Gyula - videóval

2021.02.25. 17:40

A Kárpát-medence legjobb helyesírói versengenek

Megkezdődött a járványhelyzet miatt idén online térben rendezett Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjének programja csütörtökön délután.

P. G.

Budapest, 2020. december 8. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelõs államtitkára a negyedikes és nyolcadikos tanulók matematikai és természettudományos ismereteit vizsgáló nemzetközi TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) felmérés eredményeirõl tartott sajtótájékoztatón az Emmi épületében 2020. december 8-án. A vizsgált négy kategória közül egyben az európai átlagnak megfelelõ, háromban viszont az európai átlagot messze meghaladó eredményt értek el a magyar tanulók. MTI/Bruzák Noémi

Fotó: Bruzák Noémi

Az eseményen Zámori Ida, a házigazda Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, immáron harmincadik alkalommal adatik meg, hogy a versennyel felhívják a figyelmet anyanyelvünk tiszteletére és szeretetére.

– Hisszük, hogy a rendezvénnyel nem csak hagyományt teremtettünk és teremtünk, hanem a Kárpát-medencei magyarság összekapcsolásával, jelenünket és jövőnket is alakítjuk, erősítve a tudatot, hogy egy kulturális nemzethez tartozunk – hangsúlyozta. Mint kiemelte a versenyprogram pénteken 10 órakor kezdődik. A tollbamondást a diákok saját iskolájukban írják meg, és a feladatlapokat az erre a célra kialakított online felületen töltik ki.

Köszöntőt mondott Maruzsa Zoltán, /Archív fotó: Bruzák Noémi/MTI/

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelést felelős államtitkár köszöntőjében elmondta, 1844 november 13-án fogadta el a Magyar Országgyűlés a magyar nyelvet hivatalossá emelő törvényt, így az oktatás nyelve is elsődlegesen a magyar lett.

– Azóta még inkább a magyar nemzetdentitás meghatározó tényezője az anyanyelv és az anyanyelven átörökített nemzeti kultúra – hangsúlyozta az államtitkár. Kitért arra, hogy a legelső helyesírási szabályzatunkat két évszázaddal ezelőtt fogadták el. Hozzátette, különös érdekesség, hogy a kiadvány egyben a Magyar Tudományos Akadémia elődjének, a Magyar Tudós Társaságnak is az első munkája volt. A szabályzatot azóta tizenegy alkalommal dolgozták át.

Dr. Maruzsa Zoltán elmondta, kiemelkedő teljesítménynek tartja az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjében való résztvételt, majd elismerően szólt a pedagógusok munkájáról.

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR13DOuGy0bi6f8XpUfimi4n4lHu2kTo5jKmt1KyTWXuZXotx5znmdpz4Eg&v=DYkdLFahW1g&feature=youtu.be&ab_channel=ErkelFerencGimn%C3%A1zium

A csütörtöki napon köszöntőt mondott Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke és dr. Juhász Dezső, a Magyar Nyelvtudományi Társaság főtitkára. Mese egy kiállítás képeihez címmel bemutatták az Implom József Helyesírási Verseny történetét. Balássy Fannival, a „Hol is kezdjem” című könyv szerzőjével pedig Schriffert-Tóth Eszter könyvtárostanár beszélgetett.

Tekintse meg az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny további köszöntőit is IDE KATTINTVA!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában