beruházás

2021.02.17. 19:59

Parkolóház épül a békéscsabai piac mellett

Elindult a békéscsabai piac 8,2 milliárd forintos fejlesztése, amelynek során először parkolóház épül a gazdabolt melletti területen – ahol eddig bontási munkálatok zajlottak –, valamint a nagybani piac kiköltözik a Kétegyházi útra. Jövő esztendő első negyedévében kezdődhet a több mint 6 ezer négyzetméteres fedett-nyitott csarnok építése, illetve vadonatúj pavilonsort alakítanak ki a mostani helyén.

Licska Balázs

20210216 Békéscsaba Parkolóház épül a piacnál a képen Kozma János vezető fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

A 8,2 milliárd forintos beruházás, a térségi vásártér kialakítását célzó projekt kivitelezését két ütemre bontották – ismertette dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője. Az elsőben épül meg a parkolóház a gazdabolt melletti területen, a Szabó Dezső utcában, valamint a nagybani piac a Kétegyházi úton.

Háromszáz kocsit fogadhat a parkolóház

A vasbeton szerkezetű parkolóház háromszintes lesz, csaknem háromszáz, egészen pontosan 292 személygépjárművet tud majd fogadni. A 4700 négyzetméter alapterületű létesítmény emeleteire rámpás felhajtón juthatnak fel a kocsik, valamint két személyfelvonót, liftet is szerelnek bele. A tetejére napelemeket telepítenek.

A látványterv alapján így fog kinézni a háromszintes parkolóház

A Kétegyházi út 26. szám alatt egy 9 ezer négyzetméteres területen helyezik el a nagybani piacot, kialakítva a működést kiszolgáló infrastruktúrát, a megfelelő közlekedési felületeket, parkolókat, szociális és irodai blokkokat, világítást. A kivitelező cégek az első ütem munkálataival várhatóan egy év múlva végeznek, 2022 első negyedévében, ezt követően rajtolhat a második felvonás, amit előreláthatólag 2023 első negyedévében, azaz szintén egy esztendő leforgása alatt fejeznek be.

Jövőre kezdődhet az újabb csarnok építése

Tehát miután elkészült és használatba vették a parkolóházat, a jelenlegi nagybani piac területén egy vadonatúj, vasbeton szerkezetű, több mint 6100 négyzetméteres, a körbekerítés révén zárható, fedett-nyitott vásárcsarnok épül a hozzá tartozó kiszolgálólétesítményekkel, elárusítóhelyek kialakításával. Ennek tetejére ugyancsak napelemeket telepítenek. Emellett másik pavilonsor épül a jelenlegi helyén csaknem 250 négyzetméteren, továbbá megújulnak a környező utcák is.

Lezárásokra, költözésekre kell készülni

Kozma János, a piacot üzemeltető vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója elmondta, a parkolóház kialakítása miatt le kell zárni a gazdabolt melletti területet. Így azok, akik kutyákat, macskákat, baromfikat árulnak, költöznek: mégpedig a Szabó Dezső és a Trefort utca közötti átjáró vásárcsarnok melletti parkolóiba, ahol régen is árultak kisállatokat.

Kozma János elmondta, az építési munkálatok miatt lezárások várhatók /Fotó: Bencsik Ádám/

Hozzátette: teljesen megújul a Szabó Dezső, az Illésházi és a Trefort utcák által határolt rész. A büfétől az Illésházi utca irányába mindent lebontanak, megszüntetik a mostani áldatlan állapotokat, hogy az árusok saját sátraikból kínálnak portékákat, miközben a vevők szabadtéren mozognak. Korszerű, félig nyitott, félig zárt, fedett csarnokot építenek, valamint közösségi teret szintén kialakítanak, ami most nincs: így teljesen más élményt jelent majd a területen vásárolni és árusítani.

Előrevetítette: amíg a csarnok épül, addig a leendő parkolóházban és a gazdabolt melletti parkolókban folyhat a kereskedelem – azaz költöztetik az árusokat, mint ahogy az történt a vásárcsarnok korszerűsítésekor is. Elismerte, az árusokban van egy kis félelem, egy cseppnyi aggodalom és izgalom, hogy mi lesz abban az egy évben, de szerinte előre kell tekinteni, és azt kell nézni, hogy a beruházás mindenki számára hasznot hoz. A nagybani piac a Kétegyházi útra költözik, a bolhapiac viszont marad jelenlegi helyén, csak korszerűbb körülmények közé kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában