költészet napja

2021.04.11. 12:54

Koszorúzással hajtottak fejet Gyulán

A magyar költészet napja alkalmából koszorút helyezett el a helyi József Attila szobornál dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, Kónya István alpolgármester és Szákné Bajnai Zsuzsánna, az önkormányzat kulturális referense vasárnap délelőtt.

P. G.

20210411 Gyula Koszorút helyeztek el József Attila szobránál a képen Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Adam

Dr. Görgényi Ernő elmondta, 2011-ben kezdeményezte, hogy a városban a magyar költészet napján mindig emlékezzenek meg a magyar költők életműveiről és kultúránkban elfoglalt jelentőségükről.

– Gyula a Kultúra Magyar Városa, így minden olyan gesztusnak jelentősége van, amivel a művelődés, a kultúra iránti elkötelezettségünket kifejezhetjük – tette hozzá. A magyar költészet napja József Attila születésnapja, és a költő pár napot töltött is a városban, egy akkori gyermekotthonban.

Szákné Bajnai Zsuzsánna, dr. Görgényi Ernő és Kónya István koszorúzott /Fotó: Bencsik Ádám/

- Ezért mindig a József Attila szobornál tartjuk a megemlékezést, amivel valamennyi múltban alkotó és kortárs költő előtt tisztelgünk – hangsúlyozta. Hozzátette, sajnos idén csak koszorúzásra nyílt lehetőség a járványhelyzet miatt, a tartalmasabb programokat, így az óvodások műsorát nem szervezhették meg. Kónya István elmondta, a magyar költészet napját a magyar nyelv ünnepének tekinti.

- A versek mindig egyfajta tükröt is tartanak az olvasóknak az adott korszakról. A reneszánsz, a barokk, a felvilágosodás időszakának költeményei, a nyugatosok, vagy éppen a mai kortárs költők versei egyaránt képet, látleletet adnak az adott évek, évtizedek nyelvhasználatáról, és segítenek is megismerni azt a korszakot, amikor a művek megszülettek – hangsúlyozta. Példaként említette Radnóti Miklós Hetedik eclogáját, ami a világháború szörnyűségeit rajzolja meg. József Attila 1936-os Nagyon fáj című kötete pedig a költő lelki állapotának nagyon szemléletes bemutatása. Kónya István hangsúlyozta,

a magyar költészet napjának másik fontos vetületét a versek nevelő hatása jelenti.

– Lényeges, hogy kisgyermekkorban az óvodások, kisiskolások minél több verset halljanak. Ha olvasnak nekik, akkor jobban fejlődik érzelmi világuk, fantáziájuk, képi látásmódjuk és gondolkodásmódjuk – tette hozzá. Mint mondta, a szülőknek érdemes otthon is verset olvasniuk a gyerekeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában