Bíborka

2021.07.05. 18:21

Békéscsabai cukrász alkotta meg az év fagylaltját

Fehér Gergő békéscsabai cukrász Bíborka fantázianevű, csilis, szedres, csokis alkotása lett az év fagylaltja a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idei versenyén, melynek döntőjét hétfőn tartották Budapesten. A csabai Cafe One-t képviselő Fehér Gergő mellett egy másik Békés megyei cukrász is kiválóan szerepelt: az erdő-mező ízei kategóriában a szeghalmi Ladányi cukrászda színeiben, Ladányi László Nagyerdő kincse elnevezésű fagylaltja is bejutott a legjobbak közé.

beol.hu

Fotó: Nagy Mihaly

Az 1998 óta minden évben megszervezett szakmai megmérettetés döntőjét hétfőn tartották Budapesten – írja az MTI.

Fehér Gergő lapunknak elmondta, a fagylalt alapvetően helyi alapanyagokból készül, melyhez friss gyümölcsöt, és hozzávalókat válogattak össze. – Előfordult, hogy reggel a piacon válogattuk össze a legfontosabb alapanyagokat, de emellett vannak a fagylaltban nehezen beszerezhető különlegességek is. A nevezéssel, az esetleges cím megszerzésével nem titkolt célunk volt Békéscsaba gasztronómiai hírnevének öregbítése, valamint a környéken szép számmal megtalálható helyi termelőkre való figyelemfelhívás. A fagylaltban többek között fellelhető szeder, magas minőségű étcsokoládé, két fajta kígyósi csili szósz, agávé szirup, és lime is – részletezte a cukrász.

A nyertes „pályamű”, a Bíborka /Fotók: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete/Facebook/

Elárulta, a fagylaltkészítés egy összetett folyamat, amely nagyon sok figyelmet igényel. Szavai szerint nem túlzás azt állítani, hogy egy emberöltő sem elég az elsajátításához. – Sok mindenre oda kell figyelni, hogy egy magas minőségű kézműves fagylalt kerüljön a vendégek elé. A legfontosabb az ízek harmóniája, de amikor megtalálja a cukrász azt az ízt, amit szeretne, még sok esetben ezután következik a legkeményebb munka. Hiszen a textúráján, a receptúráján keresztül is tökéletesre kell alkotni, és ez nehéz feladat – avatott be a fagylaltkészítés titkaiba Fehér Gergő.

Fehér Gergő (Cafe One) a díjjal

Hozzátette, a nevezéskor háromnál több fagylalt elképzelése volt a fejükben, és sokat teszteltek, de végül Bíborkára esett a választásuk. Elmondása szerint nagyon jól harmonizáltak benne az ízek, megtalálták azok egyensúlyát, és a színe is úgy sikerült, ahogy szerették volna. – És ha már Békéscsaba messze földön híres a csabai kolbászról, miért ne lehetne egy enyhén csípős fagylaltja is – jegyezte meg nevetve a cukrászmester.

A teszteléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, folyamatosan kóstoltattak. Először csak a szakmai csapattal és amikor elértek egy olyan eredményt, amivel már félig-meddig ők is elégedettek voltak, akkor jött a Cafe One kávézó csapata, a családtagok, a barátok, majd az ismerősök. De volt, hogy véletlenszerűen a vendégek véleményét is kikérték. – Mindenkitől azt kértük, hogy a jót ne dicsérjék, csak azt szeretnénk hallani, hogy mitől lehetne még jobb a fagylalt, fejlesztési pontokat, kiegészítéseket kértünk. Kaptunk is belőle szép számmal, és igyekeztük megfogadni az építő jellegű kritikákat – árulta el Fehér Gergő, aki idén negyedik éve, hogy a mesterséggel foglalkozik.

– Mindig is érdekelt a dolog, eléggé művészeti beállítottságú vagyok. Az alkotás vágya, valamint szeretete juttatott mindig a következő pontra. Minden évben megragadom a továbbképzések lehetőséget a fejlődés miatt, így nagyon sok képzésen részt veszek, hogy naprakészen tarthassam a tudásomat, és természetesen, hogy a legjobbaktól tanulhassak – árulta el az év fagylaltjának büszke készítője.

Az idei versenybe 81 fagylaltot neveztek, a négy régiós elődöntőből húsz jutott be a hétfői budapesti döntőbe.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője elmondta: akárcsak tavaly, a pandémia miatt idén is rendhagyó módon rendezték meg a döntőt, de remélik, jövőre már fesztiváljelleggel tarthatják meg az eseményt.

Fehér Gergő munka közben /Fotó: Café One/Facebook/

A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülnek, kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.

Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke szerint izgalmas volt az idei verseny és a nevezések száma megközelítette a járvány előtti, 2019-es adatot. Szűcs Árpád, a szakmai zsűri elnöke felidézte, hogy egy két napon át és négy helyszínen tartott roadshow-n igyekeztek világossá tenni, milyen ízeket, textúrákat szeretnének érezni és látni.

„Azt kértük, hogy egyensúlyban legyenek a nyersanyagok, az összetevők, ezekkel együtt az állag, a textúra és a dekoráció is”

– fogalmazott Erdélyi Balázs. A szakmai szervezetek zsűrije nevében Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke igazi élménygasztronómiának nevezte a versenyt.

Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet

A döntős fagylaltok között szerepelt a II. (erdő-mező ízei) kategóriában Ladányi László (Ladányi Cukrászda, Szeghalom) Nagyerdő kincse fagylaltja is.

A szakmai zsűrit Andrész Zoltán (Andrész Cukrászda, Biatorbágy-Budapest), Baracskay Angéla (kreatív cukrászséf, Budapest), Gulyás Andrea (Egy a Természettel Nonprofit Kft., Budapest), Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi fagylalt műhely, Gyenesdiás), Szűcs Árpád (a table! Boulangerie-pâtisserie, OJO ICE, Budapest), és Erdélyi Balázs (szakmai elnök, MCI, Budapest) alkotta.

A Szakmai Szervezetek zsűri tagjai Fekete Tamás (BTSZ), Gendur András (MSZÉSZ), Kovács László (MVI), Krivács András (MNGSZ), Németh László (IPOSZ) Septe József (Magyar Pékszövetség) voltak, a Közönség zsűrit pedig Konyári Borbála (borász, IKON Borászat), Kopek Janka (színésznő, Vígszínház), Péter Petra (műsorvezető, Manna FM), Pirók Zsófia (flamenco táncművész, Nemzeti Táncszínház), Stohl Luca (táncművész, műsorvezető) alkották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában