békés megye

2021.05.01. 07:15

Országos kiadványt készítettek

ISMeretek címmel betegedukációs tudástár készült a Sclerosis Multiplexes betegek részére – tájékoztatta hírportálunkat Fazekasné dr. Magda Erzsébet, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány ügyvezető titkára.

P. G.

A kiadványt neurológus szakorvosok részvételével az SM-re fókuszáló közelmúltbeli virtuális szakmai rendezvényen mutatták be.

A program során dr. Mátyás Klotild főorvos köszöntőjét követően Fazekasné dr. Magda Erzsébet ügyvezető titkár ismertette a gyulai székhelyű, de országos szinten működő Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány munkáját.

A betegkártyákból álló tudástárat – amelyet az alapítvány felkérésére a Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) szakértői készítettek – dr. Mátyás Klotild, a Markhot Ferenc Oktatókórház SM Centrum vezetője, az ISMeretek szerkesztője mutatta be. A 11 témakört feldolgozó kiadvány komplexitását mutatja, hogy a betegkártyák gyűjtésére készült dosszié hátoldala a megyei SM szervezetek, belső oldala az SM Centrumok felsorolását és elérhetőségét is tartalmazza, míg QR-kód segítségével a honlapokra is eljuthatnak az olvasók.

A programot dr. Szlávik Jánosnak, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, Infektológiai Osztály vezető főorvosának a COVID–19 hazai aktualitásairól szóló előadása, és a hozzá intézett kérdésekre adott válaszai zárták.

Az ügyvezető titkár elmondása szerint az alapítvány a kiadvány mellett a honlapján folyamatosan frissülő hírekkel, a Facebook-oldalán online, élő adások szervezésével is törekszik a betegek minél teljesebb körű informálására. Az SM-el élők biztonságérzetének erősítése érdekében a veszélyhelyzet kihirdetése óta információs vonalat is működtet a szervezet, amelyen a betegek neurológus szakorvosokat, pszichológusokat és rehabilitációs szakembert érhetnek el.

A betegkártyák életvezetési tanácsadást, hiteles információkat biztosítanak a Sclerosis Multiplex betegségről, a kezelésekről, a korszerű diagnosztikai és kezelési szemléletről, és azok mind webes felületen, mind nyomtatott formában elérhetőek lesznek az SM Centrumokban és az SM szervezeteknél is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában