békés megye

2021.04.17. 15:14

Az eperben is kárt tett az éjszakai fagy

A tavasz legkedveltebb gyümölcse az eper, amiből ugyan már láthatunk az üzletek polcain, de a jelenleg megvehetők többsége külföldről érkezett. Hazai csupán fűtött fóliásból van, amit borsos áron mérnek költségei miatt. Azonban piroslik már itt-ott a sima fóliás, és a szabadföldire is csak néhány hetet kell már várnunk.

Hírlap-összeállítás

Povázsayné Kovács Kitti elmondta, hazai eper egyelőre csak fűtött fóliából van

Fotó: Imre Gyorgy

Povázsayné Kovács Kitti hírportálunk megkeresésére elmondta, családi vállalkozás keretében termelnek fóliás és szabadföldi epret szüleivel, melyek közül előbbire csupán két hetet kell már várni, hiszen itt-ott már vannak rajta pirosló darabok is, míg utóbbi érése csak május közepén esedékes. Bár voltak éjszakai fagyok mostanában, eddig úgy tűnik, az náluk nem befolyásolja a termést, legalábbis a fóliás epret tekintve.

A szabadföldit azonban érintette az időjárás, de szerencsére csekély mértékben. Hozzátette, tavaly a mostanihoz képest két héttel később érte palántáikat a fagy, ami a bimbózásban, virágzásban és termésben már előrehaladottabb állapotban lévő eperben nagyobb kárt tett.

Povázsayné Kovács Kitti elmondta, hazai eper egyelőre csak fűtött fóliából van

A koronavírussal kapcsolatban elárulta, idei termelésüket az szerencsére nem befolyásolja, és reményeik szerint az értékesítést sem fogja. Tavaly viszont a szezon indulásakor kérdésesebb volt a piac, mint most. A munkaerőt tekintve legutóbbi álláshirdetésükre rengeteg jelentkező akadt, pedig épp arra számítottak, hogy a vírus miatt kevesebb lesz a jelentkező. Megtudtuk, a Kovács farmon fóliás epret 1100 négyzetméteren, szabadföldit pedig 3000 négyzetméteren termelnek, ami bőven ad számukra feladatot az ültetéstől kezdve a kacsoláson át egészen a szedésig. Évente ugyanis átlagosan 50 mázsát termelnek a piros gyümölcsből.

A vásárlók számára jelenleg elérhető felhozatalról elmondta, az üzletek és zöldségesek polcain most még főleg ­külföldi (spanyol, görög, török) eper van, amihez hozzá ­lehet jutni már akár 800-900 forintért kilogrammonként, ízhatása azonban messze elmarad az itthon termelt eperéhez képest, hiszen nem utóérő gyümölcsről van szó, így nem tesz jót neki az éretlenül való leszedés, majd szállítás. Persze előfordul helyenként hazai termés is, de annak ára igen borsos, hiszen 3-4 ezer forint/kilogramm között mérik. Költsége ugyanis jóval magasabb, mint a nem fűtött sátrakban beérőké.

Végül kitért rá, az eper méretét tekintve van, aki a kisebbet szereti, mert ízletesebbnek tartja, míg mások a formásabbakat, nagyobbakat keresik például sütemények díszítése miatt. Az idei árakról pedig elárulta, azok nem változnak a tavalyihoz képest, így most is átlagosan 2500 forintról indul majd a nem fűtött fóliás eper ára. Olcsóbb viszont nem igazán lesz, hiszen termelő ismerőseik beszámolója szerint több helyen is komoly károkat okozott a fagy.

Fotók: Imre György

Terméskiesésre kell számítaniuk

Gulyás Tamás kétegyházi őstermelő elmondta, szabad földön, fátyolfólia-takarással termeszt földi epret. A fagyok miatt az első kötésnél a körömnyi szamócák megfeketedtek, tönkrementek. Ezt követően úja „próbálkozott” a növény, de már a virágokat ledobta a zord időjárás következtében. Több megyénkbeli szamócatermelő ugyanerről számolt be, és a hidegfóliás gyümölcsök sem bírták el a kinti mínuszokat. Gulyás Tamás hangsúlyozta, két kötés már elment, de reméli, hogy április végétől, május elejétől szedheti majd az érett gyümölcsöt egészen június közepéig. A legjobb esetben is azonban 25–30 százalékos terméskiesést kell elszenvednie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában