nőnek a tölgyek

2021.03.09. 11:29

A csabai egyesület lelkes tagjai megyeszerte folytatják a fásítást

Amint jó idő lett, újra a kezükbe vették az ásót és a lapátot a Hatvanezer Fa Egyesület tagjai. A meglévő, már telepített erdeikbe ültettek fákat, többek között a hiányzó csemetéket pótolták. De a vadvédelmet is meg kell oldaniuk, ezért több kilométer hosszan kerítésépítésbe kezdtek. Kitűzött feladataikkal az időjárástól függően haladnak, ha a természet engedi, azonnal a szabadban vannak.

Vágvölgyi Nóra

– Tevékenységünk az időjáráshoz idomul, úgyhogy amint a jó idő beköszöntött, ki is használtuk az alkalmat, és a meglévő, valamint az elvetett magból vetett erdeinket elegyítettük. Komoly terv alapján készülnek ezek az erdők, és ebben a második fázis az, hogy a magvetés után egyéb fajtákkal, gyümölcsfákkal elegyítjük az erdőket: bizonyos sorokban, meghatározott távolságonként megadott darabszámú fát ültetünk. Ezek elsősorban csemetekorú, 1-2 éves fák, melyeket beültetünk az elvetett makksorokba, ezt végeztük legutóbb, kihasználva a jó időt – részletezte Poliák Pál, az egyesület alelnöke.

Elmondta, mindezek mellett a vadkármegelőzés érdekében kerítést is építenek.

– Abban a pillanatban, ahogy a tölgy kihajt, – május, június környékén – a mezei nyúl és az őz szinte azonnal elkezdi lerágni a hajtásokat. Ezeket meg kell védenünk, így körülbelül két hónapunk van arra, hogy közel két kilométer kerítést csináljunk. Ezeknek az előkészítő munkája fért bele a mostani jó időbe. Azt tervezzük, hogy mindezt folytatjuk, amint erre lehetőségünk lesz

– árulta el a szakember, aki hozzátette, egy csemetekertet is létrehoztak.

Több kilométernyi kerítésépítésbe is belekezdtek az egyesület tagjai /Fotó: Hatvanezer Fa Egyesület/

– A maradék magokat sosem hagyjuk veszni, ha nincs még meg a végleges helyük, akkor azokat mindig elvetjük valamilyen felajánlott területre. Ilyenkor ez nem a végleges helyük, hanem csemete korukban kivesszük őket innen. A következő lépés, hogy tizenöt-húsz centire egymástól csinálunk nekik egy-egy sor vetést, vagyis iskolát képzünk: egymástól 10 centire a kis, egy éves tölgy csemetéket a csapat elülteti. Ez is egy feladat, ami még előttünk áll – ismertette Poliák Pál.

Kiemelte,

ezek a tölgyek aztán a felajánlott területekre kerülnek, illetve ha az elvetett erdőkben nem kel ki egy-egy mag, ezekkel pótolják. Így megspórolnak adott esetben akár több évet: vagyis máshol már sikeresen növekedő csemetékkel pótolják a hiányosságokat a leendő erdőkben. De ezeket a saját csemetéket akár a dűlők fásításánál is fel lehet használni, mindezzel pedig nemcsak időt, de jelentős költséget is meg tudnak takarítani, nem kell ugyanis megvenni a csemetéket, azokat az egyesület kineveli magának.

– A dűlőutak esetében Kamut, Mezőberény és Murony önkormányzatától teljes fásítási engedélyünk van, úgyhogy az időjárás mellett az aktivistákon múlik – meg persze a csemetéken –, hogy mekkora szakaszokat tudunk felölelni. Békéscsabán sem tétlenkedünk. Van mit csinálni, amint az erdő körüli munkák, és kerítésépítések elfogynak, akkor visszatérünk a dűlőfásításhoz, és a felsőnyomási részt – az M44, Mezőberény, Kamut, Murony irányába – , és az arra merőleges dűlőket fogjuk fásítani, azaz folytatjuk a tavaly megkezdett munkát – árulta el az egyesület alelnöke.

Több helyen csemetéket ültet el a város Békéscsabán

– Nagy számban végzünk facsemete visszapótlást, ezáltal a meglévő nagy mennyiségű faállományunk tovább gyarapodhat. Ezt jól szemlélteti, hogy a Szabolcs utcán megvalósult kerékpárút építés miatt kivágott 49 fa helyett összesen 100 fát pótlunk vissza, amelyek ültetése jelenleg is zajlik. Másik jó példa a nagyszámú visszapótlás elvégzésére a Kétegyházi úton megtalálható volt állatvásártér előtt elvégzett fasor telepítése. A fásítás során 168 darab kőris facsemete ültetésére került sor, amely során a Sportok Háza szomszédságában létesített napelem park kivitelezési munkálataikor kivágott fákat pótoltuk, közel négyszeres mennyiségben. Jelenleg is nagy erőkkel zajlik az önkormányzat költségvetéséből több mint 130, többségében hárs, páfrányfenyő, kocsányos tölgy, mezei juhar és magas kőris facsemeték telepítése városunk különböző közterületén – tette közzé Szarvas Péter a közösségi oldalán nemrégiben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában