videóval

2021.06.15. 13:00

A gyermekek biztonságára hívják fel a figyelmet Békéscsabán

A régit leváltva vadonatúj, Vigyázz ránk! feliratú táblát helyeztek ki kedden Békéscsabán, a Lencsési út elején, a lakótelep bejáratánál. Ezzel hívják fel a figyelmet arra, hogy a nyári szünetben több gyermek közlekedik a közutakon és a bicikliutakon, akár önállóan, akár családdal. Az elmúlt időszakban Békés megyében és Békéscsabán is emelkedett a személysérüléses balesetek száma.

Licska Balázs

Leszerelték a régi, Vigyázz rájuk! Óvatosan! feliratú táblát a Lencsési út elején, és felhelyeztek ugyanott egy vadonatújat Vigyázz ránk! felirattal; valamint a lakótelep másik végén ugyancsak kiraktak egy hasonló jelzést kedden.

– Új és egyben régi kampányt indít a megyei baleset-megelőzési bizottság Vigyázz ránk! jelszóval

– ismertette a helyszínen, a tábla felhelyezésének pillanatában tartott sajtótájékoztatón Hudák Pál rendőr ezredes, a megyei rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese, valamint Zahoránné Márton Brigitta rendőr főtörzsőrmester, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya baleset-megelőzési csoportjának előadója. Hozzátették: a forgalmas, lakótelepre vezető Lencsési úttal párhuzamosan fut a bicikliút, erre a részre hívják fel a figyelmet.

Hudák Pál és Zahoránné Márton Brigitta beszélt a kampányról a Lencsési úton /A szerző felvételei/

– Az elmúlt időszakban Békés megyében és Békéscsabán 15-25 százalékkal emelkedett a személysérüléses közlekedési balesetek száma – folytatta Hudák Pál. A rendőrfőkapitány-helyettes hozzáfűzte, a járvány lecsengését követően nagyon sok olyan baleset történt, amire nem számítottak, a korábbi bezártságot követően az emberek megjelentek a közutakon, a kerékpárutakon és a járdákon, és az ezekhez kapcsolódó kereszteződések szintén veszélyforrást jelentenek.

Elmondta, a rendőrség értékelésében, a balesetek tekintetében kiemelt helynek számít a Lencsési-lakótelep.

A városrészben nagyon sokan laknak, nagy a járműforgalom, sok gyermek közlekedik, és a rendőrség számára mindig is fontos volt a kicsik, a fiatalok biztonsága, illetve az, hogy ha lehet, akkor ne következzen be sérülés, tragédia.

Pontosan ezért helyezték ki a Vigyázz ránk! feliratú táblát, valamint egy másikat is pár méterrel arrébb, amellyel a közutak és a kerékpárutak kereszteződéseire, a lekanyarodásokra irányítják a figyelmet.

Hozzáfűzte, van egy másik apropó is: véget ért a tanév és elkezdődött a vakáció. Több gyermek fog szabadabban közlekedni a nyári szünetben, többen jelennek meg a közutakon és a bicikliutakon, akár önállóan, akár családdal. Lényeges a rendőrség számára, hogy felhívják erre, a nyár veszélyeire is a figyelmet, mind a közlekedés, mind a szabadidős tevékenységek esetében. Bíznak benne, hogy a táblák megfelelően szolgálják a közlekedésbiztonságot, kevesebb lesz a személysérüléses baleset, kevesebb szülő és gyermek sérül meg.

A jelzéseknél mérséklődött a balesetek száma

Az elmúlt időszakban több közút mellett rendbe tették a korábban kihelyezett, balesetveszélyes szakaszokra figyelmet felkeltő táblákat, valamint továbbiakat tettek ki – erről is beszélt a sajtótájékoztatón Hudák Pál. A megyei rendőrfőkapitány-helyettes hozzátette: az elmúlt éveket értékelve elmondható, hogy a jelzésekre fogékonyak a közlekedők. A táblák alapján érzékelik, hogy olyan területre érkeztek, ahol esetleg probléma adódhat a közlekedés tekintetében. És mivel ezeken a szakaszokon a jelzések kihelyezését követően mérséklődött a balesetek száma, az a következtetés vonható le, hogy a közlekedők ezeken a helyeken betartják a szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában