szabadidő

2021.05.19. 07:05

Öt túraútvonal azoknak, akik megismernék Békés megye kincseit

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány Békés megyei túraútvonalat, amelyek nem csak izgalmas szórakozást biztosítanak, hanem bebizonyítják, hogy nem is kell olyan messzire utaznunk, ha természeti kincseket szeretnénk látni.

N. T.

Fotó: Shutterstock

Úgy tűnik, hogy az életünk lassan visszatér a rendes kerékvágásba, ám még mindig fogja a kezünket a bizonytalanság, gondoljunk csak arra, hogy miként használhatjuk fel a nyári szabadságainkat. Listánkban olyan útvonalakat gyűjtöttünk össze, amelyek többet jelentenek, mint egy egyszerű séta, így érdemes előttük felmérni, hogy szervezetünk hogyan bírja a hosszabb utakat.

1. Csabai körtúra

Ennél a programnál érdemes úgy készülnünk, hogy rászánhatunk egy fél, vagy akár egy egész napot is. A túraútvonal Békéscsabára és közvetlen környezetére fókuszál, biciklivel három, gyalogosan hat óra alatt ismerhetjük meg a megyeszékhely fontosabb állomásait.

Ellátogathatunk a Bandika-fához, a Cimbora-fához, a Sikonyi gátőrházhoz, valamint a pósteleki kastélyparkba is. Az útvonal nagy része az Élővíz-csatorna partján halad. A szakasz óriási természeti érték lett, hiszen gazdag élővilága, valamint festői hangulata egy kis ékszeres doboz a betondzsungel közepén. Pedig anno még büdös-Körösnek csúfolták...

Nem kell órákat utaznunk, ahhoz, hogy a természethez közelebb érezzük magunkat /Illusztrációk: Shutterstock/

2. A puszták öröksége

Ez az túra rögtön négyféle útvonalat is kínál. A gyalogosoknak a Szabadkígyós – Nagyerdő – Kígyósi-puszta – Szabadkígyós szakaszt, amit a maga 5 kilométerével akár két óra alatt is meg lehet tenni.

A kerékpárosok előtt már nagyobb választék áll. Az első, amit akár egy óra alatt is megtehetünk, egy 12 kilométeres, ami Békéscsabáról vezet Szabadkígyósra, a jaminai bányatavak érintésével.

A második Gyuláról indul Szabadkígyósra (17 kilométer, másfél órával számoljunk), a harmadikat pedig Gyuláról kezdhetjük el, ám ott érintjük Kétegyházát is és úgy érkezünk Szabadkígyósra (26 kilométer, akár két-három óra is lehet a menetidő). A közel 5000 hektáron elterülő Kígyósi-puszták tájegysége a Körös-Maros Nemzeti Park részterülete. Mintegy száz madárfaj költ itt, de ha szerencsénk van még a legelő szarvasmarhákat is lefotózhatjuk.

3. Mályvádi barangolás

A túra során Békés megye legnagyobb összefüggő erdejét és annak északi határát jelentő Fekete-Körös kanyarulatait fedezhetjük fel. A folyó bal parti gátkoronája közel 20 kilométeren keresztül a megye legszebb, nyílt terepi túraútvonala.

Úgy készüljünk, hogy a túrára rászánunk egy egész napot, akár biciklivel, akár gyalog vágunk neki. Kétféle útvonalon is haladhatunk, egy 38 kilométeresen (4-10 óra alatt teljesíthető), valamint egy 32 kilométeresen (3-8 óra alatt mehetünk végig rajta). A túra során tehetünk egy sétát a Bányaréti-őstölgyesben is, amit 1989-ben nyilvánítottak hazánk ezredik védett területévé.

Ha kerékpárosan indulnánk útnak, először mindenképpen nézessük át biciklinket!

4. Körösök randevúja

Biciklivel is elindulhatunk a 11 kilométeres útvonalon, abban az esetben durván 11 órával számoljunk, hiszen Békés-Dánfoktól egészen Szanazugig tart majd a túra. Gyalogosan 2 óra alatt járhatjuk be a 4 kilométeres túrát, ami Szanazug környékén vezet végig minket.

A Sarkad-Remetei-erdőben érdemes végigjárni a doboz-szanazugi tanösvényt és felfedezhetjük Sámson várát. Szanazugtól egyébként a Kettős-Körösön át akár kenuval is visszajuthatunk Békés-Dánfokra.

5. Ismerjük meg a Wenckheimeket!

Ez az útvonal már akár igazi kihívás is lehet. Az 56 kilométeres túra 7 óra alatt tehető meg, így mindenképpen érdemes biciklire pattanni. Az útvonal a Békés megyében, a török hódoltságot követően gazdálkodó nemesi család egykori birtokait érinti, melyeket Gyulán, Dobozon, Pósteleken és Gerlán találhatunk.

Megcsodálhatjuk többek között a Gyulai várat, az Almásy-Wenckheim kastélyt, a gyulai duzzasztót, a dobozi Wenckheim kastélyparkot, a pósteleki kastélyparkot, illetve a gerlai kastélyt. Ezeket már csak azért is érdemes meglátogatni, mivel Békés megye több mint 100 kastélyából és kúriájából mára kevesebb, mint a fele maradt meg.

Tájékozódjunk, mielőtt elindulunk!

Mielőtt elindulunk a választott túrára, járjunk utána, hogy pontosan merre is visz majd az utunk! Ehhez segítségünkre lehet az útvonalakat térképen is bemutató visitgyula.com.

Emellett azzal is számolnunk kell, hogy egyes helyszínekre védettségi igazolvánnyal mehetünk be, a részletekért érdemes felkeresni a túraútvonalakon szereplő intézményeket a helyszínen érvényben lévő járványügyi szabályokkal, óvintézkedésekkel kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában