Galériával, videóval

2021.07.28. 11:10

A felénél tart a fúrás a békéscsabai Nádas soron

Mintegy 2500 méterig fúrnak, és kedd este nagyjából 1250 méter mélyen járt a fúrófej a Nádas soron. A kivitelező cégek szakemberei bemutatták hírportálunk munkatársainak is, hogy miként folynak a munkálatok azon beruházás során, amelynek révén hasznosítanák Békéscsabán a geotermikus hőt. A Nádas soron két-három hét múlva végeznek, majd átvonulnak a Gyulai út és a városi sportcsarnok környékére, ahol ugyanezzel a technológiával két visszasajtoló kutat fúrnak.

Licska Balázs

20210727 Békéscsaba Geotermikus fúrótorony bejárása a nádas soron Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Akár olaj vagy földgáz után is kutathatnának a Nádas soron felállított monstrummal, hiszen a módszer ugyanaz. A Modern Városok Program keretében viszont a geotermikus hőt hasznosítanák Békéscsabán, ezért termálvizet keresnek, 2500 méter mélyre fúrnak. Amikor hírportálunk munkatársai a fúrótoronyban jártak, a képernyőn megjelenő adatok szerint 1217 méter mélyen járt a fúrófej. De ezt számítógép nélkül is tudnák, kiszámolnák, hány hosszú cső van a föld alatt.

Balázs Tibor, a Rotaqua Kft. felelős műszaki vezetője mutatta azt az ipari gyémántokkal megspékelt fúrófejet, amivel az első 800 métert fúrták. Elmondta, a fúrófej rendkívül apróra zúzza a kőzetet, olyanra, mint a liszt – nem meglepő tehát, hogy olyan volt szinte a teljes munkaterület, mintha egy malomban liszten sétálna az ember. A speciális fúrófej számára egyébként inkább a fordulatszám a fontos, mint az, hogy mekkora súly nehezedik rá.

Bár nem volt elviselhetetlen, volt kellő alapzaj a munkaterületen. Balázs Tibor mutatta a szivattyút meghajtó motort, amit konténerben helyeztek el, és alapjáraton nem zötyögött hangosan, persze, ha másodpercenként ezer fordulattal működteti a szivattyút, növekszik a hangerő is. A műszaki vezető jelezte, az igazán hangos az 500 kW-ot termelő áramfejlesztő generátor, amit egyébként szintén konténerben helyeztek el, hogy mérsékelhessék a zajszintet.

Elmondta, hogy megfelelő ütemben haladnak a munkálatokkal, amelyek július 15-én, tehát alig két hete rajtoltak el. Most 1250 méter mélyen tartanak, naponta 200-400 métert tudnak haladni. A végső cél a 2500 méter, azonban az utolsó 500 métert speciális módszerrel kell megoldani, ezért úgy számolnak, hogy két-három hétig még lesznek munkálatok a Nádas soron.

A fúrás nem állhat meg, ennek éjjel-nappal, 24 órában dübörögnie kell – mondta Horváth Zoltán, a Rotaqua Kft. fúrómestere, hozzáfűzve, szinte mindenből tartanak és működtetnek két-három dolgot, hogy az esetlegesen felmerülő problémákat orvosolhassák. Emlékeztetett, 50 méterről indították a fúrást, lerakták a védőcsövet, azóta dolgozik a 200 tonnás olasz fúrótorony.

800 méter után újabb védőcsövet tettek le, speciális teszteket végeztek, felkerült a kitörésgátló is, hogy baj esetén le lehessen zárni a lyukat minden irányból. Nagyjából 2000 méter után újabb védőcső következik, majd kisebb átmérővel folytatódik a fúrás, és utána dől el, hogy pontosan mely rétegből lesz érdemes venni a vizet.

Balázs Tibor műszaki vezető hozzátette, többek között szempont lesz majd, hogy az adott rétegben hány fokos a víz, milyen a minősége, mennyire savas vagy lúgos, azaz milyen a pH-értéke.

Hamarosan átköltöznek a Gyulai útra

Szikora György, a Mecsekérc Zrt. építésvezetője elmondta, a Nádas soron termelő kutat létesítenek, ez látja el föld alatti vezetékeken keresztül meleg vízzel a hőközpontot, amely a városi sportcsarnok környékén kap helyet. Onnan szintén vezetékek mennek majd az alhőközpontokig, hogy geotermikus energiát kaphassanak az önkormányzati intézmények, mint a gyermekélelmezési intézmény vagy a CsabaPark. A városi sportcsarnok mellett két visszasajtoló kutat is fúrnak, hogy a felhasznált vizet visszajuttathassák ugyanabba a rétegbe, ahonnan vételezték, kitermelték.

Ő is megerősítette, hogy két-három héten belül végeznek a Nádas soron. Augusztusban kezdik el kialakítani a munkaterületet a városi sportcsarnoknál, majd átköltöznek a gépekkel. A tervek szerint az ottani fúrásokat ősszel befejezik, egyébként ott is 2500 méter mélyre kell lemenniük, a technológia pedig ugyanaz, mint a Nádas soron. A vezetékhálózat kiépítése több hónapot vesz majd igénybe, és meg kell várni a termelő kút minősítését, hogy megtudhassák, pontosan milyen vezetéket kell alkalmazni. A teljes beruházás a tervek szerint jövő év szeptemberében ér véget.

Hangsúlyozta, a Nádas soron élők nyugalma érdekében konténerekből magas falat építettek a házak irányába, valamint a zajos berendezéseket szigetelt konténerekben helyezték el, ugyanakkor vannak olyan hanghatások, amelyeket nem lehet kiküszöbölni.

Előzmény:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/csabai-geotermikus-beruhazas-nehezen-viselik-a-zajt-a-nadas-soron-4161653/?fbclid=IwAR2M_6H4txjbzUBY3Pl3ieVCQM8tATcFmzvlK6gFX30Qlc7ljMb8-RDcjz4

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában