyát, és a színe is úgy sikerült, ahogy szerették volna. – És ha már Békéscsaba messze földön híres a csabai kolbászról, miért ne lehetne egy enyhén csípős fagylaltja is – jegyezte meg nevetve a cukrászmester.
A teszteléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, folyamatosan kóstoltattak. Először csak a szakmai csapattal és amikor elértek egy olyan eredményt, amivel már félig-meddig ők is elégedettek voltak, akkor jött a Cafe One kávézó csapata, a családtagok, a barátok, majd az ismerősök. De volt, hogy véletlenszerűen a vendégek véleményét is kikérték. – Mindenkitől azt kértük, hogy a jót ne dicsérjék, csak azt szeretnénk hallani, hogy mitől lehetne még jobb a fagylalt, fejlesztési pontokat, kiegészítéseket kértünk. Kaptunk is belőle szép számmal, és igyekeztük megfogadni az építő jellegű kritikákat – árulta el Fehér Gergő, aki idén negyedik éve, hogy a mesterséggel foglalkozik.
– Mindig is érdekelt a dolog, eléggé művészeti beállítottságú vagyok. Az alkotás vágya, valamint szeretete juttatott mindig a következő pontra. Minden évben megragadom a továbbképzések lehetőséget a fejlődés miatt, így nagyon sok képzésen részt veszek, hogy naprakészen tarthassam a tudásomat, és természetesen, hogy a legjobbaktól tanulhassak – árulta el az év fagylaltjának büszke készítője.
Az idei versenybe 81 fagylaltot neveztek, a négy régiós elődöntőből húsz jutott be a hétfői budapesti döntőbe.
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője elmondta: akárcsak tavaly, a pandémia miatt idén is rendhagyó módon rendezték meg a döntőt, de remélik, jövőre már fesztiváljelleggel tarthatják meg az eseményt.
A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülnek, kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.
Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke szerint izgalmas volt az idei verseny és a nevezések száma megközelítette a járvány előtti, 2019-es adatot. Szűcs Árpád, a szakmai zsűri elnöke felidézte, hogy egy két napon át és négy helyszínen tartott roadshow-n igyekeztek világossá tenni, milyen ízeket, textúrákat szeretnének érezni és látni.
„Azt kértük, hogy egyensúlyban legyenek a nyersanyagok, az összetevők, ezekkel együtt az állag, a textúra és a dekoráció is”
– fogalmazott Erdélyi Balázs. A szakmai szervezetek zsűrije nevében Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke igazi élménygasztronómiának nevezte a versenyt.
Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet
A döntős fagylaltok között szerepelt a II. (erdő-mező ízei) kategóriában Ladányi László (Ladányi Cukrászda, Szeghalom) Nagyerdő kincse fagylaltja is.
A szakmai zsűrit Andrész Zoltán (Andrész Cukrászda, Biatorbágy-Budapest), Baracskay Angéla (kreatív cukrászséf, Budapest), Gulyás Andrea (Egy a Természettel Nonprofit Kft., Budapest), Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi fagylalt műhely, Gyenesdiás), Szűcs Árpád (a table! Boulangerie-pâtisserie, OJO ICE, Budapest), és Erdélyi Balázs (szakmai elnök, MCI, Budapest) alkotta.
A Szakmai Szervezetek zsűri tagjai Fekete Tamás (BTSZ), Gendur András (MSZÉSZ), Kovács László (MVI), Krivács András (MNGSZ), Németh László (IPOSZ) Septe József (Magyar Pékszövetség) voltak, a Közönség zsűrit pedig Konyári Borbála (borász, IKON Borászat), Kopek Janka (színésznő, Vígszínház), Péter Petra (műsorvezető, Manna FM), Pirók Zsófia (flamenco táncművész, Nemzeti Táncszínház), Stohl Luca (táncművész, műsorvezető) alkották.