hőguta

2021.06.25. 11:05

Autóba zárt kutyáért aggódtak Békéscsabán

Egy erősen lihegő labrador kutyára lettek figyelmesek azok a vásárlók, akik csütörtökön 19 óra környékén érkeztek az egyik békéscsabai nagyáruházhoz. Így – ebben a nagy melegben – ez még nem lett volna szokatlan, ám ami már igen, az az, hogy a kutya be volt zárva az egyik parkoló autóba.

beol.hu

Olvasónk vette észre az esetet, aki elmondta, a labrador kutya szemmel láthatólag „nem érezte jól magát”, többször is felállt, majd lefeküdt az autó csomagtartójában. A kutya gazdája – olvasónk odaérkezése után – 15-20 perc múlva jelent meg, akivel miután közölte, hogy feljelentés történt és várja meg a hamarosan kiérkező rendőröket és az állatvédőket – beült az autóba és elhajtott.

Ez az eset ugyan szerencsésen végződött, ám mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy soha ne hagyjuk házikedvenceinket az autóban – még ha résnyire le is vannak húzva az ablakok. A csütörtökön 19 órakor mért 35 fokos hőmérséklet mellett a parkoló autóban pillanatok alatt 40-45 fokra emelkedhet a hőmérséklet, ami 5 perc alatt a kutya halálához vezethet.

Mint az a rendőrség sajtóügyeletesétől megtudtuk, az autó- és a kutya gazdáját otthonában igazoltatták, az esetet pedig vizsgálják.

Még csak kánikula sem kell ahhoz, hogy az autóban hagyott kutya túlhevüljön és súlyos agykárosodás vagy hőguta következzen be. Már 20 °C-os nappali hőmérséklet is elég ahhoz, hogy az autó belsejében felmelegedjen a levegő. Az autó olyan, mint egy zárt üvegház: a nap sugarai az üvegen keresztül melegítik a belső levegőt. Szellőzés híján a meleg bent reked a zárt térben, és hamar akár a 35-40°C-ot is elérheti a hőmérséklet – olvasható a kutyabarat.hu cikkében.

Aki eddig még nem hallotta volna: SOHA ne hagyjuk házikedvenceinket az autóban! /Fotó: Shutterstock illusztráció/

Az autó belső terének mérete, az, hogy napon álltunk-e meg és a külső hőmérséklet mind befolyásolják azt, hogy mennyi idő alatt történik meg ez, de tartsuk észben, hogy akár 5 perc alatt is elérheti a kritikus pontot! Öt perc arra sem elég, hogy csak beszaladjunk a boltba kenyérért vagy mondjuk kifizessük a tankolást, szóval még ennyi időre se hagyjuk a kutyát a zárt autóban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában