békés megye

2021.04.02. 06:55

Megtartanák nyári, őszi rendezvényeiket

A járványhelyzet tavaly nyáron kedvezett a városi rendezvényeknek és falunapoknak, amikből sokat meg is tartottak Békés megyében. A kérdés csupán az, hogy idén, az egyre erősödő hullámokat tapasztalva, ugyanakkor az oltások fokozása miatt a pandémia végét remélve, ünnepelhetnek-e együtt a települések lakói.

Hírlap-összeállítás

A szénhidrogén-bányászat jelképe mellé emlékkövet állítottak a kardoskútiak – mutatta a helyszínen Varga Pál polgármester. Ha megtarthatják a bányásznapot, fel is avatják szeptemberben /Fotó: Cs. I./

Fotó: Csete Ilona

A tervek szerint Békésen idén az augusztus 20-i hosszú hétvégén rendezik meg a Madzagfalvi Napokat. Az eddigi, hagyományos szeptemberi időpont helyett azért döntöttek a változtatás mellett, mert azzal kapcsolatban minden évben sokan jelezték, hogy a zárónapon, a vasárnapi eseményeken már sok gyermek nem tud olyan intenzitással részt venni, mint szeretne, mivel másnap tanítás van.

Idén várhatóan négynapos lesz az eseménysorozat, és már több neves fellépővel is megállapodtak. A Kecskeméti Gábor Kulturális Központ és Polgár Zoltán alpolgármester tájékoztatása alapján augusztus 19-én, csütörtökön Majka, augusztus 20-án, pénteken a Republic, augusztus 21-én, szombaton Ganxsta Zolee és a Kartel ad majd koncertet. Az egyeztetések tovább folynak, és Békésen bíznak abban, hogy még újabb nagy neveket tudnak majd a városba csábítani.

A szénhidrogén-bányászat jelképe mellé emlékkövet állítottak a kardoskútiak – mutatta a helyszínen Varga Pál polgármester. Ha megtarthatják a bányásznapot, fel is avatják szeptemberben /Fotó: Cs. I./

 

Babák Mihály polgármester elmondta, tervezik az éves rendezvényeket Szarvason, de a tényleges megrendezésük a vírushelyzettől függ majd. Amint lehetőségük lesz rá, rögtön elkezdik szervezni a városi eseményeket, úgy mint a Szilvanapok, az Aratónap és Kárpát-medencei Nemzetiségek Találkozója, a gabona-összeöntést, a vízi színház fesztiválját és a július 23-i Szarvas Város Napját is, amikor kitüntetéseket adnak át, majd este díszelőadással zárják le a programokat.

Készül továbbá a Szarvasért Alapítvány is hagyományos báljára. A szándék tehát megvan, így már csupán abban bíznak, hogy lehetőségük is lesz a rendezvények lebonyolítására.

Toldi Balázs polgármestertől megtudtuk, Gyomaendrődön augusztus 20-án terveznek először városi rendezvényt tartani. Ez pedig a több mint húsz éve töretlen Nemzetközi Halfőző Verseny lesz majd. Hozzátette, a programterv már elkészült, és egyeztetések is folyamatban vannak az eseménnyel kapcsolatban, de a tényleges szervezést a koronavírus-járványhelyzet függvényében kezdik majd el. Éppen ezért nincs még meghirdetve a verseny a nevezők számára sem, amivel a veszélyhelyzet végéig várnak.

Orosházán nem lesz áprilisban városalapításhoz kapcsolódó ünnepség és díjátadó. A sokéves hagyományt a járvány miatt kell elnapolni. Orosháza polgármestere a veszélyhelyzetre tekintettel önkormányzati rendeletben, a 2021. évre vonatkozóan, módosította az önkormányzati rendelet egyes szabályait (az adományozásra vonatkozó írásbeli javaslatok benyújtásának határidejét és a díjak átadásának időpontját is).

Az elismerések adományozására vonatkozó írásbeli javaslatok benyújtási határideje május 31. Orosháza Városért díj évente három adományozható; Orosháza Város Sportjáért kategóriában négy elismerést adhatnak át; Dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért, Thék Endre Díj Orosháza Gazdaságáért, Mokry Sámuel Díj Orosháza Mezőgazdaságáért, mindegyik esetében két díjat adhatnák át, míg a Fehér J. István és Flór László örökös vándordíj esetében egy. A díjakat az augusztus 20-i államalapítási ünnepségsorozat keretében adják át.

Falunapot nem, de bányásznapot szerveznek Kardoskúton ősszel

Kardoskúton nem rendeznek idén falunapot. Más, nagyszabású avatásra viszont készülnek. A himbát a bányászszakma méltó jelképeként Kardoskút központjában 2017-ben avatták fel. Az emlékmű mellé pedig a napokban felállítottak egy emlékkövet, amelyen megjelenítették az NKFV Orosházi Bányászati Üzem elhunyt kollégáinak a nevét. Kétszáz szerepel rajta jelenleg. Kis Bálint alpolgármester elmondta, a MOL Nyrt. támogatásával jöhetett ez létre.

Reményeik szerint, ha lecseng a járvány, szeptemberben, a bányásznapon felavatják. Azok emléke előtt tisztelegnek majd a rendezvényen, akik a kutatásban, majd az ’50-es évek végén megkezdett szénhidrogén-kitermelésben részt vettek, de már elhunytak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában