Békés megyei alkotók

2021.02.23. 13:58

Texasban versenyez A martfűi rém főcíme

Az év legjobb főcíme díjra jelölték A martfűi rém minisorozatot. Több Békés megyei szakember, Varga Ádám, Perecz Sándor és Bondár Mihály is részt vett a filmsorozat megalkotásában.

P. G.

Martfû, 2015. szeptember 8. Sopsits Árpád rendezõ (b), Balsai Mónika (k) és Hajdúk Károly (j), a film szereplõi Sopsits Árpád a Martfûi rém címû filmjének forgatásán Martfûn 2015. szeptember 3-án éjjel. MTI Fotó: Kallos Bea

Fotó: Kallos Bea

Varga Ádám, a Romis Film producere hírportálunknak elmondta, a tavaly augusztus óta a Netflixen látható, magyar gyártású produkció a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű rendezvényén, a texasi SXSW fesztiválon versenyez a Netflix, a Warner Bros Pictures és a Paramount Pictures szuperprodukcióival közösen.

Sopsits Árpád rendező (balról), Balsai Mónika, valamint Hajdúk Károly színészek a film forgatásán /Fotó: MTI/

– A martfűi rém a Netflix platformján az azonos című mozifilm kibővített, sorozattá formált változata – tette hozzá Varga Ádám. A mozifilm alapötletét egy 1957-ben, majd az 1960-as évek elején a Martfű városában és környékén kéjvágyból elkövetett gyilkosságsorozat adta, és felkavaró képekben idézi fel az eseményeket, valamint a bűntett háttérben feszülő politikai és emberi ellentéteket.

A mozifilmből készült el a sorozat, és ahogy maga a film, úgy a sorozat is óriási sikert aratott.

A martfűi rém a Netflix hazai nézettségi listáján a második, harmadik helyen is állt, a visszajelzések is folyamatosan kedvezőek.

Varga Ádám elmondta, a tévésorozathoz több mellékforgatás is zajlott, illetve elkészült egy új főcím is, amelyet egy külön stáb készített Takó Sándor kreatív producer irányításával. Egy, a történethez illő hátborzongató, egyben szuggesztív munka született meg. A kedvező fogadtatás hatására döntött úgy a stáb, hogy benevezik a főcímet különböző versengésekre.

– A texasi fesztiválra mindössze tizenöt produkció került be, Európát pedig A martfűi rém mellett mindössze egy brit és egy török alkotás képviseli – folytatta a gondolatot Varga Ádám.

– Számunkra győzelemmel ér fel, hogy ott lehetünk a fináléban.

A filmes szakember kiemelte, a hatalmas költségvetésű Netflix- és HBO-sorozatok megjelenésével a főcím különösen hangsúlyossá, szinte önálló műfajjá vált a filmkészítésen belül. Azokat már több fesztiválon, különösen Amerikában versenyeztetik is. A texasi ezeknek a programoknak a legfontosabb színtere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában