szennyvíz

2021.06.25. 13:44

Sorsfordító beruházást zártak le Méhkeréken

Ünnepélyesen lezárták pénteken Méhkeréken a falu történetének eddigi legjelentősebb fejlesztését, az 1,8 milliárd forintos szennyvízberuházást, amellyel élhetőbbé vált a település, és amelynek során 27 kilométernyi vezetéket fektettek le és egy tisztítótelepet építettek. Csaknem 900 háztartás köthet rá a rendszerre, 70 százalékuk meg is tette ezt.

L. B.

Fotó: LP6DMK2

Tát Margit polgármester kiemelte, a környezetvédelmi célokat megfogalmazó, életminőséget javító, a település történetének – jelentőségében és összegében – eddigi legnagyobb volumenű beruházás lezárása sorsfordító pillanat. Ugyanis Méhkerék a modern falvak közé került. Ehhez 760 napnyi megfeszített munkára volt szükség, amelynek során 27 kilométernyi vezeték, négy átemelő és egy tisztítótelep épült, a rendszerre 900 háztartás köthet rá.

Tát Margit és dr. Kovács József leplezte le a szennyvízberuházást is feltüntető dísztáblákat /Fotó: Lehoczky Péter/

– Összkomfortos ingatlanok, tisztább környezet, magasabb életminőség – sorolta az 1,8 milliárd forintos beruházás eredményeit, és hogy Méhkerék, amely megérkezett a 21. századba, élhetőségben olyanná vált, mint bármely kisváros. Hangsúlyozta, megteremtették a további fejlesztések lehetőségét, megemlítette a bölcsőde most zajló építését, ám, mint fogalmazott, továbbra is akadnak bőven megoldásra váró feladatok és kihívások.

Húsz település tartozik dr. Kovács József országgyűlési képviselő választókerületéhez, aki azt mondta, nem értek a szennyvízberuházások végére. Hozzátette, a fejlesztések szükségesek, hiszen másképp nem lehet teljesíteni a környezetvédelmi előírásokat. Megemlített egy minap tartott megbeszélést, ahol szó volt arról, hogy a 2021 és 2027 közötti európai uniós ciklusban pályázatok segítségével további településeken oldanák meg a szennyvíz elvezetésének és kezelésének a kérdését.

Hangsúlyozta, az zöldségtermelés miatt Méhkerék számára különös jelentőségű volt a szennyvízberuházás, amellyel élhetőbbé vált a település, és arra biztatott mindenkit, hogy aki eddig nem tette meg, kössön rá a rendszerre.

Az ünnepségen Tát Margit polgármester és dr. Kovács József országgyűlési képviselő leleplezett több dísztáblát a községháza bejáratánál, amelyeken az olvasható, hogy milyen beruházásokat valósított meg sikeresen az önkormányzat az elmúlt időszakban, milyen elismeréseket érdemelt ki.

– Óriási jelentőségű beruházás ért véget – mondta pohárköszöntő beszédében dr. Sipos Lajos járási hivatalvezető, aki szintén beszélt arról, hogy a szennyvízelvezetésben és -kezelés területén akad a jövőben is tennivaló a sarkadi járásban.

– Tettre készek, energikusak, leleményesek saját maguk és a közösség érdekében – így jellemezte a méhkerékieket. Kiemelte, a helyiek tudnak eredményeket elérni, amit a dísztáblák is bizonyítanak. Hozzátette, Méhkerék az irigyelt települések sorába került, és arra emelte poharát, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program és a Magyar Falu Program jövőbeni sikeres pályázatai révén még élhetőbbé válhasson a község.

Minden előírásnak megfelel a tisztítótelep

Teljesítették, amit ígértek, az akadályokat pedig leküzdték – mondta a kivitelező A-G Híd Konzorcium képviseletében Hegedűs Csaba. Hozzátette, minden ingatlan hozzáférhet a rendszerhez, aki akart, immár ráköthetett a rendszerre. A hazai és európai uniós normáknak megfelelően működő tisztítótelep napi 250 köbméter szennyvizet tud fogadni.

A rendszert üzemeltető Alföldvíz Zrt. osztályvezető-helyettese, Csarnai Gábor elmondta, kiváló minőségű munkát végzett a kivitelező. Általánosságban hozzátette, a szennyvízcsatornákba szinte minden kerül, ezért figyelmet kért a méhkerékiektől. Úgy véli, minden méhkeréki érezheti, hogy micsoda különbséget jelent, hogy biztosított a házaktól a szennyvíz elvezetése és kezelése.

A szennyvízberuházást Méhkerék Mezőhegyessel – ahol többek között korszerűsítették a tisztítótelepet és megújították 466 méteren a Hild utcai csatornahálózatot -, valamint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-vel közösen valósította meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában