békés megye

2021.05.01. 07:15

Országos kiadványt készítettek

ISMeretek címmel betegedukációs tudástár készült a Sclerosis Multiplexes betegek részére – tájékoztatta hírportálunkat Fazekasné dr. Magda Erzsébet, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány ügyvezető titkára.

P. G.

A kiadványt neurológus szakorvosok részvételével az SM-re fókuszáló közelmúltbeli virtuális szakmai rendezvényen mutatták be.

A program során dr. Mátyás Klotild főorvos köszöntőjét követően Fazekasné dr. Magda Erzsébet ügyvezető titkár ismertette a gyulai székhelyű, de országos szinten működő Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány munkáját.

A betegkártyákból álló tudástárat – amelyet az alapítvány felkérésére a Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) szakértői készítettek – dr. Mátyás Klotild, a Markhot Ferenc Oktatókórház SM Centrum vezetője, az ISMeretek szerkesztője mutatta be. A 11 témakört feldolgozó kiadvány komplexitását mutatja, hogy a betegkártyák gyűjtésére készült dosszié hátoldala a megyei SM szervezetek, belső oldala az SM Centrumok felsorolását és elérhetőségét is tartalmazza, míg QR-kód segítségével a honlapokra is eljuthatnak az olvasók.

A programot dr. Szlávik Jánosnak, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, Infektológiai Osztály vezető főorvosának a COVID–19 hazai aktualitásairól szóló előadása, és a hozzá intézett kérdésekre adott válaszai zárták.

Az ügyvezető titkár elmondása szerint az alapítvány a kiadvány mellett a honlapján folyamatosan frissülő hírekkel, a Facebook-oldalán online, élő adások szervezésével is törekszik a betegek minél teljesebb körű informálására. Az SM-el élők biztonságérzetének erősítése érdekében a veszélyhelyzet kihirdetése óta információs vonalat is működtet a szervezet, amelyen a betegek neurológus szakorvosokat, pszichológusokat és rehabilitációs szakembert érhetnek el.

A betegkártyák életvezetési tanácsadást, hiteles információkat biztosítanak a Sclerosis Multiplex betegségről, a kezelésekről, a korszerű diagnosztikai és kezelési szemléletről, és azok mind webes felületen, mind nyomtatott formában elérhetőek lesznek az SM Centrumokban és az SM szervezeteknél is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában