Koronavírus Békésben

2021.04.21. 13:58

Honvédelmi buszokon is oltanak Békés megyében

Szerdától péntekig két oltóbuszon Pfizer-vakcinával oltja a Magyar Honvédség a Békés megyeieket – jelentette be Takács Árpád a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. Az oltóbuszok Gyulán és Békéscsabán kezdték meg a munkát. Pénteken pedig a Mezőkovácsházi Járásban segíti az egyik oltóbusz a védekezést.

Papp Gábor

Fotó: LP6DMK2

Az egészségügyi ágazat, a közigazgatás, a védelmi igazgatás, a rendvédelem, az önkormányzatok és a Magyar Honvédség együttműködésének, összehangolt tevékenységének eredményeként, komoly szervező-tervező munka eredményeként folyamatosan zajlanak az oltások Békés megyében is – fogalmazott az oltóbuszokkal kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatón Takács Árpád.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott elmondta, a két honvédségi oltóbusz szerdától péntekig tartózkodik a megyében.

Az egyik buszon két napon át Gyulán, a Vigadó mellett, majd pénteken a Mezőkovácsházi Járásban, a másik buszon pedig a három napon keresztül Békéscsabán, a Jaminai Közösségi Háznál, illetve csütörtöktől és pénteken a Lencsési Közösségi Háznál oltják majd az embereket. Összesen több mint ezren kapják meg ilyen módon az oltást.

Takács Árpád kiemelte, a szerdától szerdáig tartó oltási héten mind a 189 háziorvos is olt Békésben – mégpedig Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Sinopharm vakcinákkal. Valamennyi kórházi oltópont is működik, ott az említett négy oltóanyag mellett Szputnyik V vakcinákat is beadnak. A kormánymegbízott arra is felhívta a figyelmet, hogy a szociális intézményekben megszűntek a gócpontok az oltásoknak köszönhetően.

Dr. Görgényi Ernő, Takács Árpád, dr. Kovács József és dr. Becsei László az oltóbusznál a regisztráció fontosságára is felhívta a figyelmet /Fotók: Lehoczky Péter/

Mint kifejtette: hazánk továbbra is az európai oltási program élvonalában jár. Ennek köszönhetően a beoltottak száma már jóval meghaladja a hárommilliót, arányaiban pedig magasan felülmúlja az uniós átlagot.

– A Békés megyei emberek megértették a koronavírus-járvány elleni küzdelem legfontosabb üzenetét,

hogy az oltás életet ment, és csak így térhet vissza az életünk a megszokott kerékvágásba – nyomatékosította Takács Árpád. A megyei védelmi bizottság, valamint az oltási munkacsoport folyamatosan tartja a kapcsolatot a háziorvosokkal, kórházakkal és az egészségügyi szakemberek tapasztalatait, észrevételeit beépítik az tevékenységükbe.

A gyulai sajtótájékoztatón dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, hazánkat öt oltóbusz járja, amelyek közül kettő szerdától péntekig Békés megyében teljesít szolgálatot. Az oltóbuszokon Pfizer vakcinát kapnak az odaérkező regisztráltak. A megyei helyzettel kapcsolatban hangsúlyozta, a beoltottak száma már meghaladta a 100 ezret Békésben, ami 30 százalékon felüli átoltottságot jelent. Gyulán pedig még ennél is jobbak az arányok. Az országgyűlési képviselő a regisztráció fontosságára is felhívta a figyelmet, illetve beszámolt arról is, hogy zajlik a kismamák oltása és hamarosan szervezetten elkezdődhet a 16-18 éves fiatalok, először közülük is a krónikus betegségben szenvedők vakcinalizálása.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, az oltóbuszok újabb lehetőséget jelentenek az egyébként is jól szervezett megyei oltási munkában. Hozzátette, naponta 180-an, így összesen 360 kapják meg a vakcinát városukban az oltóbuszon. Mindenkit arra kért, hogy regisztráljon a saját és mások egészsége, valamint gazdaság védelmében.

– Gyulán több ezren dolgoznak a gazdasági szempontból a járvány legnagyobb vesztesének számító szolgáltató szektorban – hangsúlyozta. – Az elmúlt hetekben komoly nehézségeket éltek át például a fodrászok, kozmetikusok, amikor zárva kellett tartaniuk a járvány elleni védekezés miatt. Ők már újra dolgozhatnak. A vendéglátóipar és az idegenforgalom is sok gyulai polgár megélhetését biztosítja, jelentős részük már fél éve nem dolgozhat a szakmájában Ezen a héten kinyithatnak a teraszok, enyhül a helyzet. Ez reményt ad mindannyiunknak, de a járványügyi helyzet további javulására van szükség.

Akkor indulhat újra az élet minden területen, ha még többen oltakoznak, mint eddig.

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató-főorvosa elsőként szintén a regisztráció fontosságát emelte ki. Mint elmondta, mindez segíti az oltások megszervezését. Hangsúlyozta, az összes hazánkban alkalmazott vakcina hatékony és biztonságos, ezért arra biztatott mindenkit, hogy fogadják el a védőoltást. Ugyancsak szólt arról, hogy

a kismamák oltása, természetesen önkéntesen és jelentkezés alapján a kórházi oltópontokon zajlik majd tovább, ahol a szülész-nőgyógyász orvosok végzik a vakcinák beadását.

A békéscsabai sajtótájékoztatón Herczeg Tamás országgyűlési képviselő megerősítette, a megyében már több mint százezren kapták meg az oltást, amelyben nagy szerepe van a folyamatos mozgósítási tevékenységnek is. Békésben egyébként az oltási arány megegyezik az országos átlaggal.

Herczeg Tamás Békéscsabán az érkezőkkel is váltott néhány szót.

– A háziorvosok és a megyei oltópontok szakemberei folyamatosan dolgoznak. Korábban oltócsoportok járták végig a bentlakásos szociális intézményeket – folytatta a gondolatot. – A védekezés új, fontos eleme a két oltóbusz Békés megyébe érkezése, amelyek Békéscsabán, Gyulán és Mezőkovácsházi Járásban segítik a munkát ezekben a napokban. Kifejtette, a közművelődési intézmények is bekapcsolódtak a védekezésbe, hiszen a közösségi házak ezúttal nem kulturális vagy közösségi esemény helyszínei, hanem az oltóbusznak adnak helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában