Békés megye

2021.03.13. 06:55

Feltöltődhetünk egy sétával, de tartsunk kellő távolságot másoktól

A hosszú hétvégék a járvány előtt sokaknak akkor voltak igazán ígéretesek, ha azokhoz valami extra program is kapcsolódott, például elutazhattak. Ezekre az előttünk álló három napon sem lesz lehetőség, de vannak helyek, ahol egyénileg vagy szűk családunkkal feltöltődhetünk. Ne felejtsük: közterületen mindenhol kötelező maszkot viselni. Fontos tudnivaló, hogy sétálni, túrázni továbbra is egyedül vagy a közös háztartásban élőkkel lehet, másoktól másfél-két méteres távolságot kell tartani.

Hírlap-összeállítás

20210311 Szarvas Arbarétumba sétáló gyerekek Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Főleg az olyan nyitott emberek vannak most nehéz helyzetben, mint amilyen többnyire én is vagyok – mondta el Hanyecz Andrásné. A békéscsabai nyugdíjas pedagógus hozzátette, az emberi interakciók, események, napi történések beszűkülése ellenére igyekszik mindig találni lelket feltöltő elfoglaltságot, ami leginkább a természethez kapcsolódik. Ha lehetősége adódik, kimegy a barátaival kerékpározni, kertészkedni, fotózni, kutyát sétáltatni, vagy a környéken kirándul, ahol nyugalomra lel. Maszkot mindig visel, vigyáz magára és másokra.

Póstelek kiváló hely a feltöltődésre

Vozár Márton akképp fogalmazott, aki a természetben szeretne regenerálódni, annak a Békéscsaba, Gyula és Békés ölelésében fekvő szabadidőpark kiváló lehetőség. A parkerdő ügyvezetője hozzátette, most építik a kerékpárutat, folyik a park karbantartása és az állatsimogató istállóinak felújítása is, de a terület a járvány idején látogatható a megfelelő szabályok megtartásával. A sétányok bejárhatóak, a dámszarvascsorda zöldségfélékkel ­etethető. Felhívta a figyelmet: a Wenckheim-kastélyrom életveszélyes állapota miatt csak kívülről csodálható. A kutyával érkezőket arra kérik, tegyék rá kedvencükre a pórázt és a szájkosarat­.

A Szarvasi Arborétumban már reggel 8-tól nézhetjük az ébredő természetet. Kérik, a látogatás során mindenki tartsa be a megfelelő távolságot /Fotók: Imre György/

Az Éden-tavaknál kilátó is épült

Sarkad ékszeres dobozának nevezhető az Éden-tavak környezete, és dr. Mokán István polgármester szerint ritkaság, hogy egy település centrumában ilyen festői környezettel találkozzanak a helyiek, illetve a városba látogatók. Az Anti–Gyulai úti körforgalomból a Körösháti utca felé kikanyarodva elérhető terület igazi horgászparadicsom, de egyszerű sétára is tökéletesen alkalmas.

– A tábor szolgáltatásai a járvány miatti korlátozások, zárások miatt most nem érhetők el, de az ötszintes kilátóba a kellő távolság megtartásával fel lehet menni – emelte ki a polgármester, hozzáfűzve, a két tó közötti területen épült létesítmény a beruházássorozat egyik leglátványosabb eleme, több mint 11 méter padlómagasságú.

Kopjafagyűjtemény és mezítlábas ösvény

Kötegyánban, a temető környékén lévő Öko-park lehet kiváló turisztikai célpont azok számára, akik csendre vágynak, és elkerülve a tömeget, a természettel randevúznának. Itt található az ország egyik legnagyobb kopjafagyűjteménye. Egy kunhalomszerű építményre anno egy kilátót építettek, arról szemügyre vehető az Öko-park egész területe, a szomszédos Öko-tó, a Gyepes, tiszta időben még a Bihar-helység is látható. Kötegyán polgármestere, dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia kifejtette, nemrég egy beruházás során tűzrakó és pihenőhelyeket építettek, valamint egy mezítlábas ösvényt is kialakítottak – emiatt ugyancsak egyedülállónak mondható a terület.

A gyulai vár környéke is remek lehetőséget kínál a feltöltődésre, kikapcsolódásra

Öt kilométeres a kígyósi tanösvény

Dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, azok a területek, amelyek nem fokozottan védettek, nyitva állnak­, várják a természetbarát látogatókat a járvány idején is. A kígyósi tanösvény 5 kilométer­ hosszúságú, kiindulópontja­ a Szabadkígyóstól délre elhelyezkedő Nagyerdő északi része.

– Hét állomása gyalogosan körülbelül két óra alatt járható be, és a szemfülesek a Kígyósi-puszta növény- és állatfajait, jellegzetes élőhelyeit figyelhetik meg – hívta fel rá a figyelmet a szakember.

Vidrát is láthatnak Biharugrán

A Bihari Madárvártától induló és ide visszaérkező Sző-réti tanösvény közel két kilométeres. Dr. Tirják László elárulta, a Kis-Sárrét egykori mocsárvilágának egyik utolsó hírmondójaként maradt fenn, és 1997 óta a nemzetközi jelentőségű vizes területekről szóló rámszari egyezmény hatálya alá tartozik. A szerencsés természetjárók előtt vidra, menyét és az év emlősének választott hermelin is felbukkanhat.

Mindennap nyitva tart az arborétum

Kugyeláné Décsei Mónika arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a kormányrendelet értelmében kertjük a legújabb szigorítások ideje alatt is nyitva tart a hét minden napján, reggel 8-tól egészen sötétedésig.

– Pepi gróf varázskunyhója és az üvegház van zárva – tette hozzá a Szarvasi Arborétum kommunikációs munkatársa. Hangsúlyozta, a jegypénztár előtti sorban állásnál szükséges a másfél méteres távolság tartása, és a pénztárnál kötelező a maszkhasználat. Az arborétum 82 hektárjából 64 bejárható. Kiemelte, a hatalmas terület elegendő arra is, hogy családok sétáljanak – akár kutyájukkal együtt, azt kizárólag pórázon tartva –, túrázzanak, kocogjanak, fussanak, nordic walkingozzanak. Megnézhetőek a Tündöklő kövek, esős időben is bejárható a három körtúra és a 2500 méteres Bolza Mariette sétány. A látogatók kipróbálhatják magukat a kincskeresésben, s a szabadtéri játékok is elérhetőek már.

Népszerű a futópálya Békés szívében

Békésen több olyan hely található, ahol biztonságosan rekreálódhatnak a kikapcsolódni vágyók. Népszerű a Fáy utcai futópálya, ahol többen sportolnak nap mint nap. Az Élővíz-csatorna partján is sokan sétálnak, ahogy szép számban keresik fel a Kettős-Körös mellett található duzzasztót, valamint a Körös-gátat is.

Gyulai séta a vár és a kastély körül

Gyula ugyancsak bővelkedik a sportolásra, mozgásra alkalmas helyekben. A nap minden szakaszában sokan tesznek sétát a vár és az Almásy-kastély környékén. A teljesség igénye nélkül az Élővíz-csatorna a városban is kedvelt célpont, ahogy a Körös-part is. A kerékpárosok is megtalálják számításukat, például a Városerdőre vezető szakaszon, de számos szép, fás, erdős terület is található a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában