Koronavírus Békésben

2021.06.02. 06:55

Az előírások alapján szervezik a ballagásokat Békésben

Javában készülnek a ballagásokra a Békés megyei általános iskolákban, az óvodák egy részében pedig már le is zajlottak ezek a rendezvények. A szervezésnél maradéktalanul figyelembe veszik az érvényes, járvány miatti előírásokat.

Licska Balázs

20200819 Nyíregyháza fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Trinity családi bölcsőde ballagás.

Fotó: Pusztai Sándor

Június 19-én, szombaton veszi fel a tarisznyát a csabai Lencsési Általános Iskola nyolcvannégy nyolcadikosa. Vida András igazgató elmondta, a négy osztály tanulói a szokásoknak megfelelően végigmennek az épületen, miközben a vendégek az udvaron várakoznak. Ismertette, egy ballagó diák két vendéget hívhat.

Kiemelte:

tavaly is így döntöttek, és a visszajelzések alapján rendben is volt így a rendezvény, szép volt, nem volt zsúfoltság, tömeg.

Az ünnepséget tehát az udvarra szervezik, és azon a ballagókon és a vendégeiken kívül a pedagógusok, az intézmény munkatársai, valamint a búcsúztatás miatt a többi évfolyamból pár diák vesz részt. Vida András igazgató hangsúlyozta: a jelenleg érvényes előírások alapján kezdték el szervezni a ballagást. Természetesen, ha további enyhítő intézkedések születnek, akkor az intézmény is lép.

A ballagási ünnepségeket az intézmények udvarára, illetve istentisztelet keretében, a templomokba szervezik /Fotó: MW/

Ugyancsak június 19-én ballagnak Zsadányban a helyi református általános iskola végzősei. Eszenyiné Fábián Ildikó igazgató elmondta,

az osztályoktól az intézményen belül köszönnek el, viszont csak a nyolcadikosok és a pedagógusok mehetnek majd be az épületbe, addig a vendégek az udvaron várakoznak.

Nem határoztak meg létszámkorlátot, általában egy ballagó diákhoz átlagosan tíz vendég érkezik – ami tehát így is kétszáz alatti létszámot jelent.

Az ünnepség a református templomban lesz – amelynek nagy a befogadóképessége –, egy istentisztelet keretében. Azon búcsúznak el a nyolcadikosok az alma matertől, valamint a hetedik évfolyamosok, az osztályfőnökök és az igazgató a végzősöktől. A bizonyítványokat, illetve az arra érdemesek a jutalmakat szintén az istentisztelet keretében veszik át.

– Huszonnégyen ballagnak június 13-án a vésztői Kis Bálint Református Általános Iskolában – mondta Mucsi István igazgató, hozzátéve, a szokásokat némileg felülírta a koronavírus-járvány. Ugyanis a végzősök az osztálytermükben lesznek, ott vehetik át a bizonyítványukat is. Ezt követően nem haladnak végig az épületeken, hanem egyből a szomszédos református templomba igyekeznek, a szüleikkel, testvéreikkel, meghívott vendégeikkel pedig az udvaron találkozhatnak.

Hozzátette,

létszámkorlátot vezettek be, egy ballagó négy vendéget hívhat. A református templomon belül a padsorokat felcímkézik, és egy-egy végzős szerettei, vendégei egy padsorban foglalhatnak helyet, ráadásul úgy, hogy a feltöltött padsorok között teljesen üresen hagynak egy-egy padsort.

A sikeres diákok a jutalmaikat az istentisztelet keretében vehetik át.

A vendégek maszkot viselnek

Május 25-e után megtarthatók a vonatkozó kormányrendelet alapján a békéscsabai óvodákban is a ballagások, az óvodák nyitott, épületen kívüli területein – ismertette lapunk kérdésére Szarvas Péter polgármester.

Hozzátette, ezeken a rendezvényeken csak a meghívott vendégek vehetnek részt, függetlenül az életkortól és a koronavírus elleni védettségtől. Az viszont feltétel, hogy az óvodák zárt területein, vagyis az épületeken belül nem tartózkodhatnak. A ballagást csak szabadtérre szervezhetik az intézmények, így azok jellemzően az udvarokon lesznek. A meghívottak és a rendezvény résztvevői kötelesek maszkot viselni: természetesen vannak kivételek, így például a ballagók mellett a hat éven aluli gyermekek vagy a fellépők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában