1800 hektáron

2021.06.04. 06:55

Hatalmas területen irtják a szúnyogokat Békés megyében

Eddig összesen 1800 hektárnyi vízfelületen végeztek biológiai szúnyoggyérítést a megyében. Ez a terület összesen 14 ezer 400 olimpiai úszómedencének felel meg. A védekezés folytatása jövő héten válhat ismét esedékessé.

Papp Gábor

2020.07.13. Telekgerendás Békés megyében elindult a földi szúnyogirtás Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Az esős májusi időjárás miatt számos térségben jöttek létre a csípőszúnyoglárvák számára ideális tenyészőhelyek, és több helyen már kifejlett szúnyogok is megjelentek nagyobb számban. A megyei folyóvizek kisebb áradásának levonulása után a visszamaradó vizek biológiai kezelése a jövő héten válhat esedékessé.

– Békésben idén eddig április 30-án 900 hektáron légi, május 13-án 400 hektáron földi, május 15-én 500 hektáron légi úton végeztek biológiai szúnyoggyérítést. Összesen 1800 hektárnyi vízfelületet kezeltek eddig a megyében

– tájékoztatta hírportálunkat Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Tavalyi is ilyentájt kezdődött el az intenzív szúnyoggyérítés Békésben /Archív fotó: Imre György/

Mint kiemelte, mivel a gyérítés területe és gyakorisága a szúnyogok számától függ, pontosan csak egy-másfél héttel lehet előre meghatározni, hogy mikor, hol, és mekkora területen permeteznek a héten. A szúnyoggyérítés helyszíne mindig attól függ, hogy az ország mely területén a legnagyobb a szúnyogártalom, ezt pedig a rovarszakértői vizsgálatok határozzák meg.

A szóvivő kiemelte,

a biológiai módszer kevésbé látványos, mint a kifejlett szúnyogok elleni védekezés, azonban jelentősen csökkenti a szúnyogok utánpótlását.

Az eljárás során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium egy olyan méreganyagot termel, ami kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan. A kijuttatott mennyiség még a nem vérszívó szúnyogok lárváira is ártalmatlan.

Ezt a készítményt a szúnyogok tenyészőhelyein, jellemzően külterületen kell a vízbe juttatni, és rövidesen elpusztítja a vízben fejlődő lárvákat. A módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható.

A készítményt nagyobb kiterjedésű vízfelületekre repülőről juttatják ki, azonban ha záródik a fák lombozata, akkor a légi úton permetezett folyadék már nem jut el a vízig, mert fennakad a leveleken. Ilyen esetben granulátumot alkalmaznak, ami lepereg a levelekről és így jut el a vízbe. A granulátum hatóanyaga ugyanaz, mint a folyadéké.

Kisebb kiterjedésű vizek esetén autóról, nagynyomású permetezővel juttatják ki a biológiai készítményt. Nehezen megközelíthető területeken gyalogos kijuttatásra is van lehetőség.

Hazánkban a héten indul a kifejlett szúnyogok elleni kémiai gyérítés. Ennek során egy deltametrin hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek autóról.

Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre teljesen ártalmatlan, az csak többezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást.

Nagyon kis mennyiségben juttatják ki, négyzetméterenként kevesebb mint 0,0001 grammot. Az irtószert csak a települések belterületén permetezik, az a szabadban néhány órán belül lebomlik. A permetezések a késő esti, éjszakai órákban zajlanak.

Mi is sokat tehetünk a sikeres védekezésért

A kifejlett szúnyogok elleni készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki a települések belterületén. A kémiai módszernek két változata van. Az egyik a melegködképzés, amelynek során az apró cseppekre bontott irtószer elosztását motor keltette hővel segítik. Ezt a módszert főként növényzettel erősebben borított környezetben célszerű használni.

A keletkezett köd rövid időre korlátozhatja a látási viszonyokat, így forgalmas helyeken nem alkalmazzák. A másik az ULV (ultra low volume), finomcseppes eljárás, amelynek során szintén apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kismértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja.

Mi magunk is tehetünk a védekezés sikeréért. A szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, madáritatókban, gumiabroncsokban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok. Öntsük ki, vagy fedjük le ezeket, és máris sokat tettünk a szúnyogok ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában