Magyar Turisztikai Ügynökség

2021.06.04. 13:44

Vonzó a történelmi hangulatú Gyula, nemzetközi lehetőség rejlik benne

A Magyar Turisztikai Ügynökség elvégezte a Gyula és Térsége Turisztikai Desztináció elemzését, amelynek eredményeit szerdán online konferencia keretében ismertették. Dr. Görgényi Ernő, a fürdőváros polgármestere számolt be a legfontosabb megállapításokról.

Papp Gábor

20210522 Gyula Kinyitott a Gyulai Várfürdő. Sok százan, ezernél is többen látogattak el a Gyulai Várfürdőbe a nyitás napján. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

A kormány Magyarországon összesen tizenegy turisztikai térséget nevesített 2019 szeptemberében, köztük Gyulát és térségét – szólt az előzményekről dr. Görgényi Ernő. Mint kiemelte, mindez azért is fontos, mert elsősorban a nevesített térségek részesülnek turisztikai támogatásokban. Kitért arra, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség a közelmúltban elvégezte desztináció-elemzését, amelyet szerdán online konferencia keretében ismertettek. A polgármester bemutatta az elemzésből leszűrhető főbb megállapításokat.

– Gyula márkaprofiljának a történelmi hangulatú fürdőváros számít – fogalmazott dr. Görgényi Ernő. A turisztikai ügynökség megállapítása szerint reális a négy évszakos desztinációvá válás, ami azt jelenti, hogy minden évszakban joggal számíthatnak a turisták érkezésére, érdeklődésére. A szakemberek úgy ítélték meg, hogy a fő hangsúlyokat a történelmi helyszínek, valamint a gyógy- és élményfürdő képezik. Fontos kiegészítő elemek lehetnek emellett a gasztronómiai és kulturális rendezvények.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint nemzetközi potenciál, nemzetközi lehetőség rejlik a Gyulai Várfürdőben, illetve a fedett családi élményfürdőben, az AquaPalotában.

Fő célcsoportként az 50 év feletti, közepes és magasabb költési hajlandósággal, egészségturisztikai motivációval rendelkező korosztályt jelölték meg, amelynek tagjai a kultúra iránt is érdeklődnek. A másodlagos célcsoportot főként a nyári időszakban a kisgyermekes családok képezik.

A szakemberek szerint a Gyulai Várfürdőben nemzetközi potenciál is rejlik /Fotó: Bencsik Ádám/

Dr. Görgényi Ernő kitért arra, hogy a teljes országos vendégforgalomból a részesedésük eléri a 2,32 százalékot. Ugyanez az arány a külföldi vendégforgalmon belül 0,64 százalékra tehető, míg a belföldi vendégforgalmon belül 3,88 százalék. Figyelemre méltó adat, hogy a Romániából Magyarországra érkező vendégek 13,53 százaléka érkezik térségünkbe. Gyulán több mint 18 ezer vendégéjszakát töltenek Romániából érkező vendégek.

Dr. Görgényi Ernő rámutatott egy ugyancsak fontos tényezőre, illetve statisztikára, amely szerint a térségbe érkező vendégek tartózkodási ideje 2,77 éjszaka, ami meghaladja az országos vidéki átlagot, ami 2,29 éjszakát, vagyis a Gyulára látogató turisták több időt töltenek a városban, mint a vidéki átlag.

Az elemzés szerint a térség legfőbb erőssége Gyula nyugat-európai színvonalú, „besétálható” fürdővárosi miliője. Ezt egyébként a közelmúltban a Gyulára érkező vendégek lapunknak is kiemelték.

Magas márkaerősséggel bírnak

Fontos tényezőként említették, Gyula egészségturisztikai célpontként magas márkaerősséggel bír. Néhány megfontolandó megállapítást is közzétettek a szakemberek, ezek szerint a jelenlegi kínálat kevésbé alkalmas egy hosszú hétvégét meghaladó tartózkodásra, illetve a szálláshelyek terén is még további előrelépést javasolnak, a szálláshelyek jelenleg még kevésbé jövedelmezőek az országos átlagnál.

A turisztikai ügynökség kiemelte, hogy az ágazatot, a turizmust, az idegenforgalmat a településirányítás maximálisan támogatja, ami ugyancsak fontos szempont.

– Most készítjük Gyula város új Desztinációfejlesztési Stratégiáját – hangsúlyozta. – A dokumentum első változata elkészült, a következő hetekben kezdődik a társadalmasítása, azaz a turizmus területén működő vállalkozásokkal és szakemberekkel fogjuk egyeztetni, így készül el a végleges verzió. E munka során segítséget jelent az MTÜ tanulmánya, amelynek nem minden megállapításával értünk egyet, azonban jó látni, hogy alapvetően nagy elismeréssel szólnak városunk turisztikai teljesítményéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában