Koronavírus Békésben

2021.02.17. 06:56

Otthon is elvégezhető a Covid-gyorsteszt

Immár a legtöbb gyógyszertárban kapható az a Covid-19-antitestgyorsteszt, amiből bárki kiderítheti, hogy az utóbbi hetekben átesett-e a koronavírus-fertőzésen. Úgy döntöttünk, mi is kipróbálunk egy ilyet, hogy leírhassuk olvasóinknak tapasztalatainkat.

Vásári Erzsébet

20210216 Békéscsaba Kipróbáltuk az antigén Covid tesztet a képen Vásári Erzsébet újságíró fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Egy patikában 7200 forintért vásároltuk meg a Biosynex Autotest Covid–19-tesztet. Az ára nagyjából 6000 forinttól indul a webáruházakban, de függ az aktuális akcióktól is.

Lényege, hogy kimutassa a SARS-CoV-2 elleni IgG és IgM antitesteket, tehát kiderüljön, hogy megküzdött-e már a szervezetünk a koronavírussal.

Elvégzése egyszerű volt, csupán a doboz tartalma és egy csepp vér kellett hozzá.

A videó megtekintéséhez kattintson a képre:

Beszerzéséhez ugyanakkor szükség volt némi szerencsére, hiszen az egyik gyulai patikában az utolsót emelték le nekünk a polcról. Kíváncsiak voltunk az elérhetőségére, így a településről kifelé autózva betértünk egy másik gyógyszertárba is. Ott arról informáltak, általában van náluk készleten a tesztből, aminek ára 7900 forint. Békéscsabán újabb két gyógyszertárat kerestünk fel. Az egyik belvárosiban elmondták, folyamatosan van náluk a tesztből, melynek darabja 7050 forint, míg egy lakótelepi patikában csupán rendelni tudtak volna 7075 forintért.

Vásári Erzsébet újságíró kollégánk állította feladat elé a tesztet, ami negatív lett /Fotók: Bencsik Ádám/

A teszt elvégzésének alapja volt a kézmosás, melynél fontos volt, hogy langyos vízzel történjen, ami serkenti a vér áramlását, így biztosítva az elegendő mintát. Következő feladatunk a doboz tartalmának ellenőrzése volt. Találtunk leírást, egy kazettát tartalmazó tasakot, egy reagens üveget, alkoholos törlőkendőt, steril lapkát, egy steril ujjszúró lándzsát, három pipettát és sebtapaszt.

A fényképes tájékoztató pedig olyan hasznos tanáccsal is élt, hogy érdemes az ujjbegyet oldalt megszúrni, mert ott kevésbé érzékeny. Az útmutatóban hangsúlyozták, hogy ez nem egy PCR típusú szűrővizsgálat, ami a vírus jelenlétét igazolja, hanem az egyén immunrendszerének reakcióját mutatja ki a Covid-19 ellen.

Vagyis nem mutatja meg a lappangó betegséget és a fertőzőképességet sem.

Az előkészítés után következett az ujj megszúrása, majd a vércsepp pipettával történő felszívása, amit a gyűjtés után a kazettán található piros vércsepp melletti, négyzet alakú mélyedésbe ürítettünk.

A mellette lévő kerek, két fekete cseppel ellátott mélyedésbe pedig a reagens üveg tartalmából került. Ezután már csak a tízperces várakozás volt hátra. Közben cikáztak a gondolatok. Az egyik pozitív eredményt kívánt, ami azt jelentené, hogy észrevétlenül átestem a koronavíruson, és jelenleg antitesteket termel ellene a szervezetem. A másik örült volna a negatívnak, ami pedig azt bizonyítja, hogy hatásosan védekeztem a fertőzés ellen.

Végül a három csíkból csupán egy jelent meg, a C betű alatt. Eszerint a tesztet jól végeztem el, ami nem talált antitestet a szervezetemben, tehát nem estem át mostanában a Covid-19-fertőzésen, és védettséget sem élvezek ellene.

Tünetek esetén keressük a háziorvost

Dr. Ferenczi Attila békéscsabai háziorvos elmondta, van néhány páciense, aki alkalmazza az antitestgyorstesztet önellenőrzésre. Hozzátette, a Biosynex működési elve az antitestek vérből való kimutatásán alapul. Ezek megemelkedéséből következtethet az ember arra, hogy korábban átesett-e már a fertőzésen. Hangsúlyozta, az antitest-előfordulásnak azonban van egy bizonyos szintje – legalább 30-asnak kell lennie a védettséghez –, amit ez a teszt nem határoz meg, csupán azt, hogy a tesztelő nagy valószínűséggel volt már fertőzött, és megindult szervezetében az ellenanyag termelés. Azt azonban, hogy valaki védett-e a Covid-19 ellen, jelenleg fertőző-e, csupán szakemberek által elrendelt és végzett PCR-teszttel lehet kideríteni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában