Koronavírus Békésben

2021.03.30. 13:44

Így nyelvvizsgázhatunk járvány idején

A koronavírus nehéz terhet rak az oktatás vállaira is. Ebből nem maradnak ki sajnos a nyelvvizsgázók sem. Utánajártunk, hogy a legfrissebb kormányrendeletet követően milyen lehetőségekkel élhetnek azok a vizsgázók, akik Békéscsabán szeretnének számot adni a tudásukról.

N. T.

Nem egyszerű a felkészülés sem /Fotók: Shutterstock illusztráció/

A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban például ECL vizsgarendszer keretein belül, hagyományos módon mutathatják be tudásukat a tanulók. A következő írásbeli vizsgaidőpontot a központ április 9-re, illetve 10-re írta ki.

Az ECL vizsgaközpont vezetője, Werner Réka tájékoztatta hírportálunkat arról, hogy a legújabb kormányrendelet értelmében miként alakul az áprilisra tervezett vizsga.

– Az aktuális járványügyi helyzet miatt az április 9. és 10-re tervezett vizsgákat ugyan elhalasztjuk, de az első lehetséges időpontban – szigorú járványügyi óvintézkedések mellett – a vizsgát megszervezzük. Az áprilisi vizsgára ugyanis sokan amiatt jelentkeztek, hogy a nyelvvizsga bizonyítvány megszerzésével pluszpontokat szerezzenek az egyetemi és főiskolai felvételihez.

– magyarázta.

Nem egyszerű a felkészülés sem /Fotók: Shutterstock illusztráció/

Werner Réka kérdésünkre elmondta, hogy az utóbbi időszakban minden nyelvvizsgaközpont tapasztalhatott csökkenést a jelentkezések számában, hiszen például tavaly sok egyetemen végzett tanuló megkapta a diplomáját nyelvvizsga hiányában is.

A vizsgaközpont vezetője kiemelte, hogy

a tapasztalatok azt mutatják, továbbra is a papíralapú, hagyományos nyelvvizsgát részesítik előnyben a diákok.

Koronavírusos lettem, mit tegyek?

Werner Réka azt is elárulta, hogy amennyiben éppen a vizsga napján leszünk betegek, halaszthatjuk a vizsgát.

– Az is előfordulhat, hogy hozzátartozó lesz beteg, és emiatt a vizsgázó karanténba kerül, otthon kell maradnia. Ebben az esetben is ingyenes halasztást lehet kérni, a tudásáról a következő időpont során adhat tanúbizonyságot a hallgató

– hangsúlyozta.

Hogyan zajlik az online vizsga?

A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium intézményében EUROEXAM nyelvvizsgát lehet tenni.

Obsuszt-Nikora Noémi iskolatitkár arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy

jelenleg nincs hagyományos nyelvvizsgáztatás a vírushelyzet miatt az iskolában, csak online nyelvvizsgákat szerveznek.

Az EUROEXAM honlapján részletes tájékoztatást kapunk az online nyelvvizsga menetéről. A vizsga alatt ugyanúgy jegyzetelhetünk, használhatjuk a szótárunkat. Szükségünk van egy webkamerával felszerelt számítógépre, vagy laptopra és egy kamerás mobiltelefonra is.

Az online nyelvvizsga során két kamera is figyel minket

És ha puskáznánk?

Azt elfelejthetjük, ugyanis komoly szoftveres rendszer teszi a csalást lehetetlenné.

A vizsga előtt egy arcfelismerő program szkenneli az arcképünket, sőt mintázatot vesz a billentyűzet- és egérhasználatról is.

Számítógépünk operációs rendszerét egy speciális alkalmazás „burokba zárja”, ezzel blokkolja minden más program használatát, így azt is, hogy külső személy távolról irányítsa a számítógépet, így helyettünk vizsgázzon.

Az élő vizsgához hasonlóan, virtuális teremfelügyelő is vigyáz a biztonságra. A már említett mobiltelefonon adunk képet magunkról. Az így készült felvételeket a központ tárolja, és utólagos vizsgálatnak is alávetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában