közösségi díjasok

2021.05.09. 15:29

A járvány sem állította meg a csabai big bandeseket

A Csaba Big Band hosszú éveken keresztül fesztiválokon, koncerteken keresztül is bemutatta rajongóinak, hogy mennyivel többet ér, ha valaki szívből zenél. A zenekar több éve együtt működik a Csabagyöngye Kulturális Központtal, munkájukat az intézmény a közelmúltban közösségi díjjal ismerte el. Illyés Miklóssal, a Csaba Big Band alapítójával beszélgettünk.

N. T.

Illyés Miklóstól megtudtuk, hogy noha több évtizedes zenei tapasztalatot tudhatott a háta mögött, régóta dédelgetett álma volt, hogy a közreműködésével létrejöhessen egy big band zenekar.

– Amikor Békéscsabán az Ifiházból éppen megszületett a Csabagyöngye Kulturális Központ, felkerestem Herczeg Tamást egy ilyen zenekar ötletével. Ő ezt támogatta, sőt, meg is kért arra, hogy legyünk az intézmény művészeti csoportja – magyarázta.

A csapat így próbateremhez jutott, illetve megindulhatott a fellépések szervezése, és megkezdhette működését a Csaba Big Band 2013 februárjában.

Márciusban pedig a big bandesek már a csabai kulturális élet egyik legmeghatározóbb rendezvényén, a Tavaszi Fesztiválon játszhattak.

– A fesztivál óriási önbizalmat adott, be is neveztünk a XIV. Budapesti Big Band Találkozóra, ami minősítő is volt egyben. Noha akkor még csak másfél éve zenéltünk együtt, megkaptuk a legnehezebb kategóriában az ezüst diplomát, tizennyolc versenyző közül. Ezt azért is tudtuk elkönyvelni óriási sikernek, mivel nemzetközi zsűri előtt mérettettük meg magunkat – mesélte.

Karácsonyi videókliptől a rádióig

Illyés Miklós beszámolt arról is, hogy ezután számos hazai és külföldi fellépésen bizonyítottak a csapattal. Különösen fontos állomásként pedig egy 2015-ös videóklip történetét elevenítette fel.

Illyés Miklós büszkén mutatta eddig elért eredményeiket /A szerző felvétele/

– A következő nagy állomásunk akkor volt, amikor a Csabagyöngye részéről Szente Béla igazgató és Herczeg Tamás igazgatóhelyettes felkért minket, hogy csináljunk egy karácsonyi, üdvözlő jellegű videóklipet 2015-ben. Szó volt arról, hogy feldolgozunk egy ismertebb dalt, ám mégis amellett döntöttünk, hogy saját szerzeménnyel készülünk – ecsetelte.

A plusz munka pedig meghozta gyümölcsét, ugyanis a videó nagyon pozitív visszajelzéseket hozott magával. Illyés Miklós a videó hanganyagát Budapestre, a Jazzy rádió szerkesztőségéhez is eljuttatta, így a dal bekerült az éterbe, többször is felcsendült a rádióban.

Emellett a Csaba Big Band nagyobb figyelmet is kapott, hiszen még teljes koncertjeik hanganyagát is visszahallhattuk az interneten keresztül. A zenekar pedig koncertjeivel folyamatosan fel tudta pezsdíteni a helyi kulturális életet.

Nem adták fel a járványhelyzet alatt sem

– Noha óriási tempóban készültünk rá, a 2020-as Tavaszi Fesztiválon a koronavírus miatt nem tudtunk fellépni, valamint bemutatni az LGT-feldolgozásainkat. Ezen a ponton ismét arra jutottunk, hogy a Csabagyöngyével ápolt kapcsolatunkkal tudjuk megoldani a problémát – vázolta.

A Csaba Big Band így összehozta a nagy sikerű Nem adom fel című szerzeményt, melyhez a tagokat játék közben egyenként vették fel a Csabagyöngye kreatív stábtagjai, így született meg a karanténvideóként is funkcionáló klip.

– Végül az elmaradt Tavaszi Fesztivál koncertünket augusztusban a Csabagyöngye stégjén teltházas közönség előtt – működésünk legnagyobb sikereként – megtartottuk – tette hozzá.

Helyi elismerés, nemzetközi visszhang

Illyés Miklós a zenekar nevében a közelmúltban vehette át a Csabagyöngye Közösségi Díjat, melyet óriási sikernek könyvel el a csapat.

– Hatalmas elismerés számunkra a díj, már csak azért is, mert rövid idő alatt valósult meg a zenekar, szinte a nullából. Tartalékkal együtt 20-25-en is dolgoztunk rajta és egy mély, baráti kapcsolat alakult ki a tagok között. Megtanultunk együtt örülni, és hálánk jeléül igyekszünk minél több sikert felmutatni.

Illyés Miklós azt is elárulta, hogy a díjjal kapcsolatosan bezsebeltek elismerést, like-okat az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Spanyolországból, sőt Mongóliából is.

Zenésznek született

Illyés Miklós elárulta hírportálunknak, hogy a zene iránti szeretete már gyerekkorában megjelent, hiszen heten voltak testvérek és az egész család zenélt.

– Nővérem is szuper zongorista volt, neki köszönhetem a jazz szeretetét. Én is zongoráztam ugyan, de beiratkoztam a zeneiskolába trombitaszakra, mivel rájöttem, hogy az a hangszer különös szerepet kap a jazz műfajában – mesélt a kezdetekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában