Galériával

2021.02.14. 06:57

Mackókból és babákból épít meseországot a csabai nagymama

Plüssmackók üdvözlik minden reggel a csabai Napsugárovi apróságait. A brummogó játékok Misik Györgyi gyűjteményének darabjai. Az örökifjú nagymama évtizedek óta keresi, kutatja a játékokat, melyekből ez idő alatt több ezer gyűlt össze otthonában.

Vágvölgyi Nóra

20210211 Békéscsaba Plüssmackókat és porcelán babákat gyűjt a képen fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Plüssmackók őrzik a Napsugárovi bejáratát. Ottjártamkor éppen fotózkodtak a gyerekek a szeretni való ajtónállókkal. Persze rögtön kíváncsivá tett, honnan származnak a különböző méretű, anyagú és fajtájú játékok. Hamar kiderült, az egyik óvodás nagymamája gyűjti ezeket a puha plüssöket. Misik Györgyi otthonának minden zugából egy-egy játék néz a vendégre. A csabai nagymama az évek során elmondása szerint 1200 babát gyűjtött össze, és közel ennyi mackó lakik még velük a kertes házban.

– A legelső mackót harminc esztendeje vettem a lányomnak, Törökországban. Utána sorra jöttek a többiek. Szép lassan megteltek velük a polcok, az ágyak és az asztalok

– avatott be minket. Ezután egy imádkozó macit mutatott nekünk, ami az egyik kedvence, de persze nincs olyan plüss, amelynek ne lenne saját története.

Misik Györgyi már több mint ezer plüssmackó boldog tulajdonosa /Fotó: Bencsik Ádám/

– Vannak Micimackók, pandák, Hugs és Me to you macik. Mindegyik fajtából van kedvencem, például a sárga macival, aminek piros pöttyös kendő van a fején, sokáig csak szemeztem a boltban. Végül hazahoztam, és miután elkezdtem kicsit utánajárni a történetének, akkor tudtam meg, hogy

tíz éve a BBC-nek volt az „arca”. Azóta ezekre is vadászom, már hat darabom van belőlük

– mesélte.

Az örökifjú nagymama a mackók előtt porcelánbabákat gyűjtött. – Mikor kiskoromban rosszalkodtam, a szüleim a tisztaszobába küldtek, ahol a büntetésem lejártáig mozdulatlanul kellett térdepelnem. Ebben a helyiségben volt egy minden részletében gyönyörű porcelánbaba, amit nem győztem csodálni büntetésem letöltése közben. Azt hiszem, innen ered a babák iránti szeretetem – avatott be minket az ötgyermekes nagymama. Mint mondta, kimondottan porcelánbabákat gyűjt, melyek az étkezőben és egy a mackók melletti szobában sorakoznak.

– Angliában élő barátnőm rendszeresen küld nekem babakülönlegességeket, de a családtól is sok játékot kapok. Többnyire ezzel lepnek meg a gyerekek szülinapomkor, karácsonykor, vagy ha külföldön járnak. Miután ennyi játék összegyűlt már nálam,

a nagy álmom, hogy egy saját kiállítóteret hozzak létre nekik­

– osztotta meg velünk. Hozzátette, szerencsére a macik gyakran megjelennek egy-egy kiállításon. Most éppen a Napsugároviban vannak páran, ahol egy téli tájat rendeztek be velük. Györgyi a játékokat vitte, mellettük pedig Kucsera Edit papírból font fenyői láthatók, így vált teljessé a mesés téli tájkép.

– A babáknak viszont, mivel törékenyek, vitrin kell, ezért jóval kevesebbszer kerülnek kiállítótérbe – árulta el vendéglátónk, aki, amíg álma be nem teljesül, biztosan tovább gyarapítja majd többezres gyűjteményét, míg teljes nem lesz a játékokból megálmodott mesevilága.

Mitől lehet értékes egy baba?

A porcelánbaba-gyűjtők rengeteg mindent figyelembe vesznek a gyűjteményük gyarapításakor. Elsősorban a sorszámozott babákat keresik, melyek sokkal tartósabbak, részletgazdagabbak és minőségi porcelánból készülnek. Fontos szempont lehet még a játék öltözékének anyaga és stílusa is. Emellett vannak, akik arra is figyelnek, hogy lehetőleg ne legyen két egyforma baba a gyűjteményükben. Misik Györgyi számos babára a helyi turkálókban bukkant. Mint mondta, érdemes ezeken a helyeken kutakodni, hiszen ha elég kitartóak vagyunk, kincsekre lelhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában