Búza Barna

2021.03.08. 17:25

Bende Róbert ismét elkészítette a sarkadi díszpolgár szobrát

Újra elkészítette Bende Róbert képzőművész Búza Barna mellszobrát, amit tavaly október 16-án – pont tíz évvel azután, hogy Sarkad díszpolgára elhunyt – rongáltak meg Sarkadon, a belvárosi református templom előtti téren. Január végén kezdett hozzá az alkotáshoz, ami most szárad, az 1250 fokos égetéssel pár hetet kell várni.

Licska Balázs

20210302 Sarkad Bende Róbert sarkadi képzőművész mutatta, hogy ismét elkészítette Búza Barna mellszobrát. Fotó: Licska Balázs LB Békés Megyei Hírlap

Fotó: Licska Balázs

A hétvégén – valamikor péntek este és szombat reggel között – Búza Barna szobrászművész, a város díszpolgára Templom téren álló szobra vált az embertelen rongálás áldozatává. Az életnagyságú mellszobor fejét leverték, ami több darabra tört – írták tavaly október közepén a város hivatalos Facebook oldalán.

Búza Barna 2010. október 16-án hunyt el Budapesten – tehát napra pontosan a tizedik évfordulón történt a rongálás –, és Sarkadon helyezték örök nyugalomra. A szobrászművész munkássága előtt tisztelgő mellszobrot 2011. augusztus 20-án avatták fel a sarkad-belvárosi református templom előtti téren, azt Bende Róbert képzőművész készítette.

Bende Róbert elmondta,

elhozta a Templom térről a megmaradt darabokat, és azok, valamint a fényképek alapján alkotta meg ismét Búza Barna mellszobrát.

Hozzátette, ez már a harmadik Búza Barna mellszobor lesz: ugyanis az első az égetés során megrepedt – ezért az nem került soha a nyilvánosság elé, otthonát díszíti –, a másodikat pedig tehát megrongálták, összetörték. Amikor ennek hírével hívták, hatalmas csalódottságot érzett.

Bende Róbert képzőművész elmondta, az alkotás most szárad, az égetéssel pár hetet várni kell /A szerző felvétele/

Mutatta a tehát immár harmadik mellszobrot, amit Búza Barnáról készített, ezúttal is kerámiából. Január végén látott munkához, az alkotással nemrég végzett, most van a száradás fázisában. Az égetéssel pár hetet várni kell. Műtermében van egy kemence, így az 1250 fokos és várhatóan két napig tartó égetés miatt nem kell messzire vinnie az alkotást. Bár nem lehet kétszer ugyanolyat készíteni, szerinte nagyjából ugyanolyan lett, mint amit tíz éve avattak fel: a 60-as éveiben járó művész jelenik majd meg az érdeklődők előtt.

– Két-három alkalommal találkoztam vele. Ízig-vérig művész volt, az alkotás mozgatta

– mesélt Búza Barnáról, aki 1910-ben született Vésztőn, majd gyermekkorát Sarkadon töltötte, és 1990-ben kapott díszpolgári címet a várostól. Bende Róbert elmondta, a szobrászművész unokájával remek kapcsolatot ápol azóta, hogy megismerte. Igaz, a távolság miatt nem igazán találkoznak, de például elment Bende Róbert egy budapesti kiállítására is.

Bende Róbert most Gyulán, az alapfokú művészeti iskolában tanít – és így jár például Sarkadra, a Gyulai úti általános iskolába és Méhkerékre is –, valamint óraadó Békéscsabán, a Petőfi utcai általános iskolában. Emellett egyedi kerámiákat készít, többek között urnákat, használati tárgyakat, mint például bögréket, és megjegyezte, hogy a kenyérsütő nagy népszerűségnek örvendett tavaly tavasszal, a koronavírus-járvány első hullámakor, amikor sokan otthon sütöttek.

Augusztus 20-án avathatják fel

Az eredeti terv az volt, hogy a március 15-ei nemzeti ünnepen, a városi rendezvény keretében avatják fel ismét a Templom téren Búza Barna mellszobrát – mondta dr. Mokán István polgármester. Hiszen a program rendszerint istentisztelettel kezdődik a sarkad-belvárosi református templomban, és utána vonulnak át koszorúzni a közeli Kossuth-kertbe. A koronavírus-járvány azonban felülírta az elképzeléseket. Hozzátette: Sarkad díszpolgára megérdemli, hogy egy méltó eseményhez illesztve avassák fel a róla készült alkotást, és a jelenlegi helyzetben az augusztus 20-a megfelelőnek tűnik. Ráadásul pont Búza Barna készítette 2000-ben a Szent István-mellszobrot, ami a római katolikus templom melletti Szent István téren áll.

A rendőrségen a tavaly október 16-ai rongálással kapcsolatban elmondták: egy fiú egyszer megrúgta és többször megütötte Búza Barna mellszobrát. A szobor feje leesett és összetört. A Sarkadi Rendőrkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki a fiút, aki elismerte tettét, de magyarázatot nem tudott rá adni.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/halalanak-tizedik-evfordulojan-rongaltak-meg-a-diszpolgar-szobrat-3125449/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában