pénzügy

2021.05.31. 19:55

Rangos versenyen diadalmaskodott a csabai gimnázium csapata

A békéscsabai Andrássy Gyula gimnázium – Köveskúti Hanna, Hegedűs László és Székács Márk alkotta – csapata nyerte meg azt a rangos pénzügyi versenyt, amit a Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeuma és a Pénziránytű Alapítvány közösen szervezett a közelmúltban. A tizenegyedikes diákok elmondták, szeretik a matematikát, emellett érdekli őket a pénzügy világa, hogy miként működik a gazdaság. Mindannyian úgy vélik, a mindennapokhoz is szükséges, hasznos tudnivalókat sajátíthattak el a versenyre való felkészülés során.

Licska Balázs

20210521 Békéscsaba Versenyen vettek részt az Andrássy Gimnázium diákjai. képen: Szilvás Márk diák, Szabó László igazgató, Köveskúti Hanna diák, Hegedűs László diák, Bácskai Veronika Ilona tanár Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Pár éve lehet a gimnáziumokban a gazdasági ismereteket fakultációként választani, egyre népszerűbb a diákok körében – mondta a sikeres tanulók felkészítő tanára, Bácskai Veronika.

Hangsúlyozta,

a fiatalok rendkívül önjáróak voltak, kevés segítséget igényeltek, pedig olyan dolgokat is kérdeztek tőlük a BankCode nevet viselő vetélkedőn, amit eddig nem tanultak. Pontosan ezért komoly felkészültséget igényelt a rangos megmérettetés.

A tanulók elmondták, a verseny négyfordulós volt, mindegyik rész online zajlott. Az első három fordulóban teszteket oldottak meg – voltak olyan feladatok, amikor a helyes választ kellett a megadottak közül kiválasztaniuk, de olyanok is, hogy kifejtették a megoldást –, a negyedik pedig élőben zajlott, a virtuális térben összekötve a diákokat és a zsűrit.

A nyertes csapat tagjait, Székács Márkot, Köveskúti Hannát és Hegedűs Lászlót Bácskai Veronika készítette fel a versenyre, mögöttük Szabó László igazgató /Fotó: Bencsik Ádám/

Hozzátették, a döntő során – amin a legjobb tizenkét csapat vett részt – egy prezentációt mutattak be, valamint egy tesztet töltöttek ki, viszont úgy, hogy nem dolgozhattak össze, tehát mindhármuknak egyenként kellett válaszolniuk a feltett kérdésekre. Ezt követően immár csak hat egylet maradt talpon, és játékos formában számoltak be tudásukról, felkészültségükről.

Hanna, László és Márk elmondták, sokat készültek pluszban a versenyre, oktatóvideókat nézegettek, különféle honlapokról és dokumentumokból szereztek információkat, a legfőbb segédanyagokat egyébként a szervezők eljuttatták nekik. A korábbi megmérettetések feladatait szintén átvették. Ugyan csapatként dolgoztak, az egyes témaköröket nem osztották fel egymás között, ami helyesnek is bizonyult, mivel a fináléban mindegyiküket kikérdezték mindenről.

Kiemelték:

szeretik a matematikát, emellett érdekli őket a pénzügy világa, az, hogy miként működik a gazdaság.

Úgy vélik, gazdasági ismereteket hallgatva, valamint a versenyre készülve olyan tudnivalókat sajátítottak el, amelyek a mindennapok során is hasznosak lesznek. Egyelőre nem dőlt el, hogy melyik egyetemen, főiskolán tanulnának tovább, de az biztosnak látszik, hogy közgazdászként szereznének diplomát, és vállalkozói elképzeléseik szintén vannak.

Megy a biznisz

Szabó László igazgató elmondta: a gimnáziumban fontosnak ítélik, hogy a hagyományos, klasszikus műveltség átadása mellett újdonságokkal is megismertessék a fiatalokat; hogy pénzügyi, gazdasági ismeretekkel is felvértezzék őket. Emlékeztetett: tavaly – az országban egyedüliként – Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért díjat nyert el a Pénzügyminisztériumtól az intézmény.

Elmondta: a 2018/19-es tanévben indították el Andrássy Business School néven azt a gazdasági, pénzügyi programot, amelynek során a város és Békés megye meghatározó gazdasági szakemberei tartottak szemléletformáló előadásokat a fiataloknak öt témában. Az előző, 2019/2020-as tanévben ezt egy mentorprog­rammal egészítették ki. A szakemberek kiscsoportos foglalkozásokat tartottak a diákoknak, és a csapatok feladata az volt összességében, hogy hozzanak létre egy virtuális, képzeletbeli vállalatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában