beruházás

2021.03.18. 11:46

Új úttal kötnek össze két csabai városrészt

Új úttal kötik össze az Építők útja vonalán, a körgát mentén a Lencsési-lakótelepet, pontosabban a Csányi utcát és a Kétegyházi utat. A csaknem 800 millió forintos beruházás bizonyos részei elrajtoltak, bizonyos részei pedig napokon belül indulnak: dolgoznak majd az Építők útjánál, a Csányi utcában és az Ilosvai utcában egyaránt.

Licska Balázs

20210309 Békéscsaba Kerékpárutat építenek a Csányi utcában. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Hamarosan indulnak a munkálatok az Építők útjánál – ismertette dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője. A beruházás során a Kétegyházi utat a menekülttábortól egy 900 méteres út révén összekötik a Csányi utca végével: korszerűsítik és részben szélesítik a meglévő, 230 méteres Építők útját, valamint vadonatúj utat építenek a körgát vonalát követve.

Ez a projektrész a tervek szerint december elejére ér véget.

Elmondta, hogy a lezárt hulladéklerakó melletti szakaszon a jelenlegi nyílt csapadékvíz-csatornákat zárttá építik át, valamint korszerűsítik a hozzá csatlakozó szakaszokat is. Az Építők útja beépített szakaszán önálló gyalog- és kerékpárút épül 280 méteren, ezt követően, a megépülő új úton a kerékpárforgalmi létesítményt nyitott kerékpársávként jelölik ki az aszfaltcsík két szélén. A tervezett gyűjtőút teljes hosszában új közvilágítást kap, ami egyébként a bicikliút miatt ugyancsak szükséges.

Elrajtoltak a munkálatok a Csányi utcában, amit 430 méteren szélesítenek, nyitott kerékpársávot is felfestenek majd /Fotó: Bencsik Ádám/

Közben a Csányi utcában el is kezdődtek a munkálatok, mégpedig az Arany János utca és az Építők útja leendő csatlakozása közötti területen. Itt 430 méteren, azaz a teljes hosszában szélesítik az utat, új aszfaltburkolatot is kap a szakasz. Eddig kiemelték a földtükröt, leterítették a geotextíliát, elkészítették a védőréteget, és elindult az útalap építése. A következő napokban ismét látványos munka várható, ugyanis rövidesen jöhet az aszfaltozás.

Ahogy a Csányi utca Bánát és Arany János utcák közötti szakaszán, a most szélesített részeken ugyancsak nyitott kerékpársávot festenek fel.

Ezt a részt továbbra is csak célforgalmú tehergépjárművek használhatják majd – emelte ki dr. Sódar Anita.

Az Ilosvai utcában is látható, hogy valami készülődik, a munkákat az érintett fák kivágásával és gallyazásával, azok szállításával kezdték meg. Új aszfaltburkolatot kap az Ilosvai utca is. Az utca a gépkocsik számára egyirányú a Lencsési út felé – és az is marad –, ám a kerékpáros nyomot úgy festik fel, hogy a biciklisek mindkét irányban közlekedhetnek majd. A kerékpáros nyom kijelölése az Ilosvai utca folytatásában, az Élővíz-csatornán átvezetve az Erdélyi soron, a Szőlő utcánál ér véget.

Átvezetik a bicikliutat, zebrát is kialakítanak majd

Biztonságosabbá válik a gyalogos és kerékpáros közlekedés a Lencsési út és az Ilosvai utca kereszteződésében. Mint dr. Sódar Anita ügyvezető elmondta, átvezetik a bicikliutat a Lencsési út és az Ilosvai utca között, valamint zebrát ugyancsak létesítenek. Hogy a csatlakozásokat megfelelően megvalósíthassák, némi átépítés is várható. A Lencsési útihoz hasonlóan a Kétegyházi út és az Építők útja kereszteződésében szintén átvezetik a kerékpárutat, valamint itt is lesz gyalogos átkelőhely.

Az Építők útja korszerűsítése és továbbépítése, valamint a kerékpárút-átvezetések és a zebrák esetében a munkálatokkal decemberig kell végeznie a kivitelezőnek. A Csányi utcában és az Ilosvai utcában legkésőbb szeptemberben fejezik be a munkálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában