galériával

2021.07.27. 19:55

Békésben is ingyen tanulhatnak úszni az ágotás gyerekek

Intenzív kéthetes úszótáborban vehetnek részt a Szent Ágota Gyerekvédelmi Szolgáltató gondoskodásában élő Békés megyei gyerekek. Dévaványán most zajlik az egyik tábor, ott több turnusban 47 helyi és körösladányi fiatal ismerkedik a sportággal.

Busi Ottó

20210727 Dévaványa Szent Lázár alapítvány gondozásában lévő gyerekek úszás oktatása Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Kedden délelőtt fél tízkor, a három csoportból, az aznapi utolsó csapat kezdte meg a foglalkozásokat a dévaványai strandfürdő nagymedencéjében. A tucatnyi fiatal elsőként a parton kapott instrukciókat az edzőjüktől. Nagy Ádám ezután a vízbe küldte a társaságot, és ott folytatódott az oktatás.

– Most a levegővételt gyakoroljuk, elsőként a szárazon, aztán a vízben. A gyerekek motiváltak, csinálják, szeretik a gyakorlatokat. Itt most a felkészültebb fiatalok vannak, azok, akinek már korábbról volt valamiféle alaptudásuk, de a többi csoportba kisebbek is járnak, egészen négy éves kortól. Volt, aki még az arcát sem merte beledugni a medencébe. Náluk az elsődleges cél, hogy biztonsággal mozogjanak a vízben – részletezte Nagy Ádám.

Dévaványán három turnusban összesen közel ötven helyi és körösladányi fiatal ismerkedik az úszással /Fotók: Imre György/

A 13 esztendős Edit is nagy elánnal gyakorolt, két csobbanás között pedig elárulta: sokszor járnak strandolni, szereti a különféle labdajátékokat és a fogócskázást a vízben. A gyakorlatokkal érzése szerint jól halad, volt már mellúszás, előző nap pedig a gyorsúszást tanulták. Örül, hogy egyre jobban elsajátítja a mozdulatokat, elmondása szerint eddig úszóedzésen nem járt, az iskolában gyakorolta a sport alapjait.

– Hat gyermeket nevelünk, így nagyon örülünk a lehetőségnek, kaptunk is az alkalmon. Edit is örömmel jött, mert szeretne megtanulni úszni – árulta el a kislány nevelőszülője, Nagy Rajmundné Emese. A család Körösladányból érkezett és Edittel együtt négy gyermekük vesz részt a tanfolyamokon.

– A kicsik 5 évesek, Dávid pedig 12 éves. Ő nagyon komolyan veszi ezt az egészet, hatalmas lelkesedéssel gyakorol. A tíz nap alatt már rengeteget fejlődött, én nem is hittem volna, hogy ilyen sokat lehet ennyi idő alatt tanulni – árulta el Nagy Rajmundné Emese. Hozzátette, strandolni a környéken szoktak, Orosházára, Gyomaendrődre járnak. A gyerekek viszont már várják a Balatont, idén ugyanis ott tölti a nyári pihenést a család.

Kisné Fekete Marianna, a Békés megyei nevelőszülői hálózat szakmai vezetője elárulta: a megyében 119 nevelőszülőnél 521 gyermek él. Közülük most 110 fiatal sajátíthatja el az úszás alapjait. Sőt, elmondása alapján még többen lennének, de volt aki nyaralás, vagy éppen betegség miatt esett ki. – Mindent a Szent Ágota Gyerekvédelmi Szolgáltató biztosít. A belépőket, az edző díját, illetve az eszközöket is, mint például az úszószemüveg vagy az úszósapka – emelte ki Kisné Fekete Marianna. Mint mondta, Dévaványa mellett Békésen, Gyomaendrődön és Orosházán volt lehetőség ingyenes tanfolyamokra. Az egyes helyszíneket pedig a jelentkezések alapján választották ki. Próbálták a családok számára leginkább megfelelő, és könnyen elérhető strandfürdőkbe szervezni az oktatást.

Támogatják a gyermekek mozgását

– Lehetőségünk van arra, hogy a gyermekek szabadidejének hasznos eltöltéséhez kapcsolódóan a sporttevékenységet teljes körűen támogassuk. A ránk bízott gyermekek igényeit, szükségleteit felmérjük és a motiváltságuk tükrében alakítjuk ki a sportolási lehetőségeiket. Az egyik legnépszerűbb sportág a labdarúgás mellett úszhatnak, asztaliteniszezhetnek és atletizálhatnak szervezett keretek között – ismertette Gera Edit, a Szent Ágota Gyerekvédelmi Szolgáltató általános főigazgató-helyettese.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megnyilt-doboz-szanazugban-az-idei-agota-tabor-4166309/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában