mérföldkő

2021.04.17. 06:55

Állandó határátkelő lesz Dombegyházon és Eleken

A magyar–román határszakaszon az időszakosan működő tíz határátkelőhely közül az eleki és a dombegyházi állandó átkelést biztosít a jövőben. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a napokban, miután fogadta Románia gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszterét. Békés megye két települése, valamint az érintett térségekben élők számára kitörési lehetőség ez a javából.

Csete Ilona–Vágvölgyi Nóra

20210413 Elek Szelezsán György polgármester a határnál. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Dombegyház polgármestere a hír hallatán a meglévő határkő mellé történelmi mérföldköveket sorolt egészen 1994-től. Dr. Varga Lajos visszaemlékezett, hogy már helyi képviselőként kezdeményezője volt, hogy

legyen állandó átkelőhely Dombegyház és Kisvarjaspuszta között.

– Folytattam ezt elszántan 2006-tól, amikor polgármesterré választottak és a testület szándéknyilatkozatot fogalmazott meg, hogy településünk és Kisvarjas között határút és határátkelő létesüljön. Elindultam, kormányzati, minisztériumi, megyei, a határ túloldalán lévő érintett települések vezetőivel vettem fel a kapcsolatot és lobbiztam. A HURO programról Arad megye tanácselnökével is tárgyaltunk 2008-tól, majd lett út Arad és az országhatár között, 2013-ban avattuk a mi belterületi utunkat az országhatárig – sorolta.

2014-ben naponta kinyitották a határt, 8 órán át számlálták a forgalmat, a dombegyháziak figyelemre méltó adatokat produkáltak. Mára beérett a sok munka.

Szelezsán György mutatta meg, hogy az eleki határátkelő irányába már elkészült az út /Fotó: Imre György/

– Bizakodó vagyok. Az átkelőhely infrastruktúráját ha kiépítik, végre teljesül régi vágyunk. Kimozdulhatunk elzártságunkból. Látom, ahogy fellendülnek a gazdasági kapcsolatok, erősödhetnek a kulturális és családi kötelékek. Alig 15 kilométerre vagyunk Aradtól, a reptértől, a lehetőségtől a szomszédban. Stílusosan azt mondanám: határtalanná válnak a lehetőségeink, amelyekkel élni kívánunk.

Elek négynemzetiségű város, mely nagyon jó kapcsolatot ápol a környező településekkel, a szomszédos Ottlakával is, amellyel a közös határátkelő nyílik.

– Kulturális és közbiztonsági szempontból is előnyös lehet a határnyitás, hosszú távon pedig munkahelyeket is teremthet. Több településen, ahol ilyen történt, a helyi gazdaság még nagyobb növekedésnek indult, hiszen könnyebb akár nemzetközi szinten is megközelíteni a települést, és az itt élők, a vállalkozások is könnyebben tudnak munkát vállalni, szerezni, vagy éppen külföldre eladni a termékeiket. Bízunk benne, hogy ha esetleg a határforgalom indokolja, szükséges lehet egy elkerülő út építése is, ami elvinné a teherforgalmat Elek területéről. Ebben is reménykedünk, de a legfontosabb az, hogy közelebb kerülünk Romániához, és könnyen át tudunk kelni a határon – részletezte Szelezsán György, a város polgármestere.

Turisztikai jelentőséggel is bír az eleki átkelőhely

Szelezsán György elmondta, az átkelőnek turisztikai jelentősége is van, hiszen többször indulnak innen kirándulók Romániába, illetve onnan is sokan érkeznek például Gyulára, Lőkösháza irányába, de Elekre is, akik így könnyebben meg tudják majd közelíteni a településeket.

– Néhány éve működik ideiglenes határátkelő heti egy alkalommal szombatonként, sokan mentek át kerékpárral vagy gépjárművel Romániába kirándulni, de ugyanúgy érezhető volt, hogy a szomszédból is érkeztek, sétáltak, kerékpároztak a városban. Illet­ve ünnepnapokon, vagy városi rendezvényeken előfordult, hogy több napig is nyitva volt a határ, már csak azért is, mert Ottlaka a testvértelepülésünk, és így egymás rendezvényeit tudtuk látogatni. Ilyenkor kértük a Belügyminisztériumtól, illetve a rendőrségtől, hogy nyissák meg az ideiglenes határátkelőt. Közel egy évtizede téma, hogy jó lenne Eleken egy állandó határátkelő, de sok más település is pályázik erre, örülünk, hogy itt nyílhat meg az egyik. Egyébként az út már évekkel ezelőtt elkészült a határátkelő irányába, ezért is öröm számunkra ez a döntés, és a lakosság is nagyon várta már az állandó határátkelő nyitását – árulta el Szelezsán György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában